Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Bakkersechtpaar Tiny en Anjo 10 jaar bij Jan de Leijer

'Iedere week nieuwe gezichten erbij'

Lonneke Hoondert

Passie voor het bakkersambacht, dát hebben ze zeker. Bijna tien jaar geleden, op 1 mei, nam Tiny Schalkx samen met zijn vrouw Anjo de zaak over van zijn toenmalige baas Jan de Leijer aan de Sint-Severusstraat in de wijk Selissenwal. Dat heuglijke moment viert bakkerij Jan de Leijer de komende week door tijdelijk de broodprijzen te verlagen naar die van 2006. En dat scheelt al gauw zo'n veertig cent...

Tiny begon als veertienjarige jongen bij bakkerij Van der Zijden in de Rechterstraat en viert nu, in 2016, zijn tweede lustrum als zelfstandige bakker. In 1979 kwam hij in dienst bij bakker Jan de Leijer aan de Baroniestraat, die toen gevestigd was op de plek waar nu 'Het atelier' is gehuisvest. De Leijer zelf had nét een filiaal geopend in Selissenwal en liet het aan de achttienjarige Tiny over om de zaak aan de Baroniestraat te bestieren. Inmiddels is dat filiaal gesloten, maar met nog evenveel enthousiasme als 37 jaar geleden stapt Tiny elke dag 'zijn' bakkerij op Selissen binnen. ,,Wist je dat dit de enige bakkerij in Boxtel is, waar we nog écht zelf het brood maken", glundert Tiny als hij trots de verschillende apparaten achterin zijn winkel laat zien.

Oosterhof

De keuze om tien jaar geleden bakkerij Jan de Leijer over te nemen was snel gemaakt. ,,Onze dochter ging het huis uit en daar zaten we dan. We misten uitdaging en precies op dat moment besloot Jan de Leijer te stoppen", vertelt Anjo. Al vanaf het moment dat Tiny en Anjo als zelfstandigen de deuren van de bakkerij heropenden stonden mensen in de rij. ,,Ze stonden hier 's morgens al om kwart over zeven voor de deur." Vanwege de drukte in de winkel in Selissenwal besloot het bakkersechtpaar in 2008 een filiaal in winkelcentrum Oosterhof te openen. En de zaken lopen nog steeds goed. ,,Elke week zien we nog nieuwe gezichten in onze winkel", voegt Anjo daar aan toe.

Pech

Hoewel de winkel goed loopt, was het de afgelopen jaren niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor bakkerij Jan de Leijer. Tot twee keer toe werd het filiaal in Selissenwal getroffen door brand. De eerste keer in 2012 bleef het bij rookschade, maar een jaar later brandde alles af. ,,Daarbij is mijn receptenboek verloren gegaan, inclusief het recept van onze Boxtelse Mop. Maar die zit gelukkig nog in mijn hoofd", vertelt Tiny. ,,Die tweede brand was erg heftig om mee te maken. Op zondag stonden we een noodwinkeltje in te richten, terwijl de brand in onze eigen winkel nog woedde."

Passie voor het vak

De liefde voor het vak spat er van af als Tiny stap voor stap uitlegt hoe brood wordt gemaakt. De silo's met elk vijfhonderd ton bloem, de kneedmachines, een afweger, deegopboller, bollenkast, rijskast en oven: het hele broodbakproces duurt ongeveer 3,5 uur. ,,De bollenkast is hét cruciale moment. Het deeg moet dan in een mooie broodvorm en strak achter elkaar de kast in gaan."

,,Het is een gevoel", verklapt hij. ,,Natuurlijk kun je heel veel leren, maar uiteindelijk moet je er écht gevoel voor hebben." Deeg moet namelijk precies 27 graden zijn als het de zogeheten bollenkast ingaat en dat kan door de invloed van luchtvochtigheid en de temperatuur in de bakkerij elke dag verschillen. Tiny kan werkelijk geen minpuntje aan zijn beroep ontdekken. En het vroege opstaan dat bij het bakkersvak hoort? ,,Ik sta elke dag om 02.00 uur op. Als je eenmaal in het ritme zit, valt het mee. Het is een fantastisch ambacht. Vooral omdat je een product van begin tot eind zelf maakt", benadrukt Tiny. Op een drukke zaterdag bakt hij samen met zijn bakkers wel 1.300 broden. Ook Anjo haalt veel voldoening uit de zaak. ,,We zijn een écht Boxtels bedrijf en werken ook enkel met lokale mensen. We weten precies wat er speelt bij de klanten en dat zorgt ervoor dat ze graag bij ons terugkomen."

15.800 is het aantal arbeidsplaatsen in Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' neemt Brabants Centrum een kijkje op de werkvloer.

FOTO BOVEN: Tiny en Anjo Schalkx namen tien jaar geleden de Boxtelse bakkerij Jan de Leijer over. Dat moment wordt vanaf morgen, vrijdag 15 april, gevierd: een week lang verkoopt het bakkersechtpaar de broden voor de prijzen uit 2006. (Foto: Peter de Koning).

Gemonde

Heemkundelezing

Piet van Hees geeft namens heemkundevereniging Den Hogert op donderdag 21 april in dorpshuis De Kei aan de Sint-Lambertusweg om 20.00 uur een lezing met de titel 'Van lust, spot en zinnelijk genot'. Deze presentatie gaat over het kleurrijke leven van de middeleeuwse mens en over de manier waarop minstrelen de spot dreven met onder meer het huwelijk en overspel. De toegang is kosteloos voor leden, niet-leden betalen twee euro.