Afbeelding
Foto: Henk van Weert

MOLENWIJKSCHOOL, AMALIASCHOOL, THERESIASCHOOL EN DE BEEMDEN PLANTEN 1.400 BOMEN EN STRUIKEN

'De wereld een beetje mooier maken. Voor de mensen én de dieren'

HENK VAN WEERT

,,We doen mee om onze wereld een beetje mooier te maken", zei de 11-jarige Merel van Molenwijkschool gisterochtend. Haar klasgenootje Tugce knikte: ,,En niet alleen mooier voor de mensen, maar ook voor de dieren." De twee meisjes deden met tachtig andere kinderen, óók van de Sint-Theresiaschool, Prinses Amaliaschool en De Beemden, mee aan de Nationale Boomfeestdag. In het buitengebied van Lennisheuvel gingen veertienhonderd boompjes en struiken de grond in.

Half maart waren de twee plekken waar jonge bomen en struiken aangeplant zouden worden veel te drassig. En dus besloten de gemeente Boxtel en de twee plaatselijke natuurwerkgroepen de viering van Nationale Boomfeestdag enkele weken uit te stellen. Gisteren ging de schop alsnog de grond in. Terwijl leerlingen van basisschool De Oversteek bij natuurgebied De Geelders in Liempde aan de slag gingen, staken de kinderen van de vier Boxtelse scholen die meededen de handen uit de mouwen op een lange strook grond aan de Korte Heide, aan de achterkant van het datacenter van Rabobank Nederland.

De jonge tieners werden geassisteerd door enkele ambtenaren van de dienst Openbare Ruimte en vrijwilligers van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel. Uiteraard stak ook wethouder Herman van Wanrooij de helpende hand toe. Hij vertelde dat op de plek waar geplant werd, vorig jaar bomen en struiken moesten worden gerooid vanwege de aanleg van kabels en leidingen voor het nieuwe hoogspanningsstation, dat is gebouwd op het nabijgelegen bedrijventerrein Vorst. ,,Het struweel dat hier voorheen stond, wordt nu weer hersteld. Over een paar jaar is dit een mooie 'haag'. Kom maar eens terug als jullie zelf kinderen hebben. Dan kun je laten zien hoe je hebt meegeholpen om de natuur te verbeteren."

LAANVORM

Dat er populieren in een laanvorm werden aangeplant op de akker had zo zijn reden, gaf ambtenaar Hein Hoppenbrouwers aan. ,,Ze vormen als het ware een gang voor de vleermuizen. Via geluiden die ze uitzenden en echoën op de bodem, kunnen ze hun weg vinden in het donker."

Bram Verhoeven meldde zich als eerste om de wethouder te helpen bij het planten van de eerste populier. De leerling van De Beemden houdt de boomstam vast, terwijl Van Wanrooij de kuil graaft. ,,Thuis help ik nooit mee in de tuin. Maar hier vind ik het best leuk...", grinnikte de jongen.

Merel en Tugce, uit de groep Gorilla's van de Molenwijkschool, vinden tuinieren wél gaaf. ,,Vorige week heb ik mijn

ouders nog meegeholpen om plantjes in de tuin te zetten", vertelde Tugce, terwijl een gat graaft waarin een struikje wordt geplant. ,,En nu is het helemaal fijn om te doen", vulde Merel aan. ,,Het is zo'n lekker weer. Fijn dat we naar buiten mogen in plaats van dat we in de klas moeten zitten."

FOTO LINKSBOVEN: Wethouder Herman van Wanrooij vertelt waarom juist aan de Korte Heide boompjes en struiken worden geplant. De begroeiing die er eerst stond, moest worden gerooid vanwege nieuwe hoogspanningsleidingen.

FOTO RECHTSBOVEN: Tugce (links) en Merel van de Molenwijkschool steken de handen uit de mouwen tijdens de verlate viering van Nationale Boomfeestdag in Boxtel. (Foto's: Henk van Weert).

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel heeft de onderstaande activiteiten op het programma staan.

MAANDAG 18 APRIL

14.30 koersbal in Orion.

DINSDAG 19 APRIL

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in De Rots.

DONDERDAG 21 APRIL

13.30 bridge in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 22 APRIL

13.30 rikken en jokeren in De Rots.

Afbeelding
Tijdens de Boomfeestdag in Boxtel werd ook een nieuw insectenhotel gebouwd.
De spaden staan klaar om 1.400 bomen en struiken te planten.