Afbeelding
Foto: Peter de Koning

werkgroep is op zoek naar afgevaardigden verenigingen

Volop aandacht voor dementie in Boxtel

MARGO BARTELDS

Boxtel zet zich in om een dementievriendelijke gemeenschap te vormen. Maandelijks wordt in Brabants Centrum aandacht besteed aan het thema dementie en de acties om Boxtel dementievriendelijk te maken. In deze aflevering aandacht voor de partners die hiervoor samenwerken. ,,De samenleving moet zich voorbereiden op een groot aantal mensen met dementie dat thuis woont. Dat gaat niet vanzelf, daar zijn extra initiatieven voor nodig", verklaart gemeenteambtenaar Arnold van den Broek. De werkgroep die inmiddels gevormd is, zoekt nog nieuwe leden.

Mét een aantal organisaties, waaronder de stichting Alzheimer, werkt de gemeente aan een gemeenschap die vriendelijk is voor mensen met dementie. ,,Er is een werkgroep geformeerd die de activiteiten bundelt en de lijnen uitzet", vertelt adviseur Mieke Mes, die het hele traject in de gemeente begeleidt. ,,In Boxtel hoeft niet het wiel opnieuw uitgevonden te worden. In de hele provincie zijn er initiatieven om dementievriendelijke gemeenschappen te realiseren. Ervaringen en ideeën vanuit andere plaatsen breng ik hier in, waardoor iedereen van elkaar leert."

,,Niet alleen voor de mensen met dementie én voor hun familie is het belangrijk dat mensen oog krijgen voor dementie en ermee om leren gaan. Het voorkomt ook onrust in de samenleving", meent Van den Broek. Hij noemt het voorbeeld van een dementerende die in een winkel ronddwaalt en zonder te betalen de winkel uitloopt. Als gedacht wordt dat het om een dief gaat, wordt misschien de politie wel gebeld met alle ellende van zowel het winkelpersoneel, het winkelend publiek als de dementerende zelf. Schaamte en isolement kunnen voorkomen worden wanneer met kennis van zaken gereageerd wordt.

Voorlichting en informatie moeten het taboe over dementie doorbreken. Daarnaast zullen de activiteiten gericht zijn op een betere integratie van dementerende mensen in de samenleving. ,,Iemand die lijdt aan dementie, krijgt moeite met nieuwe situaties, maar met wat hulp en een gerichte manier van communiceren, kan een dementerende best nog een hele tijd lid blijven van een vereniging", verklaart Charlotte de Windt-de Reeper, contactpersoon van de stichting Alzheimer regio Den Bosch. Ambtenaar Van den Broek vertelt dat er ook binnen het gemeentelijk apparaat aandacht is voor dit onderwerp. ,,Ambtenaren worden getraind in de omgang met mensen met dementie, maar ook in de openbare ruimte zal gelet worden op een inrichting die vriendelijk is voor mensen met dementie."

UITBREIDING

De werkgroep bestaat nu voornamelijk uit vertegenwoordigers van organisaties die zich al bezig houden met dementie", vertelt De Windt. ,,We zijn dringend op zoek naar mensen die vanuit hun eigen achtergrond in de werkgroep willen helpen om lijnen uit te zetten en in de eigen omgeving of organisatie dementie onder de aandacht willen brengen. Op die manier kan Boxtel dementievriendelijk worden." Als voorbeeld noemt ze afgevaardigden van een buurtvereniging, (sport-)vereniging of winkeliersvereniging. Geïnteresseerden kunnen zich via e-mailadres mmadviesburo@ziggo.nl wenden tot Mieke Mes die dit traject de komende twee jaar begeleidt.


Make-over voor

PROEF! Culinair

in Molenstraat

Yvon Goossens en Marco Vermeijs van PROEF! Culinair aan de Molenstraat in Boxtel hebben hun zaak zes jaar na de opening een geheel nieuw gezicht gegeven. De make-over is deze week afgerond en kan tijdens openingsuren bekeken worden.

,,Naast een nieuw interieur, nieuwe kleuren en nieuwe vitrines, hebben we ook heel de indeling veranderd", vertellen Goossens en Vermeijs. ,,De klanten kunnen nu meer rondlopen tussen alle productgroepen en wij staan zelf niet meer zo statig achter de toonbank. We kunnen nu als het ware met de klanten meelopen door de winkel."

Alle kazen die PROEF! Culinair aanbiedt, worden vers afgesneden waar de klant bij staat; het gebeurt niet meer achter de toonbank. ,,Dat geeft een stukje meer beleving", vinden beide ondernemers. Wie de vernieuwde winkel bezoekt, krijgt ter gelegenheid van de feestelijke heropening een gratis kaasschaaf bij de aankoop van Stompetoren-kaas.

PROEF! Culinair is gevestigd aan de Molenstraat 6 in Boxtel. Tijdens de Oranjebraderie op zondag 24 april is de winkel geopend. In een kraampje worden diverse kazen en andere lekkernijen aangeboden.

Over een maand wordt in Brabants Centrum aandacht besteed aan het thema wonen van mensen met dementie

FOTO BOVEN: Adviseur Mieke Mes, gemeentemedewerker Arnold van den Broek, Charlotte de Windt-de Reepter (stichting Alzheimer regio Den Bosch) en wethouder Eric van den Broek (Sociale Zaken) zetten zich samen in om van Boxtel een dementievriendelijke gemeenschap te maken. (Foto: Peter de Koning).

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel?

Voor medische vragen: neem contact op met uw huisarts.

Voor vragen aan de gemeente: Loket WegWijs (Sint-Ursula)

Voor vragen over welzijn en wonen: inekematheeuwsen@contourdetwern.nl.

Voor vragen over mantelzorg: mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl.

Voor algemene informatie over Alzheimer en Alzheimer Café: charlottedereeper@gmail.com.


Celstraf en tbs
voor Boxtelaar
na steekpartij

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 31-jarige man uit Boxtel veroordeeld voor een poging tot doodslag en bedreiging. De man krijgt een gevangenisstraf van tien maanden en tbs met voorwaarden voor het neersteken van zijn vriend en het bedreigen van een jongen met een mes eind juli vorig jaar. Hij moet zich klinisch laten behandelen, meewerken aan een vervolgbehandeling en krijgt een alcohol- en drugsverbod. Daarnaast moet de dader het slachtoffer een schadevergoeding van 1.900 euro betalen.

De verdachte had een vriend op bezoek in zijn woning in Boxtel. De vriend zat 's avonds in de woonkamer op de bank en zag dat de verdachte plots een mes van de tafel pakte en daarmee dreigend naar hem begon te zwaaien. Hierna stak de verdachte de man in zijn nek. Het slachtoffer wist naar buiten te komen en klampte daar agenten aan die in de omgeving waren. In het ziekenhuis bleek dat hij een scheurtje in zijn luchtpijp had. De verdachte was intussen ook naar buiten gegaan en bedreigde daar met zijn mes een jongen die een sigaret kwam vragen.

Het slachtoffer werd vanwege zijn verwondingen enkele dagen in slaap gehouden in het ziekenhuis. Het gewelddadige karakter van de steekpartij en bedreiging laat zien dat de verdachte er niet voor terugschrikt om fors geweld tegen anderen te gebruiken, zo oordeelde de rechtbank. Hij verkeerde tijdens het plegen van de feiten onder invloed van alcohol. De man verklaarde dat hij weet dat hij een alcoholprobleem heeft en door het gebruik van sterke drank agressief wordt. Desondanks dronk hij in forse mate. Meegewogen wordt dat de man zwakbegaafd, waardoor de rechtbank hem als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwt.

Afbeelding