WERKGROEP WIL TABOE DOORBREKEN

Boxtel wil predicaat dementievriendelijk

MARGO BARTELDS

Met het fors stijgend aantal ouderen in Boxtel, zal ook het aantal mensen met dementie groeien. Door alle veranderingen in de zorg, zullen mensen met dementie voornamelijk thuis blijven wonen. Dat betekent dat iedereen wel op de een of andere manier te maken zal krijgen met dementerende mensen. Niet alleen in de eigen familie of kring, maar ook in de buurt, in winkels, in de bibliotheek, bij (sport-)verenigingen, kortom gewoon overal in het dagelijks leven…

Brabants Centrum besteedt de komende maanden uitgebreid aandacht aan tal van facetten die samenhangen met dementie. Daarop rust nu nog een taboe. Dat komt onder meer omdat er nog te weinig bekend is over dementie en veel mensen nog niet weten op welke manier mensen met dementie benaderd en geholpen kunnen worden. Daardoor is de kans nu nog groot dat mensen met dementie in een isolement terecht komen.

NIET BUITENSLUITEN

De gemeente wil zich actief inzetten om van Boxtel een dementievriendelijke gemeenschap te maken. In zo'n gemeenschap, die ook wel wordt aangeduid met de afkorting DVG, maken mensen met dementie zo lang mogelijk deel uit van de samenleving en worden ze niet buiten gesloten.

Om dit te bereiken heeft de gemeente Boxtel met de Programmaraad Zorgvernieuwing Psychogeriatrie, kortweg PGRaad, een intentieverklaring getekend waarin beide partijen aangeven te stimuleren dat mensen met dementie in Boxtel zo lang mogelijk kunnen participeren in de eigen buurt.

Maar ook dat zoveel mogelijk burgers, formele en informele zorgverleners, dienstverleners, winkeliers, verenigingen en gemeentelijke diensten en medewerkers dementie beter kunnen herkennen én er goed mee om leren gaan.

CONCRETE PLANNEN

De werkgroep die zich inzet voor de dementievriendelijke gemeenschap in Boxtel heeft voor 2016 een aantal concrete plannen geformuleerd. Om te beginnen zullen voorlichting en informatie ervoor moeten zorgen dat het taboe rond dementie doorbroken wordt.

Brabants Centrum besteedt met ingang van volgende week elke maand en artikel over het thema dementie en acties die in Boxtel opgezet worden om een Dementievriendelijke Gemeenschap te creëren.

In de editie van donderdag 21 april komen de partners aan het woord die in Boxtel aan de slag zijn om de dementievriendelijke gemeenschap te realiseren.

Boxtel

Café Brein

In zorghoeve 't Binnenveld aan de Boxtelseweg 5 in Schijndel wordt maandag 18 april Café Brein gehouden voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en hun familieleden of relaties. Ditmaal staat behoud en aantasting van zelfstandigheid centraal. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur, de zaal is vanaf 19.00 uur open. De toegang is gratis. Meer weten? Bel naar Marieke Dijkshoorn van ContourdeTwern, telefoon (0411) 65 58 99.