ORANJEFEEST BOXTEL DUURT ÉÉN DAG

Vrijmarkt Oranjebraderie verhuist naar Koningsdag

HENK VAN WEERT

Evenementenstichting Boxtel Vooruit heeft deze week het feestprogramma voor de viering van Koningsdag op 27 april gepresenteerd. De invulling is grotendeels gelijk aan andere jaren. Met twee opmerkelijke verschillen. Op de avond ervoor is er géén muzikale koningsnacht en de vrijmarkt voor de jeugd vindt op de verjaardag van koning Willem-Alexander plaats.

De festiviteiten rondom Koningsdag beperken zich dit jaar tot woensdag 27 april. In voorgaande jaren werd het podium op de avond ervoor steeds bezet door muziekformaties die optraden op verzoek van de Markthoreca. Deze keer is van die gelegenheid geen gebruikgemaakt, vertelt Ludy Meister namens de commissie die de plaatselijke Oranjefestiviteiten organiseert.

De vrijmarkt voor de jeugd is deze keer niet zoals gebruikelijk tegelijk met de Oranjebraderie (dit jaar op zondag 24 april), maar 's middags op Koningsdag. ,,Omdat een deel van de Markt wordt gebruikt voor een podium en feesttenten, mogen de kinderen die tweedehands spulletjes willen verkopen dit jaar hun dekentjes en matjes ook uitrollen in de Rozemarijnstraat en Kruisstraat", verduidelijkt Meister. Tussen de verkoopplekken verzorgen leerlingen van Modern Classic Music School optredens op kleine podia die her en der worden opgesteld.

OUD-HOLLANDSE SPELLEN

Op de Markt kunnen de kinderen zich vermaken met oud-Hollandse spelletjes. Daarbij maakt Boxtel Vooruit voor de 25e keer gebruik van de diensten van het verhuurbedrijf van Fred Faes. ,,Deze keer dus geen Boxtelse koning en koningin die rondlopen en waarmee de jeugd aan het einde van de middag aan tafel kan schuiven om lekker te eten. Maar uiteraard is er wel volop lekkers te vinden: de jeugd kan de hele middag smullen van gratis poffertjes, suikerspinnen en popcorn. Lekkernijen die wel passen bij de spelletjes die op het programma staan."

In de sportparken Wagenaars (Essche Heike) en Molenwijk verzorgen respectievelijk voetbalclub ODC en hockeyclub MEP een sportief schooltoernooi. Wie daar niet aan meedoet, kan aansluiten bij het fietsen versieren in kasteelpark Stapelen.

REUS JAS EN AUBADE

Niet alleen voor de jeugd is er van alles te beleven tijdens de Boxtelse Koningsdagviering. ,,De dag start traditiegetrouw met de ontvangst van de mensen die een koninklijke of gemeentelijke onderscheiding hebben gekregen. In de raadzaal worden zij getrakteerd op oranjebitter en houdt burgemeester Mark Buijs een toespraak. Rond het middaguur verplaatsen de gedecoreerden zich naar de Markt. Daar brengt het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris een vendelgroet, verschijnt het reuzenkoppel Jas de Keistamper met Hanne mî de Moor en brengt Boxtel's Harmonie een aubade waarin het Wilhelmus klinkt. De bijeenkomst wordt afgesloten met een defilé van de de kinderen met versierde fietsen.

ONE TWO TRIO

Koningsdag wordt muzikaal afgesloten. One Two Trio verzorgt aan het einde van de middag een familieconcert op het Marktpodium en daarna treedt singer-songwriter The Martial op. Coverband The Usual Suspects sluit de feestdag af, onderbroken door Boxtel Zingt Mee onder aanvoering van Kees Berkelmans en een koortje.

In de volgende editie komt Brabants Centrum uitgebreid terug op de festiviteiten op Koningsdag. Dan wordt ook het programma in Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde van uur tot uur belicht.