Burgemeester Mark Buijs bezorgde gisteren samen met Sabine Verhoof en Monique van den Brekel van Burgerzaken lunchpakketjes op de verschillende stembureaus in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. (Foto: Peter de Koning).
Burgemeester Mark Buijs bezorgde gisteren samen met Sabine Verhoof en Monique van den Brekel van Burgerzaken lunchpakketjes op de verschillende stembureaus in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Van den Brekel en Verhoof al maanden bezig met voorbereidingen referendum

'We stoppen pas als de stemmen geteld zijn'

Lonneke Hoondert

Nederlanders mochten gisteren in het stemhokje aangeven of ze vóór of tegen het associatieverdrag met Oekraïne zijn. Voor Monique van den Brekel en Sabine Verhoof van de afdeling Burgerzaken van de gemeente Boxtel was de dag extra spannend en niet alleen omdat ze moesten beslissen over het verdrag. Zij waren dit jaar voor het eerst hoofdverantwoordelijk voor de organisatie van een stembusgang en de maandenlange voorbereiding betaalde zich uit: het referendum verliep in Boxtel nagenoeg vlekkeloos.

De telefoon bleef gisteren binnen handbereik bij Verhoof en Van den Brekel. Maar ze hoefden geen 'grote branden te blussen'. ,,Dit jaar organiseren we voor het eerst alleen een stembusgang. Zolang de telefoon stil blijft, ben ik tevreden", lachte Verhoof. ,,Het draaiboek ligt al maanden van tevoren klaar. We organiseren onder meer instructieavonden voor de medewerkers van de stembureaus, we maken afspraken met leveranciers van alle materialen en met PostNL die de stempassen bezorgt", vertelde Van den Brekel. Het is dan ook een flinke logistieke operatie. Ook op de dag zelf. Verhoof en Van den Brekel waren 's ochtends al om kwart voor zes op het gemeentehuis om alle benodigdheden te verdelen onder de vijftien voorzitters van de stembureaus. ,,En we stoppen pas als alle stemmen geteld zijn."

Samen met burgemeester Mark Buijs brachten de twee vrouwen tussen al het geregel door ook nog lunchpakketjes en warme worstenbroodjes naar de stembureaus. Wat uiteraard erg gewaardeerd werd. ,,Ik ga elk jaar de stemlokalen af om de vrijwilligers succes te wensen. Zij maken de democratie mede mogelijk", aldus Buijs.

Rustig

Het liep bij de stembureaus in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Gemonde en Esch niet echt storm. Mondjesmaat druppelden de kiezers binnen.,,Het is aanmerkelijk rustiger dan voorheen", verklaarde Chris Schellekens die toezicht hield op de stembusgang in basisschool De Beemden. ,,Normaal staat er al voor opening een rij stemmers te wachten."

Menig inwoner besloot thuis te blijven, maar daarentegen vond ook een groot aantal stemgerechtigden dat ze hun 'burgerplicht' moesten doen. Dimitri de Pont, voorzitter van het stembureau in brede school De Wilgenbroek, besloot echter nog even te wachten met stemmen. ,,Ik zit in het ja-kamp. Wanneer de opkomst onder de 30 procent blijft, dan is het referendum ongeldig. Ik ga pas stemmen als blijkt dat de kiesdrempel bereikt is. Daar heb ik echt bewust over nagedacht", lachte hij. De Pont is dit jaar voor het eerst voorzitter. ,,Maar het is de vierde keer dat ik hier zit. Ik ben dit gaan doen omdat ik mee wil bouwen aan de democratie. Ik heb staatsrecht gevolgd tijdens mijn studie. Hier zie ik de theorie in de praktijk en ik vind het erg leuk om te doen."

Bevoorrecht

Kiezers konden in Gemonde terecht in dorpshuis De Kei. Daar kon het stembureau rekenen op een gestage toestroom van mensen. Mea Verbruggen besloot dinsdagavond pas om gisteren haar stem uit te brengen. Zoals vele anderen vond ze het lastig om een oordeel te vormen. ,,Maar ik ben bevoorrecht dat ik kan stemmen, dus dat doe ik dan ook." Wilma van der Heijden liep tegen hetzelfde probleem aan. ,,Ik stem altijd, maar ik vind dit zo'n moeilijk onderwerp. Ik heb er over gelezen en ik besloot toch te komen. Wat betreft het verdrag denk ik maar zo: 'je kunt beter praten, dan ruziemaken'."

Medewerkers van stembureau De Kloosterhof in Liempde waren niet ontevreden over de opkomst. Ook hier vonden inwoners het lastig om te beslissen of ze nu voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne zijn. ,,Ik gebruik mijn stemrecht, maar ik vond het moeilijk om in te schatten wat het verdrag precies inhoudt", vertelde Henriëtte Dikmans.

Uiteindelijk werd de kiesdrempel van 30 procent in Boxtel net niet gehaald. Landelijk wel, waardoor het raadgevend referendum over het verdrag geldig is. In Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Gemonde en Esch stemde een meerderheid van de kiezers die daadwerkelijk een stem uitbracht tegen het verdrag met Oekraïne. De Kiesraad maakt de officiële uitslag op dinsdag 12 april bekend.