Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Alert Boxtels jongetje (8) voorkomt woningbrand

Brandweer zet Rafael in het zonnetje

Lonneke Hoondert

Thuis opgehaald worden door stoere brandweermannen in een échte brandweerauto en vervolgens met loeiende sirenes naar de kazerne toe. Dat wil élk jongetje wel. Rafael van der Werff (8) werd vorige week donderdag verrast door de Boxtelse brandweerpost, omdat hij op 1 maart een woningbrand wist te voorkomen.

Samen met zijn zusje Melissa (6) en zijn beste vriendinnetje Peppe van Gent (9) klauterde Rafael met een grote grijns de brandweerwagen in. ,,Nu heb ik morgen wel wat te vertellen op school", glunderde hij. ,,En wat zitten er veel knopjes in zo'n wagen", zei Peppe verwonderd.

Het was even schrikken toen 1 maart de vlammen tegen het plafond sloegen in de keuken. Rafael zat lekker op de bank, toen hij ineens een brandlucht rook. Hij haalde snel zijn moeder erbij die de brand kon blussen en bracht zijn zusje in veiligheid. Zo voorkwam hij dat het keukenbrandje een woningbrand werd. ,,Een brand in de keuken kan zich snel verspreiden, dus wat Rafael gedaan heeft is heel bijzonder", vertelde Piet Veuger van brandweerpost Boxtel. De brandweer vond het optreden van Rafael zó heldhaftig, dat ze besloot hem in het zonnetje te zetten.

Oorkonde

Eenmaal aangekomen op de brandweerkazerne kreeg Rafael naast een daverend applaus van ongeveer dertig brandweermannen en -vrouwen, ook nog een oorkonde uit handen van postcommandant Hendrie Koppen. ,,En deze oorkonde is heel bijzonder, want zo eentje hebben we nog nóóit uitgereikt in Boxtel. We hopen dat je na dit bezoek ook brandweerman wilt worden", voegde Koppen daar aan toe. Dat wist Rafael zo net nog niet. ,,Eigenlijk wil ik bioloog worden", gaf hij toe. Daarna wachtte een uitgebreide rondleiding. Rafael, uitgedost in de jas van de bevelvoerder én een echte brandweerhelm, genoot zichtbaar.

Veuger: ,,Normaal zien mensen ons alleen op momenten dat het fout gaat. We vinden het daarom erg leuk om iemand op deze manier te verrassen."

FOTO ONDER: Rafael van der Werff (8) wist op 1 maart door zijn alerte optreden een woningbrand te voorkomen. De Boxtelse brandweer besloot de kleine held daarom in het zonnetje te zetten. (Foto: Peter de Koning).