boxtel gaat in op wob-verzoek

Buren DKA pleiten voor intrekken raadsvoorstel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Naast het verzoek om extra informatie via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), analyseerde een aantal omwonenden van De Kleine Aarde de totstandkoming van het besluit dat het college van B. en W. onlangs nam over de invulling van het terrein. Dat leidde tot een brief, die dinsdag naar het college en de gemeenteraadsleden is verstuurd, met het verzoek het huidige raadsvoorstel in te trekken en terug te komen met een beter onderbouwd voorstel. Wethouder Peter van de Wiel stelt opnieuw dat er een zorgvuldig traject is doorlopen en ziet geen reden het voorstel in te trekken.

,,Vorige week, vóórdat we de documenten rondom De Kleine Aarde intensief onder de loep namen, dachten we nog aan opschorting van het raadsvoorstel", aldus woordvoerder Gerlof Roubos namens Buren van De Kleine Aarde. Nu we alles goed bekeken hebben, pleiten we ervoor dat er dinsdag 19 april helemaal geen besluit wordt genomen. We vinden dat er eerst een fatsoenlijk plan moet komen. En als ik gemeenteraadslid was, zou ik ook niet durven in te stemmen met het huidige voorstel. Er zijn nog zoveel vraagtekens. Ik wil niet te veel terugkijken naar het debacle met Triple E, maar daar ontstond de ellende pas na de besluitvorming. Het initiatief van Het Collectief heeft nog te veel open eindjes en rammelt op een aantal puntjes. Zo is Het Collectief onduidelijk over de financiën. In het plan worden vier verschillende huurprijzen genoemd."

Buren van De Kleine Aarde diende vorige week een Wob-verzoek in om een aantal stukken in te zien. Wethouder Van de Wiel meldde gistermiddag ook dat op het verzoek wordt ingegaan: voor het weekend ontvangt het bewonersinitiatief de gevraagde stukken.

subjectief

Al eerder uitten verschillende buurtbewoners hun zorgen over de keuze van het college van B. en W. voor Het Collectief. ,,We hebben al langer het idee dat de richting van Het Collectief op wordt geredeneerd. Na de analyse van de stukken is ons standpunt niet veranderd." Zo stelt Buren van De Kleine Aarde dat een aantal subcriteria, die door de gemeente Boxtel zijn toegevoegd om alle plannen gelijkwaardig en zuiver te kunnen beoordelen, niet relevant en onjuist zijn. ,,Neem het Legaat van Cooth. Daarin staat nergens dat een plan bedoeld moet zijn voor verschillende soorten onderwijs", aldus Roubos. Het bewonersinitiatief stelt daarnaast dat de beoordeling van de plannen subjectief en onjuist is. ,,We hebben zelf de matrix ingevuld, specifiek voor de initiatieven van Het Collectief en Wim van der Vorst. Daarbij hebben we ons gebaseerd op de beoordelingscriteria die door de gemeente zijn geformuleerd. Wij komen tot een andere conclusie. Zo dient Van der Vorst bij het criterium 'Soorten onderwijs' minstens dezelfde score te krijgen als Het Collectief. Samenwerkingspartner Albert Peijnenburg werkt namelijk met veel onderwijsinstellingen samen." Bewoners van zes adressen nabij De Kleine Aarde hebben de stukken nader bekeken. Daarnaast worden ongeveer dertig huishoudens telkens op de hoogte gehouden.

geen reden

Als het aan wethouder Van de Wiel ligt, wordt het raadsvoorstel niet ingetrokken. ,,Daar zie ik op dit moment geen enkele reden toe." Van de gemeenteraadsleden heeft hij tot op heden nog niets gehoord. ,,De vergadering van 19 april is voor hen de plek om hun zegje te doen." Wel heeft gesprekken gevoerd met Wim van der Vorst en André Tops, die ook plannen indienen om De Kleine Aarde te ontwikkelen. ,,Ik proefde bij hen natuurlijk teleurstelling over het collegebesluit. Het waren inhoudelijk prima gesprekken, al zijn we het op bepaalde punten niet eens."

Bewonersinitiatief Buren van De Kleine Aarde hoopt dat het voorgestelde uitstel wordt benut om concrete plannen op een juiste manier af te wegen. Ook zou ze graag in gesprek willen met het college, liefst nog voor de gemeenteraadsvergadering. Wethouder Van de Wiel gaf gisteren aan altijd open te staan voor een ontmoeting.

Mensen die de volledige brief aan het college van B. en W. en de bijlagen van De Buren van De Kleine Aarde willen inzien, kunnen contact opnemen met Gerlof Roubos via e-mail: gerlofroubos@gmail.com.


medewerkers woonwijs geven advies

Vijf bijeenkomsten over zelfstandig blijven wonen

Zo lang mogelijk zelfstandig en zelfredzaam wonen. Dat is de wens van veel senioren en mensen met een beperking. Vrijwilligers van de organisatie WoonWijs organiseren vijf gratis bijeenkomsten in de gemeente Boxtel om mensen te informeren hoe ze in de toekomst comfortabeler, gemakkelijker, plezieriger en veiliger thuis kunnen blijven wonen. De eerste bijeenkomst wordt op woensdag 20 april om 14.00 uur gehouden in dienstencentrum De Kloosterhof in Liempde.

Vrijwilligers en professionals uit de zorg én met een technische achtergrond geven informatie over hoe mensen langer thuis kunnen blijven wonen. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor eigenaren van huur- of koopwoningen. Mensen die na het horen van de adviezen van mening zijn dat het bij hen thuis niet zo perfect is, kunnen zich melden voor een gratis 'woonscan' van WoonWijs. Adviezen met betrekking

tot woningaanpassingen, een mantelzorgwoning of een traplift behoren ook tot de expertise van WoonWijs. ,,We vragen mensen om goed na te denken over de toekomst in hun eigen huis en willen hen daar graag bij ondersteunen. We geven alleen adviezen, de uitvoering moeten mensen zelf regelen en bekostigen, met wellicht enige vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning en of de verzekering", laat WoonWijs weten.

Na de bijeenkomst in dienstencentrum De Kloosterhof worden er nog informatiemiddagen gehouden in gemeenschapshuizen De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel-Oost (dinsdag 26 april), De Orion in Lennisheuvel (dinsdag 3 mei) en De Walnoot in Selissenwal (dinsdag 10 mei). Alle bijeenkomsten gaan om 14.00 uur van start. De laatste bijeenkomst in Sint-Ursula aan de Baroniestraat in Boxtel op woensdag 18 mei gaat om 19.30 uur van start.