‘Talent op de vlucht’ is een voorstelling waarin de verhalen van Syrische vluchtelingen worden verteld. (Foto: Tammo Strijker).
‘Talent op de vlucht’ is een voorstelling waarin de verhalen van Syrische vluchtelingen worden verteld. (Foto: Tammo Strijker). Foto: Annelieke van der Linden

positieve bijdrage leveren aan debat met voorstelling 'talent op de vlucht'

'Vluchtelingen zijn mensen zoals jij en ik'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

In januari pleegde een vluchteling zelfmoord in een noodopvang in Alphen aan den Rijn. Dat was voor Ahmad al-Herafi en Ramez Basheer, twee professionele acteurs uit Syrië, aanleiding om het theaterstuk 'Talent op de Vlucht' te ontwikkelen. Donderdag 12 mei komt de voorstelling naar Boxtel. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan.

,,Beide acteurs hebben al diverse prijzen gewonnen in Syrië, vergelijkbaar met een Gouden Kalf in Nederland. We noemen ze ook wel de 'Pierre Bokma's van Syrië'. Door hun verhalen realiseren veel bezoekers zich dat vluchtelingen niet alleen maar arme mensen zijn, maar mensen zoals jij en ik. Daarnaast merken de acteurs dat zij door de voorstelling gemakkelijker integreren, omdat ze veelvuldig in contact komen met Nederlanders", vertelt Ellis Buis.

Ze maakt deel uit van het bestuur van Fada Theatre, de stichting die is opgericht nadat de eerste voorstellingen van de groep uit Syrië een succes bleken te zijn. ,,Het stuk is volledig op initiatief van de Syriërs ontstaan. En bij iedere opvoering was het publiek van mening dat deze voorstelling niet mocht ophouden. En nu reizen de acteurs en de crew met 'Talent op de Vlucht' door heel Nederland, echt geweldig." Na een kort verblijf in Leiderdorp kreeg het gezelschap deze week te horen dat ze met elkaar in Alphen aan den Rijn mogen wonen, in afwachting van de asielprocedure.

Al-Herafi en Basheer hielden audities in de noodopvang. Dat leidde tot een gezelschap van negen acteurs en zes crewleden. In de voorstelling, die drie kwartier duurt, vertelt telkens een acteur een verhaal in het Arabisch. De andere spelers beelden dit verhaal uit, waardoor het goed te volgen is voor het publiek. ,,Bovendien creëren we hiermee een dubbele laag. Nederlanders voelen tijdens de voorstelling wat het is als je mensen niet kunt verstaan", legt Buis uit. Na afloop gaat de groep in gesprek met het publiek, onder begeleiding van een tolk. ,,Tot in september zijn voorstellingen geboekt", aldus Buis. ,,Het idee is dat op het moment dat de mensen een status krijgen, dat de stichting aan hun wordt overgedragen. Het geld dat we verdienen met de voorstellingen, komt op de rekening van de stichting te staan, zodat ze een spaarpotje hebben."

ACTUALITEIT

Op initiatief van directeur-bestuurder Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph komt de voorstelling op 12 mei naar Boxtel. Hij bundelde de krachten met andere Boxtelse organisaties: ContourdeTwern, Bazaar Boxtel, Zorggroep Elde, Brabants Centrum en Podium Boxtel. ,,Ik heb geen seconde hoeven nadenken over deelname aan dit initiatief", aldus voorzitter Michel Verhoeven van Bazaar Boxtel. ,,Vluchtelingen verdienen een plek in onze maatschappij én moeten hun verhaal kunnen doen over wat ze hebben meegemaakt. Ook op ons evenement komen allerlei culturen samen, vandaar dat we dit evenement van harte ondersteunen. Ik vind het geweldig dat dit met allerlei Boxtelse partners wordt opgepakt." Voorzitter Paul van Alphen van Podium Boxtel noemt Talent op de Vlucht 'een unieke voorstelling'. ,,Bij Podium Boxtel hebben we altijd ruimte om onverwachte voorstellingen in te ruimen. Deze opvoering sluit naadloos aan op de actualiteit."

Directeur Henk van der Zee van Brabants Centrum geeft aan dat iedereen dagelijks via de media wordt overspoeld met berichten over vluchtelingen. ,,Vaak blijft het daarbij en kennen we zelf geen vluchteling. Dat maakt het hebben van een mening of oordeel vrij gemakkelijk. Als stichting en als uitgever van Brabants Centrum vinden wij het belangrijk dat een mening of oordeel gefundeerd is. Daarom vinden we het geweldig dat we mee kunnen helpen aan 'Talent op de Vlucht'. Een gemeenschap moet voor iedereen een fijne plek zijn."

Welzijnsorganisatie ContourdeTwern zorgt op 12 mei voor een aantal vrijwilligers. ,,Het is heel fijn om bij zo'n initiatief te kunnen optrekken met kernpartners", aldus Karin van Ditmars. ,,Met Talent op de Vlucht hebben we iets moois in handen. Ik hoop vooral dat bezoekers een ander beeld krijgen van vluchtelingen dan de uitspraken die op verjaardagsfeestjes over deze mensen worden gedaan." Vanuit woonzorgcentrum Sefkat wordt het theatergezelschap voorzien van maaltijden. Directeur Jan-Kees Metz van Zorggroep Elde: ,,Een prima initiatief waar we graag aan meewerken, samen met andere Boxtelse maatschappelijke organisaties. Wij ondersteunen deze voorstelling van harte."