De tweede editie van Slowlands vindt dit jaar plaats op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 september. (Archieffoto: Peter de Koning).
De tweede editie van Slowlands vindt dit jaar plaats op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 september. (Archieffoto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

speciale combitickets tot en met 1 mei te bestellen

Slowlands Velder: festival voor iedereen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Met letterlijk alle opmerkingen die we vorig jaar kregen na afloop van de eerste editie, hebben we iets gedaan. Vorig jaar begon Slowlands pas te leven toen het festival al aan de gang was. Dat is ook logisch, het was de eerste editie. Nu hopen we dat mensen zich eerder realiseren dat in september een prachtevenement op de Boxtelse kalender staat." René Leenders, organisator van Slowlands, is in zijn nopjes met het programma voor de tweede editie. ,,Een festival voor alle leeftijden, zo kun je dit evenement het beste beschrijven."

,,Het concept van Slowlands, waarbij de programmering gelijkwaardig is aan het eten en drinken, zie je nergens anders in Nederland. Vaak is één element overheersend", legt Leenders uit. ,,Vorig jaar overheerste het beeld dat 'food' de hoofdmoot was van het festival, terwijl we heel gave artiesten hadden geboekt. Dit jaar proberen we dus duidelijker te maken dat de programmering nét zo belangrijk is." De Boxtelaar heeft een aantal nationaal bekende artiesten geboekt: singer-songwriter Niels Geusebroek, zanger Kenny B., rapper Diggy Dex, talent Lucas Hamming en de band Handsome Poets. Daarnaast staan er nog tientallen andere muzikale acts, waarbij Leenders ook lokaal talent de kans geeft op Slowlands te staan, zoals Acting the Maggot en jeugdband Angela's Project.

Boxtel

Alzheimercafé

De bijeenkomst van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud op maandag 25 april in restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg te Schijndel staat in het teken van het thema 'Vrijheid en veiligheid bij dementie'. Naarmate de ziekte vordert, nemen de dilemma's in de zorg voor mensen met dementie toe. Vaak onbedoeld met vrijheidsbeperking tot gevolg. Tilly de Kruyff verzorgt een presentatie over dit onderwerp. Vanaf 19.00 uur zijn belangstellenden welkom; het programma start een halfuur later. Toegang is gratis.

Leenders heeft er dit jaar voor gekozen het festival op te knippen in twee gedeeltes. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 september treden de 'artiesten met naam en faam' op. Ook op zondag 4 september klinkt er live-muziek, maar die dag is met name bedoeld voor families. Het festival duurt op vrijdag en zaterdag tot ongeveer middernacht. Op zondag wordt eerder gestopt, tussen 20.00 en 21.00 uur. ,,Op de laatste dag is de toegang in feite gratis", aldus Leenders. ,,Mensen kopen een kaartje, maar krijgen het bedrag terug in consumptiebonnen. Kinderen tot en met 12 jaar hebben het gehele festival gratis toegang."

plekjes

Net als vorig jaar kiest de organisaties voor aparte plekjes op het landgoed met foodtrucks en pop-uprestaurants ,,Dat sloeg vorig jaar erg goed aan. Op de verschillende plaatsen waar eten en drinken verkrijgbaar is, is ook eigen entertainment. Letterlijk overal is iets te doen, van een barbecueplein tot dancehoek en van een Field of Joy met karaokebar en vestzaktheater tot een platenbus. Ook is er een Vintage Fair waar ondernemers van alles te koop aanbieden", legt Leenders uit. Voor de jeugd wordt onder meer een nostalgische kermis opgebouwd met luchtschommels en een vliegtuigmolen.

Hoewel Slowlands mikt op bezoekers uit heel Nederland, hoopt Leenders dat ook mensen uit de gemeente Boxtel een of meerdere dagen een bezoek brengen aan landgoed Velder. ,,Vorig jaar kwam slechts tien procent van de bezoekers uit Boxtel, terwijl Slowlands een mooie toevoeging is op de lokale evenementenkalender."

Leenders koos ervoor Slowlands naar het eerste weekend van september te verplaatsen. ,,De laatste dagen van de zomervakantie. Ideaal om die af te sluiten op een festival..."

Dag- en weekendtickets voor Slowlands zijn te koop via de website www.slowlands.nl. Tot en met 1 mei betalen mensen 29,50 euro voor een combikaart die toegang geeft op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 september. Daarnaast kost een combiticket 39,50 euro. Voor kinderen tot en met 12 jaar moet een gratis kaartje worden aangeschaft.