OMWONENDEN DIENEN WOB-VERZOEK IN

Proces De Kleine Aarde roept vraagtekens op

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een week nadat het college van B. en W. bekendmaakte in zee te willen gaan met Het Collectief voor invulling van De Kleine Aarde, is er bij omwonenden en initiatiefnemers onrust ontstaan over de totstandkoming van het besluit. Een aantal planmakers voor het voormalige milieueducatiecentrum kondigt aan in gesprek te willen met Boxtel. Zes buurtbewoners dienden maandag een officieel verzoek in bij de gemeente om extra informatie.

Een ambtelijke werkgroep, bestaande uit acht medewerkers van de gemeente, heeft alle plannen bekeken en beoordeeld op de vier criteria die eerder door de gemeenteraad zijn vastgesteld: duurzaamheid, onderwijs, betrouwbaarheid en budgettair-neutraal. De gemeente heeft per criterium een verduidelijkende definitie toegevoegd, zodat alle ambtenaren de plannen zo zuiver mogelijk konden beoordelen.

De stukken, onder meer het raadsvoorstel, de plannen van de initiatieven en de beoordelingsmatrix, zijn vorige week gepubliceerd op de website van de gemeente. ,,Van de inhoud van dit voorstel en de matrix hebben we met verbazing kennis genomen, daarnaast zitten we nog met diverse vragen", aldus Gerlof Roubos. Samen met vijf omwonenden heeft hij dan ook een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Maandag diende hij een schriftelijk verzoek bij de gemeente in om alle stukken die betrekking hebben op het besluit van het college openbaar te maken. ,,Zo zijn we benieuwd welke ambtenaren in de werkgroep zaten en hoe de subcriteria exact zijn vastgesteld."

Wethouder Peter van de Wiel laat weten dat het verzoek zo snel mogelijk in behandeling wordt genomen. ,,Zo'n verzoek is niet iets wat je in één dag kunt afhandelen, maar ik heb gevraagd er spoed achter te zetten vanwege de gemeenteraadsvergadering over dit onderwerp die al op korte termijn plaatsvindt." Hij benadrukt, net als in Brabants Centrum van vorige week, dat Boxtel een zuiver en objectief traject doorlopen heeft. ,,Vanuit alle disciplines zijn de initiatieven beoordeeld."

misverstand

Naast omwonenden zetten ook verschillende initiatiefnemers vraagtekens bij de totstandkoming van het besluit. Marianne van Hoof, die een samenwerking is gestart met De Wereld van Nu, laat weten een gesprek aan te vragen met de gemeente. ,,We denken dat de beoordeling van ons plan zoals weergegeven in de matrix op een aantal punten op een misverstand berust tussen de gemeente en de Wereld van Nu. Dat willen we graag even rechtzetten, zodat de informatie op basis waarvan de gemeenteraad een oordeel moet vormen, op alle punten goed weergegeven is." Ook planmakers Wim van der Vorst en André Tops, lieten in een reactie weten vraagtekens te zetten bij het besluitvormingsproces. Wethouder Van de Wiel meldde gistermiddag dat er tot op heden door geen enkele partij het verzoek is gedaan tot een nader onderhoud.

Op pagina 5: 'DKA: Verder kijken dan matrix'.