De productie Doornroosje, die wordt uitgevoerd door leerlingen van de theaterklas van het Jacob-Roelandslyeum, is een mix van theater en dans. (Foto's: Peter de Koning).
De productie Doornroosje, die wordt uitgevoerd door leerlingen van de theaterklas van het Jacob-Roelandslyeum, is een mix van theater en dans. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

voorstellingen theaterklas jacob-roelandslyceum op 21 en 22 april

Sprookje Doornroosje in een modern jasje

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Energie in je spel, dát wil ik zien", riep regisseuse Janneke Houwaard gisteravond, tijdens één van de laatste repetities, regelmatig naar de leerlingen van de theaterklas van het Jacob-Roelandslyceum. De ruim vijftig deelnemende jongeren gebruiken de komende dagen alle vrije uurtjes om donderdag 21 en vrijdag 22 april vanaf 19.30 uur het spetterende stuk Doornroosje op de planken te brengen. Dit bekende sprookje is in een modern jasje gegoten...

Een koning en koningin zitten met de handen in het haar. Ze kunnen geen kinderen krijgen, waardoor ze de hulp inroepen van de slimste koppen. Al deze mensen falen, op één duo na: de brutale dokters Ozzy's. Uiteindelijk wordt baby Roos geboren. Haar vorstelijke ouders organiseren een groot feest. Iedereen is uitgenodigd, behalve slechte fee Draconia. Zij is zo boos dat ze een vloek uitspreekt: Roos zal zich op haar zestiende prikken aan een spinnewiel en overleeft het niet. Gelukkig kan één van de goede feeën de wens een beetje veranderen; Roos zal geprikt worden en daarna slapen, tot de prins van haar dromen haar wakker kust.

De regisseuse, ingehuurd door het JRL, laat weten dat het stuk is geschreven door een vriendin. ,,Het is heel directief, een lekker duidelijk stuk." Ze koos ervoor het theaterstuk in zwart-wit op te voeren. ,,Ik vraag jullie dan ook allemaal om zoveel mogelijk zwarte of witte schoenen mee te nemen", zei Janneke gisteravond tijdens een repetitie tegen de leerlingen. Lachend: ,,En als je die niet hebt, kun je altijd nog een paar van twee euro bij Primark kopen."

Van de techniek tot de muziek: alle onderdelen van het theaterstuk worden uitgevoerd door (oud-)leerlingen van het JRL. En één docent... Ina van der Wekken, die het vak klassieke talen (Latijn en Grieks) geeft, is één van de dokters Ozzy's en komt in één scène voor. ,,De verhouding tussen de tijd die ik erin stop en de tijd dat ik op het podium sta, is een beetje zoek", grinnikt ze. ,,Toch vind ik het erg leuk om te doen. Janneke heeft er iets moois van gemaakt door allerlei speelse elementen toe te voegen. Zo zitten telkens verschillende acteurs met hun rug naar het publiek. Zij komen dan in de volgende scène aan de beurt."

Leerlingen Ilse van den Boogaard, Maud Dekkers en Fleur Kromme vervullen de rol van lakei in Doornroosje. ,,Dit stuk bevat alle elementen van theater", vertelde Ilse enthousiast. ,,De ene keer zijn we vrolijk, dan weer netjes en dan weer verdrietig." Voor Maud en Fleur is het de eerste keer dat ze zich hebben aangesloten bij de theaterklas. ,,Je wordt door iedereen geaccepteerd en opgenomen in de groep, heel tof", aldus Maud. Fleur is blij met haar rol en het stuk. ,,Ondanks dat ik scènes al tientallen keren heb gezien, moet ik nog steeds lachen."

schreeuwen en stressen

Voor vierdeklassers Loek de Laat en Roos van Dooremalen is Doornroosje het vierde stuk dat ze met de theaterklas opvoeren. Zij vervullen de rol van koning en koningin. ,,Net als vorig jaar zijn we ook in dit stuk man en vrouw, terwijl we nu een nieuwe regisseuse hebben en afzonderlijk auditie moeten doen. Toevallig hè", vertelde Roos lachend. Hun favoriete scène speelt zich af in de torenkamer. Loek: ,,Lekker hard schreeuwen en stressen!"

Kaarten voor Doornroosje kosten 2,50 euro en kunnen gereserveerd worden via www.theaterklas-jrl.nl.

Het theaterstuk is een bewerking van het sprookje Doornroosje. Haitske van der Meijden vervult de rol van de prinses. Links Matthijs Giezenberg. Hij speelt de prins die Doornroosje wakker kust...