De bijen- en plantenmarkt van Sint-Ambrosius: een begrip in Boxtel. Zondag 17 april zijn mensen welkom bij bijenhal 't Raathuis aan het Essche Heike.
De bijen- en plantenmarkt van Sint-Ambrosius: een begrip in Boxtel. Zondag 17 april zijn mensen welkom bij bijenhal 't Raathuis aan het Essche Heike. Foto: Annelieke van der Linden

boompjesactie sint-ambrosius loopt voorspoedig

Bijenmarkt: feest van ontmoetingen

De bijen- en plantenmarkt in Boxtel krijgt zondag 17 april een iets grotere en extra feestelijke opzet vanwege het 250-jarig bestaan van de Boxtelse vereniging. Bezoekers zijn welkom bij bijenhal 't Raathuis tussen 10.00 en 15.00 uur.

De markt staat ook dit jaar in het teken van plantjesverkoop en van natuureducatie, met speciale aandacht voor kinderen. Met deze combinatie is het evenement uitgegroeid tot een voorjaarsklassieker in Boxtel. Elk jaar weer vinden honderden mensen de weg naar wandelpark Molenwijk. Daar wordt de markt naast en om bijenhal 't Raathuis opgesteld.

Sint-Ambrosius hoopt dat de jubileummarkt een feest van ontmoetingen wordt. Ontmoetingen tussen imkers en publiek. Maar ook tussen imkers onderling. Er zijn sinds 2011 honderden mensen met gestart met het houden van bijen. ,,Voor deze liefhebbers uit de regio wil Boxtel graag een plaats van samenkomst zijn", aldus Sint-Ambrosius.

zadenkraam

Vaste waarden op de gratis te bezoeken markt zijn bijeninformatie, honingartikelen, koffie en kinderactiviteiten zoals schminken en waskaarsen maken. De Boxtel City Band zorgt voor de muzikale omlijsting. En natuurlijk zijn er de plantjes. Meer dan honderd soorten kruiden en wildflora, door de imkers zelf gekweekt, worden te koop aangeboden. Op de website www.bijeninboxtel.nl is een overzicht te vinden.

Vanwege het jubileum wordt de handel in bijen dit jaar nieuw leven ingeblazen. De vereniging heeft een aantal imkers gestrikt die naar de markt komen met bijenvolken. De zadenkraam, een initiatief van Kinderboerderij Boxtel en Eetbaar Boxtel, staat ook op de markt. Bezoekers kunnen een keuze maken uit het aanbod, daarnaast wordt iedereen uitgenodigd overtollige zaden mee te nemen. De initiatiefnemers hopen dat hiermee het zelf telen wordt gestimuleerd, ook in kleine tuinen of op balkons.

rotterdam

Om extra stil te staan bij het jubileum, deelt Sint-Ambrosius cadeaus uit: vijftig bomen voor mensen uit Boxtel en Esch die vooraf hun belangstelling kenbaar moeten maken. Zij kunnen op de markt een boom ophalen en die in eigen tuin planten. Zo dragen zij bij aan meer voedselrijkdom voor insecten. Imker Han Goossens, bedenker van de actie, laat weten dat inmiddels 43 van de 50 beschikbare boompjes zijn vergeven. ,,Er waren ook aanvragen uit Sint-Michielgestel en Den Dungen, maar die heb ik afgewezen. We willen deze actie echt voor de mensen in Boxtel en Esch houden." Mogelijk wordt de actie binnenkort óók in Rotterdam gehouden. Goossens kreeg een verzoek om uitleg van een imker die een soortgelijke actie wil koppelen aan een kinderboerderij in Rotterdam. Mensen uit Boxtel en Esch die alsnog een boompje willen hebben, kunnen contact opnemen met Han Goossens via e-mailadres jmgoossens@kpnmail.nl. Toegewezen bomen moeten opgehaald worden op de bijenmarkt in Boxtel.