Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

HARRY HENDRIKS EN ROELAND HEESBEEN SAMEN OP BOER ZOEKT BAND

'Passie voor gitaar bracht ons samen'

MARC CLEUTJENS

HeHe. Onder die naam treden de Boxtelse muzikanten Harry Hendriks en Roeland Heesbeen zondag 17 april op tijdens popfestival Boer zoekt Band. Ze brengen een muzikale ode aan John Mayer en verwachten dit programma vaker te brengen.

Hendriks en Heesbeen hebben iets met de gitaar en het is dit instrument dat de twee Boxtelaren bij elkaar heeft gebracht. ,,We kennen elkaar natuurlijk wel, van de kroeg en van het hockeyveld waar we langs de lijn onze kinderen aanmoedigen", vertelt Hendriks. ,,Maar vooral op het vlak van de gitaarmuziek hebben we een geweldige klik en hebben we besloten samen een project op te zetten", vult Heesbeen aan.

Het is een ode aan John Mayer geworden, die ietwat eigenzinnige maar evenzo briljante zanger-gitarist uit de Verenigde Staten die met zijn geheel eigen vertolking van de blues is uitgegroeid tot een wereldster. ,,Een muzikant met maniertjes, zeker", grinnikt Hendriks. ,,Maar oh oh, wat is hij goed. Zijn plaats Continuum kan ik blijven draaien", geniet Heesbeen. Binnen enkele momenten klinkt 'Daughters' door Hendriks' woonkamer...

KNUS HOEKJE

De festivalorganisatoren van Boer zoekt Band kregen al snel lucht van 'HeHe' en legde het duo vast. ,,We gaan met een voltallige band spelen", vertelt Hendriks. De gitarist die bekend is van zijn samenspel met Gerard van Maasakkers maar het laatste jaar veel soloprojecten opzet, deed een beroep op drummer Erik Hanegraaf.

Uit Heesbeens netwerk kwam bassist Tony Maes. ,,Samen hebben we een set voorbereid van zo'n veertig tot vijftig minuten", knikt Heesbeen. ,,En we hebben plannen om zelfs een theatershow te maken waarin meer muzikanten op het podium kijken. Misschien zullen we er later mee te zien zijn in Boxtel..."

Zover is het echter nog niet. Eerst wacht het debuut op Boer zoekt Band, daarna staat HeHe op de Bazaar Boxtel die zondag 17 juli in park Molenwijk wordt gehouden.

Vooral de opzet van Boer zoekt Band sluit nauw aan bij de ideeën over muziek die Hendriks en Heesbeen hebben. ,,Boer zoekt Band slaagt er al jaren in honderden muziekliefhebbers bij elkaar te brengen op een knus hoekje in de wijk Breukelen", zegt Hendriks. ,,Niet alleen leuk voor het publiek, maar juist ook voor muzikanten die elkaar daar treffen en ideeën opdoen. Hier worden nieuwe muzikale plannetjes geboren."

DANSEN

Heesbeen vindt het heerlijk om met Hendriks aan een nieuw project te werken. ,,Het is zo leuk om samen in het werk van John Mayer te duiken", glundert hij. ,,En op mijn verzoek spelen we ook één nummer van de Amerikaanse blueszanger Keb' Mo. Zijn nummer 'Perpetual Blues Machine' nodigt uit tot dansen en zal ook op Boer zoekt Band zeker gaan klinken. Dan zullen we aan het publiek laten zien welke passie voor de gitaar wij delen."

Het optreden van HeHe tijdens Boer zoekt Band begint zondag 17 april om 17.20 uur. Alle optredens tijdens het festival bij café D'n Boer zijn gratis toegankelijk.

FOTO BOVEN: Roeland Heesbeen (links) en Harry Hendriks treden zondag 17 april als HeHe op tijdens Boer zoekt Band. (Foto: Peter de Koning).


FESTIVAL VERBINDT LOKALE POPMUZIKANTEN

Popscene profiteert van opzet Boer zoekt Band

Het Boxtelse popfestival Boer zoekt Band wordt in het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 april voor de negende keer gehouden. Traditiegetrouw opent het festival op zaterdag met drie optredens in café D'n Boer. Op zondag treden bands op in zowel de kroeg als buiten op het grote podium.

Meteen na de eerste editie bleek Boer zoekt Band een schot in de roos en stroomden de aanmeldingen binnen. ,,Inmiddels hebben we zo'n groot netwerk dat we bands moeten afwijzen", zegt Jeroen van Lier, met Guido van Eijk de initiatiefnemer van het popfestival. ,,We bezoeken zelf veel optredens om bands te zien die passen op ons affiche. We hebben door de jaren heen veel muzikanten leren kennen en weten welke groepen in Boxtel en omgeving actief zijn."

Ook dit jaar stonden de bands in de rij om een plekje te bemachtigen op het bomvolle affiche van Boer zoekt Band. Van Eijk en Van Lier stonden aan de wieg van het festival dat ontstond in een periode waarin de Boxtelse muziekscene in een dip zat. ,,We wilden muzikanten een podium bieden om voor een groter publiek op te treden, maar ook verbindingen leggen tussen muzikanten", vertelt Van Eijk.

SAMENWERKEN

Een belangrijke voorwaarde voor Boer zoekt Band is dat het programma in hoofdzaak bestaat uit Boxtelse bands. ,,Ook dit jaar komen bijna alle bands uit Boxtel. Twee groepen hebben een andere achtergrond, maar zijn wel bekend bij veel mensen die in de Boxtelse popscene actief zijn", stelt Van Eijk. Juist die popscene profiteert optimaal van het festival omdat muzikanten elkaar ontmoeten en aan het werk zien. Er kwamen de voorbije jaren boeiende samenwerkingsprojecten uit voort.

Het programma van Boer zoekt Band omvat op zaterdag 16 april drie optredens: Jimi Hendrix Tribute, Ever Since Lucy en coverband The Usual Suspects die vorig jaar indruk maakte op meerdere festivals, zoals Limuscene en Slowlands. Op zondag 17 april treden onder meer op: Angela's Project, Lapaloca, The Galactic Lo-Fi Orchestra, Eric Nouwens, HeHe, DGooch, BoXruBa en Kein Tiroler Musikant'n, dat is heropgericht na een adempauze van ruim twintig jaar.

LEVENSLIED

Ook dit jaar worden 'op d'n hooiberg' muzikale intermezzo's ingelast om de wachttijd tussen twee optredens op te vullen met live muziek. Zaterdagavond is de hooiberg gereserveerd voor The Japanese Karaoke Show, een project van Michel Geelen van The Galactic Lo-Fi Orchestra. Zondagmiddag is Jordy van den Boer in de kroeg te vinden. De zanger van het Nederlandse levenslied verzorgt verschillende unplugged optredens en zal verrassende nummers ten gehore brengen.

Boer zoekt Band is op beide dagen gratis toegankelijk. Een uitgebreide beschrijving van alle bands op het affiche staat op www.stichtingboerzoektband.nl.