Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BIJZONDERE FOSSIELEN TOT 5 JUNI TE ZIEN

De Groene Poort toont unieke bodemvondsten

Oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg in Boxtel heeft speciaal voor de Nationale Museumweek, die zaterdag 16 april van start gaat, een nieuwe expositie ontwikkeld. Bezoekers kunnen bijzondere fossielen bekijken die in de Nederlandse bodem zijn gevonden, waaronder twee mammoetkiezen die in Liempde zijn aangetroffen.

De expositie is samengesteld en opgezet door student Kyrin van IJzeren van de Reinwardt Academie en student biogeologie Remco Bos van de Universiteit Utrecht. ,,Het gaat om een achttal zeer zeldzame bodemvondsten waarvan enkele zelfs nieuw zijn voor de wetenschap", zegt museumdirecteur René Fraaije.

Topstukken zijn drie zwaar versteende botten van de dinosaurus Iguanodon, die onlangs door Urker vissers opgevist zijn bij de Klaverbank, een Nederlands deel van de Noordzeebodem. Een 5 miljoen jaar oude, versteende kies van Eucyon sp. die werd gevonden in een zandafgraving bij Mill, is eveneens te zien. Het is de oudste vondst van een hondachtige in Nederland.

Een meterslange snuit van een 66 miljoen jaar oude zaagvis uit de ENCI-groeve bij Maastricht (foto) toont bruin kraakbeen en vlijmscherpe zwarte tanden. In de tentoonstelling worden ook voor het eerst de resultaten van minutieus prepareerwerk getoond. Twee walvisschedels uit Liessel, de oudste witte haai uit Balgoij, een holenleeuwkaak uit Oosterbeek, een stekelige krab uit Miste en twee mammoetkiezen uit Liempde vervolmaken de expositie.

Naast bovengenoemde vondsten is er speciaal voor deze expositie een aardlagenmodel gemaakt waar bezoekers hun kennis over de Nederlandse ondergrond kunnen testen. De expositie is tot en met 5 juni te zien zijn in De Groene Poort.