Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Ouderen actief in Boxtelse beweegtuin

Boxtel beschikt al een klein jaar over een eigen generatietuin. Op het gazon bij de Kinderboerderij aan het Apollopad wordt deze tuin momenteel uitgebreid met een beweegtuin voor ouderen, compleet met sporttoestellen.

De sportschool staat binnenkort gewoon op straat, gratis en voor niks, voor de deur van de Kinderboerderij. Op initiatief van Diny Stolvoort, die ook aan de wieg stond van de eerste generatietuin, zijn gisteren de eerste toestellen geplaatst die ouderen zelfstandig of onder deskundige begeleiding kunnen gebruiken om fit te blijven. Ze kunnen gebruik maken van een evenwichtsbalk, een crosstrainer en zelfs een apparaat voor cardiofitness.

Met steun van allerlei instanties, waaronder de provincie Noord-Brabant het het Fonds NutsOhra, lukt het om een klein dozijn toestellen te plaatsen die permanent beschikbaar zijn en op elk moment van de dag gebruikt kunnen worden. Als het aan Stolvoort ligt, gaan ouderen hier in teamverband gebruik van maken, bijvoorbeeld via gymclubjes, KBO of GALM.

Intussen krijgt de inrichting van de generatietuin steeds meer vorm. Naast de speeltuin die veelvuldig wordt gebruikt door buurtkinderen, is een rolstoelpad aangelegd rondom de hoogstamfruitbomen. Daarnaast is een bloemen- en kruidentuin aangelegd en staan er zitbanken waar ouderen, gezinnen met kinderen maar ook groepen kinderen of jongeren welkom zijn. ,,De naam van de tuin zegt het al: hij is bedoeld voor álle generaties", benadrukt Stolvoort.

De beweegtuin bij de Kinderboerderij wordt 11 juni geopend. Dan viert de gemeente de Boxteldag. De toestellen kunnen naar verwachting volgende week gebruikt worden. Tegelijk met de inrichting van de Boxtelse generatietuin, wordt ook in Liempde hard gewerkt aan een generatietuin. Nabij Den Dries komen tal van doelgroepen graag samen.

Op pagina 6 wordt uitgebreid aandacht besteed aan de generatietuinen in Boxtel en Liempde.