Het uitzicht vanuit de slaapkamer van Van den Berg op onderzoeksbasis Concordia op de Zuidpool: een eindeloos uitgestrekt wit sneeuwlandschap.
Het uitzicht vanuit de slaapkamer van Van den Berg op onderzoeksbasis Concordia op de Zuidpool: een eindeloos uitgestrekt wit sneeuwlandschap. Foto: Floris van den Berg

Zuidpoolonderzoek

van groot belang

voor ruimtemissies

Het Frans-Italiaanse onderzoekscentrum Concordia op de Zuidpool, ruim 1.200 kilometer verwijderd van de kust, is dé aangewezen locatie om onderzoek te doen naar het langdurig effect van zuurstoftekort en maandenlange isolatie.

De basis is door de barre weersomstandigheden negen maanden per jaar afgesloten van de buitenwereld. Daarom is het de enige plek ter wereld die gelijkenis vertoont met een ruimtereis naar Mars, waar astronauten ook maanden op zichzelf zijn aangewezen. Dat maakt het onderzoek levensecht. ,,Bovendien heb je hier de mogelijkheid om op 4.000 meter hoogte de langetermijneffecten van zuurstoftekort te onderzoeken. Stel dat straks blijkt dat het menselijk lichaam voor langere tijd toe kan met minder zuurstof, dan kan de luchtdruk in toekomstige ruimteschepen verlaagd worden en dat maakt het schip lichter", legt onderzoeker Floris van den Berg uit.

De oud-Boxtelaar werd door de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) uit 37 kandidaten uit 22 landen gekozen om het onderzoek uit te voeren. Hij kijkt daarbij ook naar het effect van het gebrek aan daglicht op lichaam en geest. Op 3 mei valt de Poolnacht in en blijft het 100 dagen donker op de Zuidpool. ,,Ik ben heel benieuwd wat dat met me gaat doen." De elf bemanningsleden van Concordia en Van den Berg zelf zijn proefpersonen. Op de basis wordt ook onderzoek gedaan naar ijs, het klimaat en het heelal.

Afbeelding