Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SCHOLIEREN JRL OP ONTDEKKINGSREIS NAAR BOLIVIA

Trakteren op rookworst en stroopwafels

MARC CLEUTJENS

Een kleine twee dagen zal het duren voordat een scholierendelegatie van het Jacob-Roelandslyceum volgende week arriveert in Cochabamba. In die afgelegen Boliviaanse stad gaan ze projecten bezoeken die tal van stichtingen vanuit Nederland hebben opgezet om kansarme jongeren te helpen. De reis zal intensief zijn; van Schiphol via Panama naar Santa Cruz in Bolivia. Vervolgens urenlang met de bus door de jungle. ,,We hebben allemaal een beetje last van gezonde spanning."

De acht leerlingen die op pad gaan zijn Noor Baaijens, Nienke Bosma, Yasmine Boudlal, Izy Dekker, Juul van Engeland, Steven van Erp, Marleen Peeters en Tatum Simons. Ze reizen onder leiding van rector Leon Spaan en docent Guido van der Klauw en verblijven in Bolivia tot en met 28 april. Een dag later zetten ze weer voet op Nederlandse bodem. De voorbije maanden hebben ze zich uitgebreid voorbereid op de reis. Zo zijn alle benodigde vaccinaties gehaald, is een stoomcursus Spaans gevolgd en heeft iedereen zich verdiept in de aard van het land.

OGEN EN OREN

Het Jacob-Roelandslyceum is inmiddels aardig in de ban van de reis. Na de succesvol verlopen kerstactie, die ruim 9.000 euro opleverde voor projecten in Cochabamba, is gewerkt aan een blog dat in de lucht gaan zodra de reis is begonnen. ,,We zijn letterlijk de ogen en oren van de school en gaan ter plekke kijken wat er allemaal nodig is", vertelt Tatum. ,,Misschien levert het ideeën op voor de kerstactie van volgend jaar", vult Steven aan. Het is de bedoeling dat het JRL zich de komende jaren gaat inzetten voor projecten in Cochabamba.

Dat gaan de acht leerlingen de komende twee weken zeker doen. ,,We gaan projecten bezoeken van verschillende Nederlandse stichtingen die actief zijn in Cochabamba", legt Marleen uit. ,,We maken ook kennis met de kinderen van de Nederlandse school in Cochabamba", vult Noor aan. ,,We hebben met hen al een Facebookpagina opgezet, zodat we elkaar al een beetje kennen."

Dat gaat ook pater Theo Raaijmakers doen, die verbonden is aan de stichting Straatkinderen van Cochabamba. ,,Dat zal een heftig verhaal worden", voorspelt docent Van der Klauw. ,,Pater Theo neemt onze leerlingen in kleine groepjes mee naar plekken die voor anderen vaak niet zichtbaar worden. Denk aan krottenwijken waar dingen met kinderen en tieners gebeuren die als schokkend ervaren kunnen worden, zoals mishandeling, drugsgebruik en prostitutie." De reisleiding gaat dit soort excursies niet uit de weg. ,,Juist door te zien wat er in de wereld aan de hand is, kunnen ze indrukken meenemen naar huis en hun leeftijdsgenoten daarover vertellen."

FILMDOCUMENTAIRE

De acht JRL-scholieren gaan niet alleen kommer en kwel zien. Ze zullen picknicken bij Inca-ruïnes en tal van scholen bezoeken. ,,We gaan lesgeven over Europa en de verschillen tussen ons werelddeel en Zuid-Amerika laten zien", vertelt Noor. ,,Ook gaan we een avondje koken voor leeftijdsgenoten. We hadden eerst gedacht aan boerenkool met rookworst, maar ze kennen daar geen boerenkool. Het wordt dus een ander menu, maar wel mét rookworst. Die nemen we mee, net als héél veel stroopwafels. Gekregen van de Boxtelse marktkoopman."

Iedereen is klaar voor de grote reis naar Bolivia. ,,Al valt het nog niet mee het knopje om te zetten", bekent Yasmine. ,,Deze week hebben de meesten van ons toetsweek en heb je weinig tijd om aan Cochabamba te denken." Eenmaal terug vertellen ze tijdens de lessen Global Learning uitgebreid over hun ervaringen. ,,Ook gaan we een filmdocumentaire maken en helpen bij de voorbereidingen van de volgende kerstactie", vult Izy aan.

FOTO BOVEN: De acht leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum reizen zondag naar Cochabamba in Bolivia. Staand van links naar rechts: Nienke Bosma, Marleen Peeters, Yasmine Boudlal, Tatum Simons en Noor Baaijens. Zittend van links naar rechts: Juul van Engeland, Steven van Erp en Izy Dekker. (Foto: Peter de Koning).