aanmelden mogelijk tot zondag 8 mei

Evenement Esch Kookt: koken, eten, ontmoeten

CARRY DIRKX

Bomen in en rond Esch hangen opnieuw vol met posters van Esch Kookt. Op zaterdag 4 juni vindt namelijk voor de tweede keer dit culinaire evenement plaats, waarbij Esschenaren koken voor andere Esschenaren. Mensen die houden van koken, lekker eten, gezelligheid en verrassende ontmoetingen kunnen zich tot 8 mei inschrijven via www.eschkookt.com.

De eerste vijftien koppels hebben zich al aangemeld voor Esch Kookt, vertelt medeorganisator Hannie Breukhoven. ,,Daarvan bestaat de helft uit nieuwe koppels. We kregen vorig jaar veel positieve reacties", zegt Breukhoven. ,,En er deden 23 duo's mee. Met dat aantal waren we blij, maar dit jaar hopen we op meer: rond de 30 inschrijvingen." Hoewel het culinaire feestje in de eerste plaats draait om ontmoeten, deden de deelnemers vorig jaar allemaal hun best iets lekkers op tafel te zetten, zegt Breukhoven. ,,Er waren bijvoorbeeld gevulde artisjokken. En een stel dat beweerde 'niet te kunnen koken', had bij het nagerecht voor maar liefst zes liflafjes gezorgd, inclusief bijpassende likeurtjes. En wij, de organisatie, dachten dat mensen liever niet het hoofdgerecht wilden koken, omdat dat veel werk is. Maar sommige deelnemers waren juist teleurgesteld omdat ze níet het hoofdgerecht mochten maken..." De spelregels van Esch Kookt zijn als volgt: je kookt met iemand samen een


Carnavalsmotto
Oggelvorsenpoel
al vroeg bekend

'We speulen d'r op los' is het nieuwe thema van het Essche carnaval. Vrijdag sloten de vrijwilligers van stichting De Oggelvorsen gezamenlijk het carnavalsseizoen 2016 af en werd het nieuwe thema bekendgemaakt. Het bestuur van de stichting had voor die avond een puzzel gemaakt die opgelost moest worden, waarna het thema duidelijk werd.

,,We hebben bewust gekozen voor een breed thema", zegt Mariëlle van de Ven, voorzitter van De Oggelvorsen. ,,Het gouden thema van afgelopen jaar was heel toepasselijk, maar ook beperkt en moeilijk. Met het nieuwe thema kun je alle kanten op, dus we hopen op een nóg uitgebreidere en fantasievollere optocht." De bekendmaking van het nieuwe thema valt vroeg. ,,Carnavalsgroepen wilden graag eerder het thema weten, zodat ze in de zomer kunnen beginnen..."

deel van het diner: een voorgerecht, een hoofdgerecht of een nagerecht. Welk gerecht je kookt, krijg je twee weken van tevoren te horen. Wat je precies kookt, bepaal je zelf. Op de avond zelf komen vier dorpsgenoten bij jouw thuis aan tafel mee-eten. Na elk gerecht gaat elk tweetal naar een ander adres, waar het volgende deel van het diner wordt gegeten. En vervolgens gaat elk duo weer naar andere adressen voor het nagerecht. Na afloop komt iedereen samen voor een afsluitend feest bij pannenkoekenhuis Het Betoverde Bos. De verrassing maakt Esch Kookt bijzonder: je weet niet wat je te eten krijgt én je weet pas vlak van tevoren bij wie je aan tafel zit. De kans is groot dat je nieuwe mensen leert kennen.

Meedoen met Esch Kookt kost 10 euro per koppel, waarbij twee consumptiebonnen zijn inbegrepen voor de afterparty.