Architect Jan Strik liet deze villa in 1954 bouwen aan de Parkweg in Boxtel. Het pand, dat vanwege kunst- en cultuurhistorische elementen op de gemeentelijke monumentenlijst staat,  is flink in verval geraakt. (Foto: Peter de Koning).
Architect Jan Strik liet deze villa in 1954 bouwen aan de Parkweg in Boxtel. Het pand, dat vanwege kunst- en cultuurhistorische elementen op de gemeentelijke monumentenlijst staat, is flink in verval geraakt. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BRANDWEER RUKT UIT VOOR GASLEK IN LEEGSTAAND PAND

Gemeentelijk monument raakt in verval

De Boxtelse brandweer is maandagavond uitgerukt voor een gaslek in een leegstaande villa aan de Parkweg. Jongeren die het pand passeerden, roken gas en alarmeerden de brandweer. Energiebedrijf Enexis kwam later ter plaatse om het gas af te sluiten. De villa staat al geruime tijd leeg en is in verval geraakt.

De villa aan de Parkweg werd ontworpen door de Boxtelse architect Jan Strik, tevens de ontwerper van de vroegere Maria Reginakerk die even verderop in de wijk werd gebouwd. Het gebouw uit 1954 staat op de gemeentelijke monumentenlijst, maar is in verval geraakt. Na architect Strik woonden de paters assumptionisten vele jaren in het pand, totdat ze het in 2005 verkochten aan ondernemer Wim van der Vorst. Die verkocht een deel van het perceel aan de Parkweg in maart 2006 aan ondernemer Marcel van Galen, de huidige eigenaar.

De villa heeft belangrijke architectonische en kunsthistorische waarde als voorbeeld van de 'poëtisch-functionalistisch ontwerp'. Het is een toonbeeld van de manier waarop destijds werd gedacht over wonen. Om die reden wordt ook de cultuurhistorische waarde hoog ingeschat. 'Het complex geeft op een goed herkenbare manier de contemporaine ideeën omtrent de opzet van een dergelijke woning weer', aldus gemeentelijke stukken

Omwonenden van de villa ergeren zich aan de overlast die in en om de villa regelmatig geconstateerd wordt. Eigenaar Van Galen wilde niet reageren.