oprichting liempdse klankbordgroep

Samen aan de slag voor Roderweg/Hamsestraat

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De locatiekeuze staat niet meer ter discussie. De gemeente Boxtel besloot namelijk eind vorig jaar al dat aan de Roderweg/Hamsestraat in Liempde, nabij bedrijventerrein Daasdonk, woningen moeten worden gerealiseerd. Om inwoners wél in een vroegtijdig stadium te betrekken bij de plannen, wordt een klankbordgroep opgericht onder leiding van het Dorpsberaad. Dinsdag werd uitleg gegeven over de plannen in dienstencentrum De Kloosterhof. Mensen kunnen zich tot 12 april aanmelden voor de klankbordgroep.

In juni vorig jaar werd een informatieavond in Liempde gehouden over mogelijke nieuwbouwlocaties. Roderweg/Hamsestraat was één van de vier plekken die werd genoemd. De Eindhovense projectontwikkelaar Janssen De Jong, eigenaar van vrijwel het hele gebied, wil de woningen bouwen en verzocht de gemeente hieraan mee te werken. ,,Er is behoefte aan woningen in Liempde, dat blijkt ook weer uit de opkomst van vanavond. Op welke plek is misschien niet eens zo belangrijk", aldus voorzitter Bert van Ruremonde van het Dorpsberaad. De informatieavond trok ruim zeventig belangstellenden naar De Kloosterhof.

Inmiddels is duidelijk dat de provincie welwillend tegenover de plannen staat, maar dat er rekening moet worden gehouden met het landschap. Zo wordt een gedeelte van de bouwlocatie begrensd door de Grote Waterloop. De bouwkavels tegenover de bestaande ondernemingen aan de Hamsestraat waren aanvankelijk bedoeld voor de provinciale regeling Ruimte voor Ruimte. De ontwikkeling daarvan stuitte echter op problemen. Inmiddels is gekozen voor woon-werklocaties.

,,Om iedereen te laten zien waar we mee bezig zijn en mee te nemen in het proces, willen we een klankbordgroep oprichten om te komen tot een Liempds plan", aldus Mark van der Laan van het Dorpsberaad. Margreet Kösters van de gemeente Boxtel voegt toe: ,,Samen ontwikkelen is het uitgangspunt. We hebben elkaar hard nodig."

gemêleerd

Dorpsberaad Liempde hoopt dat de klankbordgroep uit een gemêleerd gezelschap zal bestaan, zodat aan alle onderdelen wordt gedacht. ,,Het gaat om een adviesorgaan waarbij leden meedenken in het proces. Voor- en tegenstanders zijn welkom", aldus Van der Laan. Onder meer de koppeling met de Grote Waterloop, de ontsluiting van de woonwijk, de communicatie over de plannen naar overige inwoners en parkeervoorzieningen zullen voorbijkomen in de klankbordgroep.

Tijdens de bijeenkomst uitten enkele omwonenden alvast hun bezorgdheid over de ontsluiting van de woonwijk en de verkeersafwikkeling van en naar Daasdonk. Kösters gaf aan dat verkeer deel uit maakt van de onderzoeken die betrekking hebben op het bouwplan. ,,Alle input is welkom." Ze schat dat het gehele proces, van onderzoek tot ontwikkeling van het bestemmingsplan, zo'n anderhalf jaar in beslag neemt. De klankbordgroep wordt betrokken bij alle onderdelen. Nadat het concept-bestemmingsplan klaar is, wordt dit gedeeld met de rest van Liempde. ,,Al is het mogelijk dat tussendoor nog een openbare bijeenkomst plaatsvindt", aldus Kösters.

Aanmelden voor de klankbordgroep is mogelijk tot en met dinsdag 12 april via e-mailadres info@dorpsberaadliempde.nl onder vermelding van de reden tot deelname. Dorpsberaad Liempde hoopt begin mei een eerste kennismakingsoverleg te plannen.