Koudestress. Dat is de oorzaak van het feit dat de welig tierende grote kroosvaren rood kleurt in een dode Dommelarm nabij de Hooibrug in Gemonde. (Foto: Peter de Koning).
Koudestress. Dat is de oorzaak van het feit dat de welig tierende grote kroosvaren rood kleurt in een dode Dommelarm nabij de Hooibrug in Gemonde. (Foto: Peter de Koning). Foto: Henk van Weert

GROTE KROOSVAREN GEEFT DODE DOMMELARM EXOTISCHE AANBLIK

Rood aanlopen. Door koudestress...

Wie vanuit de Boxtelse buurtschap Heult naar Gemonde fietst, kan via de Hooibrug rivier de Dommel passeren. Vlakbij deze oversteek, op de oostelijke rivieroever treffen passant enkele waterpartijen aan. In een daarvan is sinds enkele weken een opvallend rood gekleurde waterplant te zien. De grote kroosvaren die hier groeit, is verkleurd door 'koudestress' meldt een woordvoerder van waterschap De Dommel.

De plant kan weer groen worden op het moment dat de stressfactor weg is. Die stress hoeft overigens niet per se door kou te worden veroorzaakt, maar kan bijvoorbeeld evengoed het gevolg zijn van een tekort aan voedingsstoffen. Door de stress past de kroosvaren zijn stofwisseling aan met als gevolg dat de waterplant een rode stof aanmaakt. De grote kroosvaren is een exoot, afkomstig uit een warm milieu. De huidige temperaturen wordt nog als koud ervaren, aldus de zegsman. Hij geeft aan dat het waterschap al enkele weken op de hoogte is van de verkleuring. ,,Als die stress heel lang duurt, kan de plant ook afsterven."

GEEN VERONTREINIGING

Tijdens een fietstochtje merkte Jan Juffermans het natuurverschijnsel op en tipte de redactie. Ook een beetje uit bezorgdheid, want evengoed zou het water verontreinigd kunnen zijn. Maar dat blijkt dus niet het geval.