Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

verhuizing naar ander pand blijkt financieel onhaalbaar

Bibliotheek blijft op vertrouwde plek

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Geja Olijnsma is sinds acht weken interim-directeur van bibliotheek De Meierij en werd al snel geconfronteerd met het onderzoek naar de toekomst van de vestiging in Boxtel. Er waren plannen om de bibliotheek aan de Burgakker te verplaatsen naar een kleiner pand in het centrum. Inmiddels is de knoop doorgehakt: de bieb blijft in ieder geval tot en met 2018 in het huidige gebouw aan de Burgakker. Voor de eerste verdieping zoekt de pandeigenaar, de gemeente Boxtel, nieuwe huurders.


Greep in kas

door oud-voorzitter

Kinderboerderij

De Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel in financieel gedupeerd doordat de oud-voorzitter en penningmeester in 2015 geld van de stichting voor privédoeleinden heeft gebruikt. Dat stelde het nieuwe bestuur gisteren in een persverklaring die men verder niet wil toelichten. Onduidelijk is om hoeveel geld het gaat. Burgemeester Mark Buijs is onlangs door het stichtingsbestuur op de hoogte gesteld en spreekt van een 'treurig' voorval.

De afgelopen weken heeft het bestuur, dat thans onder leiding staat van Wilbert Bressers, onregelmatigheden ontdekt in de boekhouding van 2015. ,,Naar aanleiding hiervan is meteen een onderzoek gestart omdat we verduistering vermoedden", stelt Bressers. ,,Vastgesteld werd dat in 2015 de toenmalige voorzitter, tevens optredend als penningmeester, voor privédoeleinden geld van de stichting Kinderboerderij heeft gebruikt."

Deze voorlopige uitkomsten van het onderzoek vormden voor het huidige bestuur aanleiding om de oud-voorzitter als bestuurslid te ontslaan, tegen hem aangifte te doen en een vordering tot terugbetaling op te stellen. ,,De grootste zorg van het huidige bestuur gaat nu uit naar de super gemotiveerde vrijwilligers en medewerkers voor wie de onregelmatigheden, waar zij part noch deel aan hadden, hard zijn aangekomen", aldus Bressers.

Burgemeester Buijs geeft aan nog geen zicht te hebben op de eventuele schade voor de Kinderboerderij. ,,Het is een instelling die veel mensen in Boxtel een hoop plezier bezorgt. Ik vind het dapper hoe dit nieuwe bestuur de zaak oppakt. Het kan op onze steun blijven rekenen, ondanks dat nu nog niet is te overzien hoe we dat inhoud en vorm kunnen geven."

ADEQUATE MAATREGELEN

Het huidige bestuur gaat, met de hulp van de vrijwilligers en medewerkers, door met haar activiteiten om daarmee het vertrouwen te herstellen, zo wordt gesteld in de persverklaring. ,,Dit mag geen effect hebben op het programma van de Kinderboerderij", zo benadrukt de huidige voorzitter.

Bressers geeft aan dat 'adequate maatregelen' zijn getroffen om deze activiteiten 'waar het huidige bestuur en alle vrijwilligers zich verre van distantiëren' in de toekomst te voorkomen. De voorzitter onderstreept dat hij en de andere bestuursleden van de stichting Kinderboerderij geen nadere toelichting willen geven: ,,Medewerkers zijn stuk voor stuk erg geschrokken en ontdaan over de uitkomst van het onderzoek."

Vroeger maakte bibliotheek De Meierij gebruik van het gehele pand aan de Burgakker. ,,Zo waren de ruimtes op de eerste verdieping ingericht als kantoren. Inmiddels is de bibliotheek geclusterd op de begane grond, waardoor we op zoek gingen naar een plek met minder vierkante meters." Er werden gesprekken gevoerd met eigenaren van panden in de Stationsstraat. ,,Met één pand waren we zelfs in een vergevorderd stadium van onderhandeling. Uiteindelijk bleken de investeringskosten om het gebouw klaar te maken voor de bibliotheek van de toekomst te hoog", licht Olijnsma toe. ,,Een bibliotheek heeft door de jaren heen een andere functie gekregen. Naast de bestaande collectie is er behoefte aan leestafels om mensen te ontmoeten, maar ook aan stilte- en studieplekken. Bovendien zoeken we ook nadrukkelijk de samenwerking met andere partners op. Zo krijgen wekelijks mensen taalles in de bibliotheek. Al deze functies vragen om een andere inrichting. Wij hebben het geld niet en ook de verhuurder wilde de investering niet op zich nemen."

centrale plek

Dat leidde uiteindelijk tot het besluit om in het huidige pand te blijven. Een verhuizing naar Podium Boxtel ketste al eerder af, omdat na onderzoek bleek dat dit te duur was. Bibliotheek De Meierij zal in het pand aan de Burgakker alleen van de begane grond gebruik maken. Olijnsma: ,,Dit geeft de gemeente de kans extra huurinkomsten te verwerven door de eerste verdieping te verhuren." Momenteel wordt deze bouwlaag gebruikt voor opslag én door de Heilig Bloedstichting, die daar kostuums voor de Heilig Bloedprocessie bewaart. ,,We gaan met de stichting in gesprek", aldus wethouder Marusjka Lestrade. Ze geeft aan dat er inmiddels ook al gesprekken zijn met belangstellende partijen voor de eerste verdieping, maar wilde daar nog niets over loslaten.

Het personeel van bibliotheek De Meierij werd dinsdagochtend ingelicht. Olijnsma: ,,De mensen zijn blij dat er eindelijk duidelijkheid is. Ook horen wij van klanten terug dat ze de locatie en het pand prima vinden." De gemeente Boxtel onderstreept die mening, aldus wethouder Lestrade. ,,We hebben altijd gezegd dat we de bibliotheek op een centrale plek in Boxtel wilden houden. Bovendien wordt ook het pleintje voor het pand opgeknapt. Dit wordt een prachtige plek." Op korte termijn wordt gestart met de herinrichting van de bibliotheek om die toekomstbestendig te maken. ,,Nu moeten we ook doorschakelen", aldus Olijnsma.

De afspraak tussen bibliotheek De Meierij en de gemeente over de huur van het pand loopt tot en met 2018, laten Olijnsma en Lestrade weten. ,,Het is goed mogelijk dat de bibliotheek ook daarna nog aan de Burgakker zit", aldus Lestrade. ,,De toekomst van de bibliotheek verandert door de jaren heen echter zó snel, dat we telkens opnieuw moeten kijken."


Lezing Auschwitz

In de ridderzaal van kasteel Stapelen verzorgt Herman Teerhöfer dinsdag 26 april vanaf 19.30 uur een lezing. De theoloog en geestelijk verzorger heeft zestig overlevenden van concentratiekamp Auschwitz geïnterviewd. In zijn voordracht doet hij verslag van deze gesprekken en gaat hij in op de vraag hoe mensen kracht putten uit dergelijke extreme omstandigheden, zijn omgegaan met traumatische ervaringen en zin hebben gegeven aan hun verdere leven. Hij wisselt zijn presentatie af met audiovisuele fragmenten. De entree bedraagt 7,50 euro.