Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BREDE INTERESSE VOOR LESSENSERIE

'Bloedmirakel gaat leven op alle Boxtelse scholen'

MARC CLEUTJENS

Met de Heilig Bloedprocessie in aantocht - Drievuldigheidszondag valt dit jaar op 22 mei - gaan verschillende Boxtelse basisscholen aan de slag met de nieuwe lessenserie 'Het is een wonder'. Een kleine twintig schooldirecteuren, leerkrachten en vertegenwoordigers van CultuurBox en de Heilig Bloedstichting hebben vanmiddag in de Sint-Petrusschool aan de Burgakker deelgenomen aan een startbijeenkomst waar alle facetten van de lessenserie zijn toegelicht.

Dat de bijeenkomst plaatsvond in de Sint-Petrusschool is niet verwonderlijk. De basisschool die zich graag profileert als erfgoedschool en veel oog heeft voor het Boxtels cultureel verleden, deed vorig jaar enthousiast mee aan een proef waarin de lessenserie werd getest in de bovenbouw. ,,De school was zó enthousiast dat ook de onderbouw aansloot", vertelt coördinator Gerry Roche van CultuurBox. ,,Meer kinderen maakten zo kennis met het bloedmirakel dat ooit in Boxtel heeft plaatsgevonden. En een leuke bijkomstigheid was dat meer kinderen zich aanmeldden voor de Heilig Bloedprocessie."

Want dat is een van de oogmerken van de lessenserie: de Heilig Bloedprocessie behouden voor de toekomst. ,,Samen met andere erfgoedprojecten vormt de jaarlijkse herdenking van het bloedmirakel een belangrijk onderdeel van het Boxtels cultureel erfgoed", stelt Roche. ,,Het is de bedoeling dat de lessenserie op meer basisscholen in Boxtel gaat draaien en kinderen zo veel breder geïnformeerd worden over de cultuurhistorische betekenis van de processie." Als het aan de coördinator van CultuurBox ligt, wordt de lessenserie jaarlijks op alle Boxtelse basisscholen opgenomen in het reguliere lesaanbod.

ERFGOEDSCHOOL

De Sint-Petrusschool heeft de lessenserie inmiddels omarmd en directeur Hans Küsters is een van de enthousiaste pleitbezorgers van het initiatief dat ook op De Beemden kon proefdraaien. ,,Tijdens het aanbieden van de lessen hebben leerkrachten op de Sint-Petrusschool gemerkt dat kinderen gepakt worden door het wonder dat hier zou zijn geschied", zegt Roche. ,,Het onderwerp Heilig Bloedprocessie is niet stoffig, maar heeft voor kinderen iets magisch en prikkelt de fantasie. Als een school de lessenserie goed oppakt, zal het enthousiasme voor de processie groeien. De toekomstige generatie leert dat de Heilig Bloedprocessie een belangrijk onderdeel is van het Boxtels cultureel erfgoed."

De lessenserie is multimediaal van opzet en omvat onder meer een fraaie film die het verhaal over de Heilig Bloedprocessie vertelt. Kinderen krijgen uitleg over de historische betekenis van de processie en maken allerlei opdrachten. Zo kan onder meer een speurtocht gehouden worden naar sporen van het bloedmirakel in hartje Boxtel. Een bezoek brengen aan de processie of - beter nog - zelf meedoen, maakt ook deel uit van de lessenreeks. Na de processie kan onder meer een memoryspel gespeeld worden.