Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DE HOBBENDONKEN BEGROET TWEEHONDERDSTE LEERLING

Welkom terug Zehra, Taiba en Tanya

MARC CLEUTJENS

Basisschool De Hobbendonken heeft maandagochtend de tweehonderdste leerling begroet. Reden voor een feestje, vond directeur Henk Verhoeven die blij is dat zijn school - na jarenlange terugloop van leerlingen - weer stevig in de lift zit. Wie nu precies de tweehonderdste leerling was, bleek lastig te bepalen omdat zich gelijktijdig drie nieuwe leerlingen meldden: de zusjes Zehra, Taiba en Tanya Zaman.

Samen met vader Tahir begonnen de zusjes maandag aan hun eerste schooldag. Dat was natuurlijk heel spannend, maar omdat het een hernieuwde kennismaking met De Hobbendonken was, viel het wel mee om over de schooldrempel te stappen. ,,Door omstandigheden moesten we met ons gezin een tijdje terug naar Pakistan, waar onze kinderen ook naar school zijn gegaan", vertelt Tahir. ,,Voordat we vertrokken, zaten mijn dochters ook al op deze school, dus ze kennen al veel kinderen."

Dat bleek toen Zehra, Taiba en Tanya in de schoolhal werden opgehaald door hun klasgenootjes. ,,Zo, jij bent groot geworden", straalde juf Jetty bij het zien van Zehra, die terugkeert in groep 6. Taiba is deze week begonnen bij juf Debbie in groep 4 terwijl Tanya naar juf José in groep 2 is gegaan. ,,Mijn oudste dochter heeft ook op De Hobbendonken gezet", vertelt Tahir. ,,Ze gaat nu we weer terug zijn uit Pakistaan terug naar het Baanderherencollege waar ze in de tweede klas zit."

HARTELIJK

Tahir toonde zich blij dat zijn kinderen zo hartelijk verwelkomd werden op De Hobbendonken. ,,Vanuit Pakistan heb ik met directeur Verhoeven de inschrijving kunnen regelen en het is fijn dat we onze toekomst weer in Boxtel voort kunnen zetten." De vader van het gezin vindt het heerlijk wonen in Boxtel-Oost. ,,Boxtel is een rustig en mooi dorp waar we fijn wonen." De terugkeer op De Hobbendonken is wel even wennen. ,,De school is mooi opgeknapt en heeft een continurooster, dus onze dochters moeten elke dag een lunchpakketje meenemen."

Directeur Verhoeven is blij met de terugkeer van de zusjes Zaman. En is verheugd dat de toestroom van leerlingen ook gedurende de schooljaar blijft lopen. ,,Op de teldatum hadden we 186 leerlingen en nu staan we dus op tweehonderd. We merken dat de zekerheid over onze toekomst en alle investeringen die we doen in gebouw en onderwijs vruchten afwerpen. We zijn blij dat we zoveel nieuwe gezinnen mogen begroeten."

Zehra, Taiba en Tanya hebben zin in school. ,,Ik vind eigenlijk alles leuk op school", zegt Zehra. ,,Ik vooral de gymles", lacht Taiba. Tanya is dan al vertrokken naar groep 2. ,,Moet ik even meelopen?, vroeg vader Tahir. ,,Nee hoor, niet nodig", lachte de kleuter en huppelde hand in hand met juf Debbie naar de klas.

FOTO BOVEN: Vader Tahir brengt zijn drie dochters naar De Hobbendonken. Van links naar rechts Tanya, Zehra en Taiba. (Foto: Peter de Koning).


bijeenkomst op maandag 25 april

In gesprek met verenigingen over vluchtelingenvraagstuk

Boxtel organiseert op maandag 25 april een bijeenkomst over de opvang van vluchtelingen in de gemeente die met name is bedoeld voor afgevaardigden van lokale (sport)verenigingen. Er wordt besproken wat zij in Boxtel kunnen doen voor de integratie van vluchtelingen. ,,Verenigingen staan hier regelmatig op de stoep om ons iets te vragen, zoals een kunstgrasveld. Nu kunnen ze iets terug doen voor de gemeenschap. Het is geen verplichting, maar het zou mooi zijn als we elkaar kunnen helpen", aldus burgemeester Mark Buijs.

De burgemeester van Boxtel kondigde eerder, samen met burgemeester Jan Hamming van de gemeente Heusden, al aan de opvang van vluchtelingen anders in te willen richten. In een opiniërend artikel in februari in de Volkskrant, dat op grote schaal door de landelijke media werd opgepikt, pleitten beide burgemeesters voor snelle integratie van vluchtelingen door ze te beschouwen als statushouder, nog voordat ze een definitieve status hebben. Ze zouden in hun gemeenten graag een proefproject willen uitvoeren.

Vorige week is hierover gesproken door de landelijke regietafel verhoogde asielstroom, die onder meer bestaat uit afgevaardigden van het ministerie en Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff bracht vrijdag een bezoek aan het provinciehuis 's-Hertogenbosch en gaf daar aan dat de proef er niet gaat komen. ,,We hebben natuurlijk meegekregen dat er tijdens het bezoek van de staatssecretaris uitspraken zijn gedaan. En dat is vanzelfsprekend heel jammer om te vernemen. Ons college heeft echter nu nog geen officiële uitspraak ontvangen over de pilot", liet burgemeester Buijs gisteren weten.

draagvlak

De burgemeester blijft bij zijn standpunt dat kleinschalige opvang zin heeft. ,,Integratie heeft voor een gedeelte met taal en cultuur te maken, maar óók met de plek waar je verblijft. Mensen telkens in nieuwe omgevingen te plaatsen, bevordert integratie niet", aldus Buijs. Hij hoopt snel iets te horen uit Den Haag. ,,We willen als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen als het gaat om de opvang van vluchtelingen. We steunen de Brabantse aanpak, maar denken dat onze pilot een vorm is die beter bij ons past. Je creëert meer draagvlak onder inwoners, waardoor integratie van vluchtelingen wordt bevorderd."
Onlangs kondigde Commissaris van de Koning Wim van de Donk aan dat Noord-Brabant nog ruim 7.200 opvangplekken moet realiseren voor noodopvang voor de rest van 2016. Op basis van inwonersaantallen van gemeenten zijn inschattingen gemaakt en Boxtel zou nog 120 asielzoekers en 64 statushouders moeten opvangen. Inmiddels is er overleg geweest met subregio De Meierij, die naast Boxtel bestaat uit Haaren, Sint-Michielsgestel, 's-Hertogenbosch, Heusden en Vught. Deze regio moet 778 vluchtelingen een plaats bieden. Burgemeester Buijs: ,,Het is belangrijk dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen."


De bijeenkomst op 25 april gaat om 19.30 uur van start in de raadzaal van het gemeentehuis. Mensen dienen zich aan te melden via www.boxtel.nl/bijeenkomstvluchtelingen. Daar is ook een overzicht met veelgestelde vragen over vluchtelingenopvang te vinden. Deze lijst wordt telkens aangevuld.


Smalwatervallei

De jaarlijkse voorjaarsfietstocht van buurtvereniging Smalwatervallei wordt zondag 17 april gehouden. De bewoners van de buurtschap Kalksheuvel vertrekken om 13.30 uur vanaf de speeltuin aan de Kapelweg. In de buurtkrant van de club werd onlangs abusievelijk een verkeerde datum (22 mei) genoemd.