Juni 1968: de eerste paal wordt geslagen voor de nieuwbouw van het Liduinaziekenhuis aan de Bosscheweg. (Foto: Piet van Oers).
Juni 1968: de eerste paal wordt geslagen voor de nieuwbouw van het Liduinaziekenhuis aan de Bosscheweg. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

VAN DOORN BESCHRIJFT ONTSTAAN EN ONTWIKKELING HOSPITAAL

Historie Liduinaziekenhuis te boek

Dertig jaar lang was Nel van Doorn werkzaam als verpleegkundige. De mooiste jaren beleefde zij in het Boxtelse Liduinaziekenhuis. Haar herinneringen zette ze op papier en die werden aangevuld met tal van historische feiten en anekdotes. Het resulteert volgend jaar in een boek. Maar ook in een grote reünie van het ziekenhuispersoneel.

HENK VAN WEERT

Schrijven is de in Schijndel woonachtige Boxtelse niet vreemd. Enkele jaren geleden presenteerde Van Doorn met haar toenmalige buurman Wim Merkx een boek over de Liempdse buurtschap Vrilkhoven. Als lid van Heemkunde Boxtel is Van Doorn nu eenmaal verzot op de lokale en regionale geschiedenis.

,,Het begon met oude foto's van het Liduinaziekenhuis die ik verzamelde. Die wil ik graag delen met anderen, maar dan moeten mensen ook weten waar de afbeelding voorstelt. Uiteindelijk heb ik zo'n vier- à vijfhonderd prenten bijeen vergaard. En wie iets aanleverde, heb ik natuurlijk laten vertellen waarop de foto's betrekking hadden", vertelt Van Doorn.

MANUSCRIPT IS AF

Een jaar geleden begon ze te schrijven. Samen met haar eigen herinneringen én de resultaten van speurwerk in archiefmateriaal die voormalig locatiedirecteur Ruud Broeksteeg aanreikte, ontstond een historisch overzicht van het Boxtelse ziekenhuis. ,,En niet te vergeten uit de verhalen van Roos van den Broek, een van de zusters JMJ die jarenlang een vertrouwd gezicht was in Liduina. Met haar 91 jaar kan ze niet wachten tot het boek uitkomt", grinnikt Van Doorn.

Toch zal het geduld nog even op de proef worden gesteld. Het manuscript voor 'Liduina, het ziekenhuis van Boxtel' is af maar zoon Frank is als afgestudeerd historicus nu bezig met de correctie en redactie van de teksten die zijn moeder aan het papier toevertrouwde. ,,Ik ben blij dat Heemkunde Boxtel heeft toegezegd het boek te willen uitgeven. Dan weet ik dat het goed gebeurt en het ontneemt mij heel veel zorgen. Want eerlijk, het boek over Vrilkhoven heeft wel wat kruim gekost..."

Van Doorn weet nog als de dag van gisteren hoe ze in 1971 als 16-jarig meisje een vakantiebaantje kreeg bij Liduina. Lachend: ,,Ze namen mijn maten op en ik kreeg meteen een uniform. Zonder dat ik het goed besefte, was ik in vaste dienst aangenomen..." Met uitstapjes naar het toenmalige Carolus- en Willem Alexanderziekenhuis werkte Van Doorn dertig jaar in de verpleging.

GASTHUIS DER ARMEN

Een dankbare informatiebron voor Van Doorn was het boekje 'Van gasthuis der armen tot modern geneeskundig- en verpleegcentrum' dat wijlen Piet Dorenbosch in 1970 publiceerde bij de opening van het huidige Liduinaziekenhuis. ,,In de zomer van 1968 ging daarvoor de eerste paal in de grond op een laaggelegen weiland tussen de Dommel en de Bosscheweg. Eindelijk, want het besluit om het oude ziekenhuis op Duinendaal te vervangen door nieuwbouw werd negen jaar eerder al genomen", weet de heemkundige.

De eerste steen van het oude Liduina, dat vijftig bedden telde, werd in 1925 gelegd. Van Doorn: ,,Het ziekenhuis kwam er op voorspraak van de eerste Boxtelse huisarts, Piet Hoek, die er ook geneesheer-directeur werd. Hoek werd later vanwege zijn verdiensten voor de lokale volksgezondheid tot ereburger werd benoemd."

66 A4-TJES

Op welgeteld 66 A4'tjes heeft Van Doorn haar herinneringen aan het 'nieuwe ziekenhuis' vol getypt. ,,Uiteindelijk zal het boek zo'n tachtig tot honderd pagina's gaan tellen, mét zo'n vijftig foto's, zowel in zwart-wit als kleur. In mei volgend jaar moet het helemaal klaar zijn, want dan loopt een grote reünie van stapel. Voor de duidelijkheid: dat wordt een treffen van het ziekenhuispersoneel, niet van de medewerkers van het verpleeghuis."

BOVENSTE FOTO: In juni 1968 werd de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van het Liduinaziekenhuis aan de Bosscheweg.

FOTO ONDER: Met medewerkers van het Rode Kruis worden de zieken in 1971 naar de nieuwbouw van Liduina gebracht. De man die de brancard rechtsvoor begeleidt, is Martien van Beurden, de latere directeur van Zorggroep Elde. De achterste man is wijlen Jan Bevers, commandant van de Rode Kruis-colonne. (Archieffoto's: Piet van Oers).

Nel van Doorn bladert door de plakboeken die ze aanlegde over haar tijd in Liduinaziekenhuis. (Foto: Henk van Weert).
Met medewerkers van het Rode Kruis worden de zieken in 1971 naar de nieuwbouw van Liduina gebracht. (Foto: Piet van Oers).