Aanbieders muziekonderwijs zijn bereid tot samenwerking

HENK VAN WEERT

De aanbieders van muziekeducatie in Boxtel hebben maandagochtend voor de eerste keer samen overlegd om de mogelijkheden tot samenwerking te verkennen. Op verzoek van de plaatselijke harmonieën en fanfares schoven de stichtingen Podium4All, Modern Classic Music School en MuzeBox aan tafel, maar ook de stichting Brede Scholen Boxtel (BSB) en CultuurBox. ,,De partijen gaan heel vriendschappelijk met elkaar om en daar ben ik blij mee", aldus wethouder Marusjka Lestrade, die de bijeenkomst organiseerde.

Lestrade sprak maandagavond over de bijeenkomst van de aanbieders van muziekonderwijs tijdens de raadsvergadering. Daar werd geïnformeerd naar de stand van zaken omtrent de evaluatie van het muziekonderwijs die de wethouder eerder toezegde. Vanuit de gemeenteraad werd op zo'n evaluatie aangedrongen nu diverse partijen zich op cultuureducatie storten na het faillissement van MIK Kunsteducatie vorig jaar.

Voorzitter Paul van Alphen van Boxtel's Harmonie, die samen met Bert van Ruremonde van fanfare Concordia (Liempde) de bijeenkomst mede namens de Gildenbondsharmonie en fanfare Sint-Arnoldus (Lennisheuvel) bezocht, zegt dat de muziekkorpsen de scholen nodig hebben om hun ideeën voor de toekomst uit te kunnen rollen. ,,Wij hebben ambitieuze plannen, maar daarbij is samenwerking onontbeerlijk."

GESTELS VOORBEELD

De muziekgezelschappen hebben onlangs een presentatie bijgewoond van de stichting Médèz die in de buurgemeente Sint-Michielsgestel actief is. Van Alphen ziet kansen in een soortgelijke opzet. De vier korpsen zijn blij dat er bereidheid is tot samenwerking bij MuzeBox, Podium4All, Modern Classic Music School, BSB en CultuurBox. ,,Hoe die uiteindelijk ingevuld wordt, is nog onduidelijk. Maar een vervolgafspraak is gemaakt." Nu zoveel verschillende aanbieders van muziekonderwijs actief zijn, zou Van Alphen het wenselijk vinden dat mensen die daarnaar op zoek zijn terecht kunnen bij één loket. ,,Zonder dat daarmee de eigenheid van de huidige instellingen in het gedrang komt, natuurlijk. Er mag best wat te kiezen zijn; niks mis mee."

Michel Bergman (Podium4All en Modern Classic Music School) en Kornelis Lievense (MuzeBox) bevestigen dat er een positief gesprek plaatsvond. ,,Wij willen niets liever dan samenwerken en doen dat nu al met de brede scholen", zegt Bergman. ,,Het is allemaal nog in een verkennende fase, maar een vervolgafspraak staat reeds gepland", aldus Lievense.