Afbeelding
Foto: Peter de Koning

• Kiesdrempel niet gehaald • 60 procent stemt tegen

Ook Boxtels 'nee' in referendum

Een meerderheid van de Boxtelse stemmers zei gisteren nee tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Tijdens het eerste raadgevend referendum in de Nederlandse geschiedenis liepen de kiezers de deuren niet bepaald plat bij de stembureaus in de regio. De stemlokalen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel gingen om half acht open, maar tegen negen uur hadden zich bijvoorbeeld in het gemeentehuis slechts 23 stemmers gemeld. Ook in Esch en Gemonde lag het aantal stemmers beduidend lager dan tijdens verkiezingen.

In de gemeente Boxtel, die 23.376 stemgerechtigden telt, stemden 6.779 inwoners. Dat is een opkomstpercentage van 29. Van alle stemmers kozen 2.662 kiezers vóór het associatieverdrag en werden er 3.963 tegenstemmen uitgebracht. Daarnaast werden 95 ongeldige stemmen geteld en werden 59 stembiljetten blanco in de stembus gedeponeerd.

Om het raadgevend referendum geldig te laten zijn, moest een kiesdrempel van 30 procent gehaald worden. Vlak voor sluiting van de stembureaus, was het nog maar de vraag of dat zou lukken. Uiteindelijk werden de voorlopige opkomstcijfers bekend gemaakt: 32,2 procent van alle kiesgerechtigden in Nederland maakte de gang naar de stembus. Landelijk stemde 61,1 procent tegen en 38,2 procent voor.

Cock Melis (18) mocht gisteren voor het eerst stemmen. ,,Het is niet echt een spannende keuze. Je bent voor of tegen. Bij gemeenteraadsverkiezingen is dat natuurlijk heel anders." Zijn vader Kees beaamde dit, het onderwerp zelf hield hem niet zo bezig. ,,Ik ben hier omdat ik stemrecht heb." Ook Herman van der Wal besloot gebruik te maken van zijn stempas. Niet stemmen was voor hem geen optie. ,,Er gebeurt namelijk al zoveel waar je geen invloed op hebt." Het idee dat stemmen je plicht is, leeft bij Boxtelaren. ,,Je moet toch aan je burgerplicht voldoen. Maar ik vind dit een lastig onderwerp. Het is moeilijk om hier over te beslissen", vertelde Corry den Dekker.

Een rondgang door het Boxtelse centrum leerde dat het merendeel van de Boxtelaren besloot om niet deel te nemen aan de volksraadpleging. De belangrijkste beweegredenen om niet te gaan stemmen, waren het gevoel dat er toch niet geluisterd wordt door de regering en dat het associatieverdrag te complex is om een goed oordeel te kunnen vormen over het wel of niet aangaan van het verdrag.

Op pagina 8: 'We stoppen pas als de stemmen geteld zijn'.

FOTO BOVEN: Corry den Dekker bracht gisteren op het stembureau in basisschool De Vorsenpoel haar stem uit. Nel Zink, Leo den Dekker en Richard Permentier hielden toezicht op het verloop van het stemproces. (Foto: Peter de Koning).