Op school werden maandag gastlessen verzorgd, onder meer over vluchtelingen. De knutselwerken die de leerlingen voor vluchtelingen maakten, worden getoond tijdens Vrede Op Drift. (Foto: Peter de Koning).
Op school werden maandag gastlessen verzorgd, onder meer over vluchtelingen. De knutselwerken die de leerlingen voor vluchtelingen maakten, worden getoond tijdens Vrede Op Drift. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

Gastlessen in esch in kader van vrede op drift

Harten en tekeningen voor vluchtelingen

CARRY DIRKX

Het was maandagmiddag muisstil in de groepen 6, 7 en 8 van de Sint-Willibrordusschool in Esch. De kinderen luisterden naar de verhalen van dorpsgenoten Ilse van Schijndel en Piet den Ouden over vluchtelingen en de Tweede Wereldoorlog. De gastlessen waren een initiatief van de organisatoren van Op Drift. Op 4 mei, aansluitend bij Nationale Dodenherdenking, vindt het evenement Vrede Op Drift plaats. Daaraan leveren de leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 een creatieve bijdrage, geïnspireerd op de gastlessen.

Wat zou je meenemen als je op de vlucht moest? En waar zou je naartoe gaan? Met dit soort vragen betrok Ilse van Schijndel de leerlingen bij haar verhaal over vluchtelingen. De kinderen wisten het wel en hun vingers schoten de lucht in. Ze zouden eten meenemen. Water. Geld. De familie. Dekens. De Playstation, mét televisie. Of 'mijn hele grote Pillow Pet' (een knuffel, red.).

In december hield Van Schijndel een inzamelingsacties voor de inwoners van Syrië. Vanuit die betrokkenheid vroegen de organisatoren van Op Drift haar een gastles te geven op de basisschool. Dat wilde ze wel, ook om een ander geluid te laten horen dan de vele protesten tegen de komst van asielzoekers(centra). ,,Zoals: 'Wat mag je blij zijn dat je hier woont!'", zei ze. "En ook: 'Wat als jij het was die op de vlucht was voor een oorlog?' Ik wist niet wat mijn verhaal zou brengen, maar de kinderen waren erg betrokken. Kinderen zijn nog zó open; dat is mooi."

Welkom

Ook leerkracht Lotte van groep 7 zag betrokken kinderen, die veel vragen stelden. ,,En goed dat ze meteen de les kunnen omzetten in creativiteit", zei ze. Dat gebeurde dan ook volop. De kinderen maakten tekeningen en brieven, vol met harten, het peace-teken en veelvuldig de boodschap: ,,Jullie zijn welkom." Bobbie uit groep 8 was samen met klasgenoten Nine en Elodie een grote kaart aan het maken voor vluchtelingenkinderen in het asielzoekerscentrum in Oisterwijk. Ze werkte aan een tekening van een blond en een donker meisje, met een hart ertussen. ,,Ik teken dat we verschillend zijn, maar toch hele goede vrienden kunnen worden."

Geschiedenis

Piet den Ouden, oud-leraar van de basisschool, ging in zijn verhalen terug naar de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelde bijvoorbeeld over de honderd Joodse basisschoolkinderen uit 's-Hertogenbosch, die via Westerbork op transport werden gezet naar Sobibor en daar werden vermoord. En over ondergedoken kinderen in Haaren. Hij liet foto's zien van de kinderen, wat zijn verhalen nog dichterbij bracht. Tegelijkertijd maakte hij een link met nu. ,,Dat is wat een geschiedenisles moet zijn, hè", zei hij. ,,Een link leggen met wat er vroeger is gebeurd, of we daar nog iets van kunnen leren en hoe we het nu doen." Leerling Bobbie had precies die boodschap opgepikt: ,,De Joden werden in de Tweede Wereldoorlog niet geaccepteerd en de vluchtelingen nu vaak ook niet. Dat is hetzelfde." Maar niet als het aan de kinderen ligt. Die lieten in hun gedichten en tekeningen vooral zien dat iedereen van binnen hetzelfde is én welkom in Nederland.

Vrede Op Drift vindt plaats op 4 mei, vanaf 19.00 uur in de kerk in Esch. Het is geen kerkelijke dienst, maar een bijeenkomst met verhalen, gedichten en liedjes van Esschenaren rond Vrijheid. De werken van de Essche leerlingen worden daar tentoongesteld en/of voorgedragen. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte. Rond half negen loopt iedereen naar de Essche Stroom, waar kaarsjes worden aangestoken. Het evenement eindigt in de schuur van de familie Plantema met een samenkomst. Daar wordt de avond afgesloten met Weeping Willows, een kunstzinnig lichtobject.


Eetpunt Gemonde

Leefbaarheidsgroep Gemonde organiseert woensdag 13 april weer het Eetpunt in de recreatiezaal van De Rietstok. De kosten voor een maaltijd bedragen 7,50 euro per persoon. Aanmelden kan onder vermelding van gegevens, tot zondag 10 april, bij Hans Slegers, telefonisch op 073-5511925 of per e-mail via hansslegers@live.nl.