Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

What's Up, Nine?

Nine van Hemert werd in januari benoemd tot jeugdwatergraaf van Waterschap De Dommel. Na een periode van vele kennismakingen vindt de 14-jarige Boxtelse het hoog tijd om écht aan de slag te gaan en jongeren meer waterbewust te maken. Zo wordt een speciaal jongerenpanel opgericht...

Hoe bevalt het om jeugdwatergraaf te zijn? ,,Het is nóg leuker dan ik verwacht had! Ik heb al veel leuke mensen ontmoet, zoals jeugdwatergrafen van andere waterschappen. Ook heb ik al leuke excursies gemaakt. Zo ben ik naar de rioolwaterzuivering op Heult geweest en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen."

En nu is het tijd voor het 'bestuurswerk'? ,,Ja. Volgende week mag ik een bestuursvergadering van het waterschap bijwonen. Ik zit er dan bij en kijk hoe zo'n vergadering verloopt. Daarnaast zijn we bezig om jongeren zoveel mogelijk bij het waterschap te betrekken."

Hoe wil je dat doen? ,,Voordat ik jeugdwatergraaf werd, zijn er door het jeugdwaterschapsbestuur tien gouden regels opgesteld om jongeren meer te betrekken bij het werk van een waterschap. De oprichting van een jongerenpanel is één van die uitgangspunten. Het leek me goed om daarmee te beginnen."

Voor wie is het jongerenpanel bedoeld? ,,Voor álle jongeren tussen de 14 en 17 jaar die in het gebied van Waterschap De Dommel wonen. Wat ik belangrijk vind, is dat ze geïnteresseerd en enthousiast zijn. Ze hoeven niet per se ervaring te hebben met water, als ze er maar graag meer over willen leren."

Wat doet iemand die in het jongerenpanel zit? ,,Het is de bedoeling om minimaal vier keer per jaar bij elkaar te komen en te praten over hoe we jongeren waterbewuster kunnen maken. Zelf denk ik dat het belangrijk is om in gesprek te gaan met scholen. Als er op school door presentaties of themalessen wordt stilgestaan bij water en waterschappen, dan wordt het voor kinderen duidelijk dat water belangrijk is én dat je daarvan ook je beroep kunt maken."

Aanmelden voor het jongerenpanel is mogelijk via de website www.dommel.nl/jongerenpanel. ,,Meld je aan", aldus Nine. ,,Het is echt heel interessant!".

FOTO RECHTS: Nine van Hemert, jeugdwatergraaf van Waterschap De Dommel.