Afbeelding
Foto: Peter De Koning

Tijdelijk meer 'giftreinen' door Boxtel

Het spoorwegnet in Boxtel krijgt de komende maanden per dag 20 tot 25 extra goederentreinen te verwerken die gevaarlijke stoffen vervoeren. De treinen gaan rijden over de Brabantroute. Reden is dat Duitsland verder gaat met de bouw van een derde spoor waardoor in de toekomst meer goederenvervoer over de Betuweroute kan plaatsvinden.

De werkzaamheden in Duitsland gaan maandag 16 april van start en duren minimaal zes maanden. De aanleg van het derde spoor duurt veel langer; ProRail verwacht dat deze klus - die de Betuweroute beter aansluit op het Duitse spoorwegnet - pas in 2022 klaar is. Vorig jaar werden ook al tijdelijk meer goederentreinen omgeleid via de Brabantroute. ,,Dankzij de juiste maatregelen en goede afspraken is dat in het algemeen goed verlopen", stelt ProRail. ,,Het spoorgoederenverkeer kon ongehinderd plaatsvinden en er was geen aanwijsbare impact op de punctualiteit van de reizigerstreinen."

Het spoorbedrijf geeft aan dat treinen die gevaarlijke stoffen vervoeren zoveel mogelijk over de Betuweroute geleid zullen worden, maar dat dit niet altijd zal lukken. Dat zorgt voor enige onrust in gemeenten langs de spoorbaan, mede door eerdere incidenten. Op de Brabantroute die ook door Boxtel voert, zal het tijdelijk wat drukker zijn met treinverkeer. ,,De omgeving krijgt hierdoor mogelijk met meer geluid en trillingen te maken. We zorgen ervoor dat nergens de wettelijke normen voor geluid worden overschreden." (Foto: Peter de Koning).