BIBLIOTHEEK BLIJFT OP BURGAKKER

'Boxtel mist kans voor revival Stationsstraat'

Bibliotheek De Meierij blijft gehuisvest in het pand aan de Burgakker. Vergevorderde plannen om te verhuizen naar een leegstaande winkel aan de Stationsstraat zijn gestrand; tot twee weken geleden werd nog gewerkt aan een huurcontract voor het pand waarin schoenenzaak Verkuilen was gevestigd. Betrokkenen noemen het besluit van de bibliotheek 'teleurstellend' voor de Stationsstraat.

Het pand van Verkuilen is eigendom van Bernard Vekemans, die betreurt dat de bibliotheek heeft besloten op de Burgakker te blijven. ,,We hebben meer dan anderhalf jaar onderhandeld en de directie is vaak komen kijken, ook recent nog", licht Vekemans toe. ,,We hebben er alles aan gedaan om de bibliotheek naar de Stationsstraat te halen, zelfs door een superlage huurprijs aan te bieden. Dan is het een tegenvaller dat het niet doorgaat, vooral omdat de Stationsstraat wel een impuls kan gebruiken. Het is triest om te zien dat het een aanloopstraat is geworden waar weinig reuring is."

Makelaar Toin Saris van Saris & Partners uit 's-Hertogenbosch voerde namens twee pandeigenaren gesprekken met bibliotheek De Meierij en noemt het besluit om op de Burgakker te blijven een gemiste kans voor het centrum van Boxtel. ,,De bibliotheek had dé oppepper kunnen zijn om de Stationsstraat een broodnodige boost te geven", meent Saris. Hij onderstreept dat zijn cliënten alles hebben gedaan om de bibliotheek over de streep te trekken. ,,De verhuurders waren zelfs bereid de huurprijs te halveren."

De makelaar respecteert het besluit van interim-directeur Geja Olijnsma van bibliotheek De Meierij en geeft aan dat de leeszaal bij haar in goede handen is. ,,Waar de aanpak nu goed en zakelijk is, kun je stellen dat de voorbije twee jaar ongelofelijk knullig is gehandeld. Het huurcontract was tweemaal bijna ondertekend, de pandeigenaren hadden aan alle voorwaarden voldaan. Niets stond de verhuizing naar de Stationsstraat in de weg." Saris vindt dat Boxtel snel een visie moet ontwikkelen om de straat te redden.

ZEER TELEURSTELLEND

Ook Pieter Tielen, bewoner van de Stationsstraat en zegsman van een werkgroep die zich buigt over de toekomst van de straat, mist een duidelijke visie. ,,Het besluit van de bibliotheek moeten we respecteren, maar voor de Stationsstraat is het zeer teleurstellend. De bibliotheek had voor een positieve spin-off kunnen zorgen." Het verbaast Tielen dat pas na bijna twee jaar duidelijk wordt dat de verhuizing te duur is. Hij vindt ook dat de gemeente Boxtel snel een plan moet maken. ,,Zorg dat onze straat meer wordt dan een aanloop naar het centrum, maak een budget vrij voor herinrichting en breng het verkeer terug, mét parkeerplaatsen."

Nu de bibliotheek niet meer in beeld is voor huisvesting aan de Stationsstraat, wil wethouder Eric van den Broek snel aan tafel met bewoners en ondernemers om de praten over de inrichting van de straat. ,,Per centrumstraat gaan we in gesprek over de toekomstige functie en inrichting, waarbij geldt dat zowel het kernwinkelgebied als de aanloopstraten aantrekkelijker moeten worden", zegt Van den Broek. Voor de Stationsstraat denkt hij onder meer aan 'alternatieve bedrijvigheid', zoals galeries. Of het autoverkeer terugkeert, zoals wordt geopperd, staat nog allerminst vast. ,,De meningen daarover zijn in de Stationsstraat behoorlijk verdeeld", weet de wethouder.

Op pagina 5: 'Bibliotheek blijft op vertrouwde plek'.