Enthousiasme over herinrichting

'Liempde voorbeeld voor toekomstige projecten'

Lonneke Hoondert

Het is het eerste project in de gemeente Boxtel waarin bewoners zelf het voortouw hebben genomen om hun leefomgeving te verbeteren én samen met de gemeente de regie voeren. Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) presenteerde donderdag aan dorpsbewoners de plannen voor de herinrichting van het centrum. Wethouder Peter van de Wiel roemde de manier waarop de plannen tot stand zijn gekomen: ,,Ik wil de Liempdse gemeenschap complimenteren. Het voorbeeld van SPPiLL willen we uitrollen over heel Boxtel."

Enthousiast, dat waren de circa honderd bezoekers van de informatieavond in restaurant Hof van Liempde aan de Nieuwstraat over de herinrichting van het centrum. Projectleider van de werkgroep 'Liemt in Uitvoering' Mart van Dulmen benadrukte dat inwoners nog steeds de gelegenheid hadden om eventuele wensen uit te spreken. ,,Het gaat dan weliswaar om kleine aanpassingen, maar tot en met juni heeft iedereen nog de mogelijkheid om zijn zegje te doen."

Inspraak

Nellie van de Veerdonk greep die kans na de presentatie met beide handen aan. ,,Het is een prachtig plan, vooral omdat er meer lucht komt voor fietsers in de Liempdse straten. Maar ik vraag me af of er nog wel ruimte is voor vrachtwagens die écht in Liempde moeten zijn." Van de Veerdonk is eigenaresse van groentewinkel De Pompoen en ontvangt elke dag verse waren. Die worden door een vrachtwagen afgeleverd. ,,Ik hoop dat ze in het nieuwe plan rekening hebben gehouden met vrachtverkeer dat elke dag moet komen lossen. De chauffeur kan in de huidige situatie al lastig manoeuvreren met de truck." Ook Angelique van Dijk en Marja Jooren waren, op een klein puntje na, positief over het plan. ,,Wij wonen aan de Parkstraat en het is nu al vrij druk met parkeren. Omdat straks seizoensparkeren wordt ingevoerd en parkeerplaatsen verdwijnen, zijn we benieuwd wat de gevolgen daarvan zijn voor onze straat." Ook zij spraken na afloop hun zorgen door met de werkgroep 'Liemt in Uitvoering'.

,,Het is een prachtig plan en het heeft veel draagvlak in de Liempdse gemeenschap. Zelfs in dit vergevorderde stadium wordt er nog geluisterd naar de wensen van de inwoners en dat is natuurlijk fantastisch. Ik heb alleen maar lof voor de organisatie en heb goede hoop dat de kern van Liempde straks erg mooi wordt", vertelde Harrie Raaimakers.

Herinrichting

Het centrum van Liempde gaat in augustus compleet op de schop. Naast dat het riool wordt aangepakt, gaat een aannemer bovengronds aan de slag. Rijbanen worden versmald, zodat het centrum aantrekkelijker wordt gemaakt voor fietsers en juist onaantrekkelijk voor vrachtverkeer. Ook komt er een duidelijke verbinding tussen het centrum en evenemententerrein D'n Tip. Het gebied rondom het in aanbouw zijnde informatiecentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg wordt ruimer van opzet. ,,Want de monumentale boerderij moet tot zijn recht komen", onderstreepte Van Dulmen. Het is slechts een greep uit de aanpassingen die aan het gebied tussen D'n Tip en restaurant Royal Mandarin zullen worden gedaan. ,,Uiteraard zal dat de komende maanden overlast opleveren. Sommige delen zullen tijdelijk moeilijk bereikbaar zijn. Daarom willen we elk stap in het proces duidelijk communiceren aan jullie, de bewoners", sprak de projectleider tot de zaal.