Afbeelding
Foto: Peter de Koning

binnenkort bijenkasten op dak gemeentehuis boxtel

Van heinde en verre naar bijenmarkt

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Dat Sint-Ambrosius zich de oudste vereniging van Boxtel mag noemen, was al duidelijk. Dat de Boxtelse club de oudste bijenhoudersvereniging van Nederland blijkt te zijn, was nieuwe informatie voor de leden. Volgens bestuurslid Vincent Sterring van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging bevat de club de oudste historie van Nederland. En na al die jaren bloeit Sint-Ambrosius volop. Dat bleek zondag tijdens de 44e bijen- en plantenmarkt maar weer...

Geen enkele bezoeker ging zondag met lege handen naar huis. Planten, gevlochten mandjes, potjes honing, zalfjes, zaden: alle producten vonden gretig aftrek. Zelfs de aangekondigde bijenhandel kwam tijdens de markt op gang. Imkers hadden zo'n dertig bijenvolken meegebracht die al snel een nieuwe eigenaar vonden. ,,Mogelijk keert dit element volgend jaar terug. Wie weet", aldus secretaris Attie-Jan Grasso van Sint-Ambrosius.

Niet alleen mensen uit Boxtel kwamen naar de markt om planten in te slaan. Het evenement blijkt in trek bij mensen die verder weg wonen. Zo kwam Yvonne Endhoven, zelf actief als imker, vanuit Alphen aan den Rijn naar Boxtel om drachtplanten te kopen. ,,Boxtel heeft een goede reputatie én is een voorbeeldgemeente als het gaat om de bijen. Ik zocht al tijden gifvrije planten voor een bijentuin in Alphen aan den Rijn die nabij een kinderboerderij wordt aangelegd. Zo kunnen kinderen zien dat bijen op bloemen afgaan", vertelt Van Endhoven enthousiast. Ze neemt uiteindelijk zo'n 150 plantjes mee naar huis. ,,Ik heb vooral gekeken naar planten die bloeien in de zomer en het najaar. Zo kunnen bijen met kracht de winter in."

zoemen

Dat Boxtel het goed voor heeft met de bij, bleek eerder al. Zo startte Sint-Ambrosius onlangs met subsidie van de gemeente een bomenactie. Vijftig tuinenbezitters uit Boxtel en Esch konden zich inschrijven voor een gratis bijenboom. Die actie liep meer dan voorspoedig. Coördinator Han Goossens liet weten dat hij momenteel ruim zeventig aanmeldingen heeft ontvangen. Mensen konden tijdens de bijen- en plantenmarkt hun boompje ophalen. ,,We hadden ons pas twee dagen na de oproep van Sint-Ambrosius ingeschreven en dachten dat we te laat zouden zijn", aldus Lonneke van Heesch uit Boxtel. ,,Gelukkig was dat niet zo. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen meer leren over de bij en dat het belangrijk is om voor de bij te zorgen. Een bij hoort erbij. Bovendien vind ik het gezoem in de tuin altijd erg gezellig klinken."

Wethouder Peter van de Wiel deed namens de gemeente Boxtel zondag nog een extra duit in het zakje. Er wordt een subsidie van 2.500 euro verstrekt aan Sint-Ambrosius. ,,Dat geld wordt besteed aan de voorlichting van kinderen. Daarin willen we graag ondersteuning bieden."

Ook op de bijen- en plantenmarkt waren allerlei activiteiten georganiseerd voor de jeugd. Kinderen konden kaarsen van was trekken, raden hoeveel bijen ze in een dubbelwandig raam zagen en houten fluitjes maken. Mels Grasso liet zichzelf schminken. Niet als bij, maar als draak...

malthus

Om zelf ook een rol in die voorlichting te spelen, laat de gemeente Boxtel binnenkort een aantal bijenkasten op het dak van het gemeentehuis plaatsen. Van de Wiel: ,,Daar komen camera's bij, zodat mensen de bijen kunnen volgen." De wethouder kwam erachter dat het oprichtingsjaar van Sint-Ambrosius (1766) en het geboortejaar van demograaf Robert Malthus overeenkomen. ,,Een mooi toeval. Malthus sprak ooit zijn zorgen uit over de harde groei van de wereldbevolking en de voedselproductie die de stijging niet bij kan benen. Sint-Ambrosius is letterlijk aan de slag gegaan om ervoor te zorgen dat die uitspraak geen werkelijkheid wordt en dat met behulp van de bij de voedselproductie op peil blijft."

Tijdens de markt werd op toepasselijke wijze stilgestaan bij het jubileum: door een toost uit te brengen met honingbier. Boxtelaar Manus van Bommel, tevens voorzitter van amateurbierbrouwersvereniging De Roerstok, brouwde het honingbiertje voor de vereniging. Om bezoekers het brouwproces te tonen, had hij een grote ketel in de kraam staan. Het volledige bestuur van Sint-Ambrosius mocht daar vier potjes honing bij gieten. Voorzitter Jasper Derks, lachend: ,,We wisten al dat er veel mogelijk was met honing, maar bier, dat is weer nieuw voor ons..."

FOTO BOVEN: De bijenmarkt van Sint-Ambrosius is jaarlijks hét moment waarop mensen uit Boxtel vele plantjes inslaan voor hun tuinen. (Foto's: Peter de Koning).

Het bestuur van Sint-Ambrosius voegde tijdens de bijenmarkt honing toe aan het bierbrouwsel dat de amateurbrouwers van De Roerstok speciaal hadden gebrouwd vanwege het 250-jarig jubileumjaar van de Boxtelse bijenhoudersvereniging.  (Foto: Annelieke van der Linden).
Het mooie weer zorgde ervoor dat vele honderden mensen uit Boxtel en omstreken een kijkje namen op de bijenmarkt aan het Essche Heike.
Kaarsen trekken van was: de activiteit die jaarlijks terugkeert op de bijenmarkt, was zondag ook weer populair. Sint-Ambrosius organiseert jaarlijks op de markt vele kinderactiviteiten om de jeugd   erbij te betrekken.