Afbeelding
Foto: Peter de Koning

de waag, trouwe deelnemer aan culinair evenement

De Proeftuin: vast op de kalender

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Liefst twaalf lokale horeca-ondernemers voorzien bezoekers tijdens de Proeftuin van Lionsclub Boxtel Belles Amies op zondag 17 april van de lekkerste hapjes en drankjes in de tuin van vakschool SintLucas. Het jaarlijks drukbezochte evenement vindt dit jaar voor de zevende keer plaats, tussen 13.00 en 19.00 uur. Elise en Jurgen Bosmans, eigenaren van restaurant De Waag aan de Markt in Boxtel, zijn al sinds de eerste editie van de partij. ,,We worden jaarlijks enorm verwend."

De Proeftuin blijkt een bijzonder evenement te zijn voor Elise en Jurgen. ,,We zijn op 17 april 12,5 jaar getrouwd en wilden die dag ons feest vieren. Tot we er achter kwamen dat die dag óók De Proeftuin plaats zou vinden. Dus hebben we ons feestje maar een week verschoven", lacht Elise. Zij en haar echtgenote Jurgen omschrijven de proeverij als een 'leuk en gezellig evenement op een prima locatie'. ,,Als horeca-ondernemer ben je met name bezig je eigen zaak te runnen. Op zo'n evenement heb je tijd om met mensen in contact te treden. Daarnaast is het evenement gekoppeld aan een goed doel, een groot pluspunt." Jurgen voegt toe: ,,We hoeven werkelijk nergens aan te denken. De leden van Lionsclub Boxtel Belles Amies regelen álles, van de opbouw tot de menukaarten. Als we aankomen, staan de tenten al en hoeven we alleen nog maar onze spullen klaar te zetten."

De organisatie heeft er dit jaar voor gekozen het evenement twee uur eerder van start te laten gaan: om 13.00 uur. Jurgen en Elise hebben daar op ingespeeld met hun menu. ,,We serveren een soepje van pastinaak en truffel, biologische hoender met dragonmayonise en couscoussalade en een clubsandwich carpaccio van tramezzinibrood met truffelmayonaise. Dat laatste gerechtje is bedoeld voor de lunch, maar kan eigenlijk op alle momenten van de dag. Zo eet ik dit broodje regelmatig 's avonds laat, als ik klaar ben met werken", lacht Jurgen.

lokaal

Naast De Waag kunnen bezoekers genieten van gerechtjes van Brownies & Downies, Buiten Dineren, Corfu, De Deugniet/Tafel 25, En Garde!/Kin Khao, Fijnproeverij, In2Sushi, Kookpunt Oké, Le Temps Perdu, Proef! Culinair en Verde. Mateus, René & Die Rooie en deejay Peter van As zorgen voor de muzikale omlijsting, daarnaast is er een loterij met verschillende prijzen die worden aangeboden door de deelnemende partijen, (horeca-)ondernemers en anderen. ,,We proberen alles zoveel mogelijk lokaal te houden", aldus Ivy van Geel van de Proeftuincommissie.

Dat geldt ook voor het goede doel dat aan De Proeftuin is verbonden. De opbrengst komt ten goede aan de aanleg van een wandeltuin bij verpleeghuis Liduina in Boxtel waarvan de bewoners, hun verzorgers en bezoekers kunnen genieten. Een ander gedeelte van het geld wordt gebruikt voor de realisatie van een of meer kunstobjecten voor de tuin. Charlotte de Windt, voorlichter en coördinator van de Stichting Alzheimer, organiseert samen met beeldend kunstenaar Ien van Gemert een aantal workshops voor thuiswonende alzheimerpatiënten en hun mantelzorgers.

,,Er is nog zo weinig bekend over dementie, terwijl het een ziekte is die niet alleen de patiënt, maar de gehele omgeving treft. Ontmoetingen met Charlotte de Windt, voormalig directeur Ruud Broeksteeg en huidig directeur Jef Mol van verpleeghuis Liduina zorgen uiteindelijk voor de realisatie van het goede doel waaraan De Proeftuin verbonden is. Ik ben onder de indruk van wat beide organisaties doen. Bovendien blijkt dat er door dit initiatief weer veel nieuwe contacten worden gelegd met diverse andere organisaties om krachten te bundelen en genoemde projecten te realiseren", aldus Mirjam Janssen, die dit jaar president is van Lions Club Boxtel Belles Amies.

proeftuintjes

Net als voorgaande jaren worden op 17 april ook volop kinderactiviteiten georganiseerd. Er is voor ieder wat wils, zoals knutselen, dansworkshops, sportieve activiteiten en hapjes maken. Bij de ranjabar zijn verschillende soorten limonades verkrijgbaar, daarnaast kunnen kinderen genieten van frietjes en ijs. In de voorverkoop zijn kinderkaarten beschikbaar die bedoeld zijn voor de kindergerechten en waarmee de jeugd kan deelnemen aan de workshops. Hiervoor geldt: op is op.

Toegang tot De Proeftuin is gratis. Mensen betalen met speciale muntjes voor de gerechtjes. Alle deelnemers zorgen voor kleine gerechtjes, zodat bezoekers van alles kunnen uitproberen. Gerechten en drankjes worden betaald met 'Proeftuintjes', muntjes die vooraf al met korting verkrijgbaar zijn bij de deelnemers.

In voorgaande jaren hield Lionsclub Boxtel Belles Amies een kerstconcert. Dit jaar is gekozen voor 'do good-acties', waarbij de leden zelf de handen uit de mouwen steken. Zo werd al een spelletjesmiddag gehouden voor de Eritrese vluchtelingen en voor stichting Eet met je Hart begeleidde Lionsclub Boxtel Belles Amies senioren naar evenementen. De Proeftuin is echter een vast evenement op de kalender geworden. ,,Daar kunnen we niet meer onderuit", lacht Van Geel van de Proeftuincommissie. ,,Mensen zien ons evenement als dé start van het voorjaar."

FOTO BOVEN: De laatste voorbereidingen voor De Proeftuin worden deze week getroffen. Restaurant De Waag is één van de trouwe deelnemers van het evenement. Van links naar rechts: Mirjam Janssen-Derks (president Lionsclub Boxtel Belles Amies), Ivy van Geel en Elke Goossens (Proeftuincommissie) en eigenaren Elise en Jurgen Bosmans van De Waag. (Foto: Peter de Koning).


Carminis Consort
speelt vroege
barokmuziek

De ingetogen soli en duetten van Constantijn Huygens en Herman Hollanders zullen in schril contrast staan met de virtuoze werken van Claudio Monteverdi. Het optreden van Carminis Consort in de muziekserie Klassiek in de Kerken (KliK) belooft zaterdag 16 april veel moois in het protestantse kerkje aan de Clarissenstraat.

Carminis Consort wordt gevormd door de sopranen Ineke Baksteen en Margareth Iping, Juun Voorhoeve op viola da gamba en barokgitaar en Tjalling Roosjen op klavecimbel. Het kwartet is gespecialiseerd in het barokke repertoire voor twee sopranen en continuo. Tijdens de nieuwe aflevering van de concertreeks KliK presenteert het twee jaar geleden opgerichte barokensemble haar nieuwste programma: 'Psallite Domino, sancti ejus'.

Het concert in de kerk aan de Clarissenstraat begint om 16.00 uur en duurt een uur zonder pauze. Toegang is 10,00 euro inclusief programmaboek en een drankje na afloop.

Boxtel

Muziekexamens

Twee leerlingen van Boxtel's Harmonie hebben zaterdag met goed gevolg hun B-examen afgelegd. Roos Schulpen (fluit) en Bas Gelinck (trompet), beide 15 jaar, krijgen les van respectievelijk Inge IJpelaar en Ad van de Pas en werden beoordeeld door dirigent Jules van de Loo en opleidingscoördinator Mirjam Zweerts. Roos behaalde 45 punten, Bas 42. Met hun diploma hebben ze ook het brevet op zak om toe te treden tot het harmonieorkest.

Metselstenen nodig

De leden van Boxtel's Harmonie bouwen enthousiast verder aan hun nieuwe clublokaal, Muziekhuis Boxtel aan Passage Riche. Er zijn nog ongeveer duizend metselstenen nodig. Mensen een restpartijtje kwijt willen, of een voorraadje weten te staan dat weg mag, worden verzocht contact op te nemen met projectleider Wim Tiellemans, telefoonnummer 06-83 55 75 38 of mail: wim.tiellemans@planet.nl.