Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELS SCHOLIERENKOPPEL EINDIGT ALS ZESDE

Almere wint geschiedenisquiz in JRL

HENK VAN WEERT

Wat is de échte achternaam van schilder Jeroen Bosch? Maar ook: hoeveel mensen verongelukten in de Limburg mijnen? En: welke Franse maarschalk van Napoleon werd later koning van Zweden? Het is een greep uit de vragen die zaterdag passeerden tijdens de Landelijke Geschiedenis Quiz in de aula van het Jacob-Roelandslyceum (JRL). Het Trinitas Gymnasium uit Almere won de wedstrijd tussen twintig scholen; Jorrit Heijma en Luuk Oor van het JRL eindigden als zesde.

Veertig scholieren uit heel Nederland kregen in tweetallen, onder toeziend oog van hun docenten en andere supporters, drie ronden van tien vragen voorgeschoteld. Bosch is de artiestennaam van de middeleeuwse schilder Jeroen van Aken, in Limburg vonden circa vijftienhonderd mijnwerkers de dood als gevolg van bedrijfsongevallen en de nazaten van Jean-Baptiste Bernadotte zitten nog altijd op de Zweedse troon, zo werd duidelijk nadat de vragenronde was afgelopen en de wedstrijdformulieren waren gecontroleerd.

Voordat de tweede ronde van start ging, werden enkele muziekvragen op de scholieren afgevuurd. Het krakkemikkige strijdlied waarvan de melodie vandaag de dag het best bekend is in de versie van André Hazes als 'Wij houden van Oranje' zongen de Britse soldaten een eeuw geleden als zij tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het front marcheerden. JRL-scholier Jorrit stak het snelst zijn vinger op en gaf het goede antwoord. Hij mocht een van de boeken uitkiezen die op de prijzentafel stonden uitgestald.

Tot hun eigen verrassing behaalden Lukas Kooistra en Wisse van der Meulen uit Almere uiteindelijk de hoogste score. Met 21,5 punten bleven de twee 18-jarige vwo'ers het Utrechts Stedelijk Gymnadium één punt voor. Het Staring College uit Lochem werd derde met 18,5 punten. Naast medailles en een dvd die de eerste drie teams wonnen, mogen zij ook een dagje meedraaien op de redactie van het Historisch Nieuwsblad in Amsterdam.

'NIET RENDABEL'

Het Boxtelse team was niet écht teleurgesteld, maar was nu wel graag eens in de top 3 geëindigd, vertelde Jorrit. ,,Vorig jaar werden we ook al zesde." Geschiedenis vindt Jorrit 'gewoon leuk'. Toch gaat hij er niet zijn vak van maken. ,,Niet echt rendabel om er je geld mee te verdienen. Na het JRL ga ik aardwetenschappen studeren in Utrecht."

De Landelijke Geschiedenis Quiz werd dit jaar voor het eerst georganiseerd door de JRL-docenten Suzanne van Gompel en Renate van der Linde. Samen met Theo Hoog Antink namen zij de presentatie van de quizvragen en de prijsuitreiking voor hun rekening.

FOTO BOVEN: In tweetallen streden leerlingen van twintig middelbare scholen uit heel Nederland in het Jacob-Roelandslyceum tijdens de finale van de Landelijke Geschiedenis Quiz. Jorrit Heijma (links) en Luuk Oor vertegenwoordigden het JRL en eindigden als zesde. (Foto: Peter de Koning).


MuBo belicht geschiedenis van cultuur en geloof

Museum Boxtel (MuBo) startte begin dit jaar met een reeks van zeven thema-rondleidingen waar de geschiedenis van Boxtel centraal staat. Het derde thema is zondag 25 april aan de beurt. Historicus Willem Wittenberg zal, samen met VVV-gids Ben Ophof, vertellen over cultuur en godsdienst in Boxtel. Naast een lezing krijgen bezoekers ook een rondleiding langs de collectie.

Wittenberg geeft een lezing over het geestelijk leven in Boxtel en legt daarbij de

De Walnoot

VRIJDAG 15 APRIL

Seniorenorkest        10.00

Vrij biljarten        13.00

Jaarvergadering Walvissen        19.30

Wereldkoor        19.30

ZONDAG 17 APRIL

Dansen Cello        12.00

MAANDAG 18 APRIL

Koning Willem I College        08.30

Pilates        10.00

Biljart De Walnoot        13.00

Yoga VCB        13.00

Kaarten IVV        13.30

DS Fotografie        19.00

Belastingservice FNV        19.00

St.-Petrus & St.-Cecilia        19.30

Rikken en jokeren        20.00

DINSDAG 19 APRIL

Koning Willem I College        08.00

Biljarten Ursulanen        09.00

Koffie-inloop        10.00

Biljarten KBO        13.30

Bridge Revanche        19.30

VVE Princenhof        17.00

DS fotocursus        19.00

Bridge Revanche        19.30

WOENSDAG 13 APRIL

Biljart Ursulanen        09.00

Gym        09.00

Rijbewijskeuring        09.00

Yoga        10.30

Ouderenorkest Da Capo        13.00

Koning Willem I College        13.00

Kienen IVV        13.30

Vrijwilligersdag KBO        17.00

Stichting Oosterpoort        19.30

DONDERDAG 21 APRIL

Koning Willem I College        08.30

Biljart Ursulanen        09.00

Pilates        09.30

Biljarten        13.00

Inloopbridge Revanche        13.00

Bridge KBO        13.30

Kienen Daphnia        20.00

nadruk op godsdienst en geloof en de invloed daarvan op het dagelijks leven van de Boxtelse bevolking. Boxtel had vroeger een groot aantal kloosters, de monumentale Sint-Petrusbasiliek prijkt in het hart van het dorp en kent de eeuwenoude traditie van het heilig bloedwonder. Dat wonder trok overigens grote aantallen pelgrims in de middeleeuwen. Veel van deze geschiedenis is verloren gegaan in de loop der jaren, maar in de Boxtelse straten zijn nog genoeg sporen te vinden van het verleden. Die worden behandeld tijdens de lezing. Tijdens de rondleiding langs de verschillende museumobjecten krijgen deelnemers nóg meer te zien van het verleden.


Bijeenkomst
Wmo Adviesraad
over mantelzorg

De Wmo Adviesraad Boxtel organiseert op woensdag 20 april een voorjaarsbijeenkomst over mantelzorg. Marjo Brouns van het initiatief Sprekende Mantelzorgers gaat vanuit haar eigen ervaring als mantelzorger met de aanwezigen in gesprek. De avond start om 19.00 uur in café De Adelaar aan de Baroniestraat in Boxtel.

De Nederlandse overheid wil dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat vraagt soms veel van mantelzorgers. Daarom heeft de Wmo Adviesraad Boxtel Marjo Brouns van Sprekende Mantelzorgers uitgenodigd. Dit initiatief is van mening dat de samenleving, en in het bijzonder de zorg- en welzijnsector, 'friskijkers', 'dwarsdenkers' en 'blikopeners' kan gebruiken. Ze zijn wars van betutteling en slachtofferschap, eigentijds en prikkelend.

Boxtelse inwoners én organisaties die zich bij de Wmo betrokken voelen, zijn op 20 april welkom. Na een korte formele vergadering, waarin onder meer het jaarverslag 2015, en het jaarplan 2016 van de Wmo Adviesraad worden vastgesteld, begint om 20.00 uur de themabijeenkomst. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar wmoadviesraad.boxtel@live.nl. Kijk voor meer informatie op www.wmoadviesraadboxtel.nl.

De lezing vindt plaats op zondag 25 april om 11.15 uur. De presentatie duurt ongeveer 45 minuten, daarna start de rondleiding door het museum. Deelname kost 3,50 euro; aanmelden via e-mail: info@muboboxtel.nl.