Na onderzoek door bomendokters werd begin dit jaar duidelijk dat na een fikse snoeibeurt én het spannen van extra veiligheidskabels de zieke paardenkastanje bij restaurant De Rechter nog wel een tijdje mee kan. (Foto: Peter de Koning).
Na onderzoek door bomendokters werd begin dit jaar duidelijk dat na een fikse snoeibeurt én het spannen van extra veiligheidskabels de zieke paardenkastanje bij restaurant De Rechter nog wel een tijdje mee kan. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SNOEIBEURT EN STAALKABELS SPANNEN

Groot onderhoud aan
zieke paardenkastanje

HENK VAN WEERT

De veelbesproken paardenkastanje op het terras van restaurant De Rechter bij de Zwaanse Brug heeft dinsdag een snoeibeurt ondergaan. Bovendien hebben medewerkers van Pius Floris Boomverzorging uit Vught extra staalkabels tussen de takken gespannen om de veiligheid van de zieke boom te verbeteren.

Eigenaar John van de Langenberg van De Rechter heeft opdracht gegeven voor de onderhoudsbeurt, die voortkwam uit een eerder afgegeven rapport van boomadviseurs. Na een second opinion van groenbedrijf BTL in Haaren, besloot het gemeentebestuur begin dit jaar de gewenste kapvergunning bij nader inzien toch maar niet af te geven. De boom bleek minder ziek dan aanvankelijk gedacht.

BLOEDINGSZIEKTE

Dat de monumentale paardenkastanje op enig moment moet wijken, staat echter vast. De boom lijdt aan de kastanjebloedingsziekte en bovendien is de stam aangetast door de tonderzwam. Van de Langenberg heeft zich neergelegd bij het besluit dat de boom moet blijven staan. ,,Maar ik hoop dat iedereen die zich druk maakte over het behoud van 'hun' kastan-

Boxtel

WensAmbulance

Stichting WensAmbulance Brabant mocht in de maanden maart en april bij de Albert Heijn aan de Prins Hendrikstraat een box voor statiegeldbonnetjes neerzetten. Klanten doneerden op die manier 282,50 euro . De stichting gebruikt de opbrengst voor ritten met de ambulance, zodat terminaal zieke mensen nog éénmaal naar hun favoriete plek kunnen.

jeboom, ook beseft dat dit mij elk jaar een kleine drieduizend euro kost…"

OPKNAPBEURT TERRAS

Het onderhoud dat de paardenkastanje dinsdag onderging, is de opmaat van de opknapbeurt van het terras rondom restaurant De Rechter, dat sinds vorig jaar is gevestigd in de monumentale Villa Het Hof aan de Rechterstraat. Onder meer de bestrating wordt op enkele plekken aangepakt, meldde Van de Langenberg.

Na onderzoek door bomendokters werd begin dit jaar duidelijk dat na een fikse snoeibeurt én het spannen van extra veiligheidskabels de zieke paardenkastanje bij restaurant De Rechter nog wel een tijdje mee kan. (Foto: Peter de Koning).