Ruud Rabelink: ,,We zijn ontzettend blij dat we de creatieve ateliers hebben kunnen realiseren.
Ruud Rabelink: ,,We zijn ontzettend blij dat we de creatieve ateliers hebben kunnen realiseren." De nieuwbouw van SintLucas biedt sinds de opening onderdak aan de opleiding Creatief Vakman. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

RUUD RABELINK VOLGT IGOR VAN HOOFF OP

SintLucas verder met één bestuurder

MARC CLEUTJENS

Ruud Rabelink wordt per 1 mei de nieuwe bestuurder van SintLucas in Boxtel en Eindhoven. Rabelink, die al deel uitmaakte van het dagelijks bestuur, volgt Igor van Hooff op die eerder dit jaar zijn vertrek aankondigde.

Naar aanleiding van het vertrek van Van Hooff heeft de raad van toezicht de afgelopen maanden onderzocht wat het beste besturingsmodel voor SintLucas is. ,,We hebben hierover gesproken met directieleden, managers en de ondernemingsraad", licht Gerdy Harteveld van de raad van toezicht toe.

Rabelink vertelde eerder dit jaar in Brabants Centrum dat SintLucas in de luxepositie verkeert dat zoveel studenten willen kiezen voor een vakopleiding aan de school in Boxtel of Eindhoven.,,Het geeft aan dat veel studenten bewust willen kiezen voor een opleiding bij SintLucas en op die manier deel willen gaan uitmaken van onze community. Want we willen meer bieden dan alleen maar een schoolomgeving. Wie kiest voor SintLucas, wil het beste uit zichzelf halen, aansluiten bij een netwerk en verbindingen zoeken."

THUIS VOELEN

Rabelink gaf aan dat een mbo-school, ook SintLucas, moet aansluiten bij de wensen en verwachtingen van studenten. ,,Een school is als een jas die je moet passen. Rapportcijfers laten zien dat dat beslist het geval is. Als een van de weinige opleidingen in Nederland wordt onze school nog hoger gewaardeerd dan de opleiding zelf. Dat geeft aan dat studenten zich hier thuis voelen."

Volgens de bestuurder is dat vooral het geval in Boxtel, waar de voorbije jaren fors is geïnvesteerd in alle gebouwen aan de Burgakker en waar het creatief atelier aan de Dommel een paradepaardje is. SintLucas hoort volgens Rabelink bij Boxtel; hier ligt de bakermat van de creatieve opleiding. ,,We zijn ontzettend blij dat we de creatieve ateliers hebben kunnen realiseren. Daarnaast zien we dat er heel veel belangstelling voor het werk dat studenten voor bedrijven en instellingen kunnen betekenen. Veel meer dan vroeger is er vraag naar levensecht werk en werken studenten aan concrete projecten voor opdrachtgevers van buiten school."

UNANIEM

Dinsdag heeft de raad unaniem besloten te kiezen voor een eenhoofdig college van bestuur. Dezelfde dag is Rabelink benoemd tot de nieuwe bestuurder van de school, die aan de Burgakker in Boxtel een vestiging heeft en momenteel in de wijk Strijp S in Eindhoven de laatste hand legt aan een nieuwe school. SintLucas krijgt daar een plek in het vroegere NatLab van Philips. Op 1 september opent de school haar deuren.

Bestuurder Harteveld van de raad van toezicht: ,,Het voordeel van dit model is duidelijkheid en integrale verantwoordelijkheid bij één persoon. De stappen die nodig zijn om de creative community van SintLucas zowel intern als extern verder op de kaart te zetten, kunnen beter worden geleid door een eenhoofdig bestuur." De raad van toezicht gaf deze week aan 'het volste vertrouwen' te hebben in Rabelink, die gezien wordt als een geschikte bestuurder om de ambities van SintLucas te waarborgen.

Bestuurder Van Hooff, die enkele jaren geleden aantrad als opvolger van Walther Tibosch, verklaarde eerder dit jaar dat zijn affiniteit 'met dit specifiek vakinhoudelijke domein niet voldoende is' om leiding te kunnen geven aan SintLucas. Van Hooff wordt bestuurder bij ROC Ter AA in Helmond.


Afbeelding