CONTOURDETWERN: 'MEER MIDDELEN NODIG'

Boxtel bekijkt extra steun voor statushouders

De gemeente Boxtel is bereid om ContourdeTwern financieel te compenseren om de opvang en begeleiding van statushouders te kunnen verbeteren. Dat blijkt uit antwoorden van het gemeentebestuur op vragen van het CDA en PvdA/GroenLinks. Die partijen uitten enkele weken geleden hun bezorgdheid over de ondercapaciteit bij de welzijnsorganisatie.

Het CDA stelde vorige maand kritische vragen over de begeleiding van statushouders. De fractie gaf aan bezorgd te zijn. ,,Het is van belang dat statushouders vanaf het moment dat ze een woning toegewezen krijgen in Boxtel goed worden begeleid en ondersteund, maar ook de beheersing van de Nederlandse taal is cruciaal." Volgens fractievoorzitter Anja van den Einden van PvdA/GroenLinks is binnen ContourdeTwern sprake van een 'structureel haperende ondersteuning' die niet goed is voor een gedegen begeleiding en integratie van statushouders.

SUBSIDIEBUDGET

Het college van B. en W. geeft aan dat het bekend is met de toenemende problemen die ContourdeTwern ervaart bij de begeleiding van vluchtelingen met een verblijfsstatus. ,,Vanuit ContourdeTwern is medio 2015 aangegeven dat niet alleen de druk op Buro Nieuwkomers is toegenomen, maar dat de behoefte aan begeleiding en ondersteuning binnen deze groep groter is dan gedacht", aldus B. en W. ,,Wij hebben ContourdeTwern in eerste instantie verzocht om dit binnen de bestaande capaciteit budgetneutraal op te lossen. Dit werd mede ingegeven door de bezuinigingstaakstelling op het subsidiebudget die ons door de gemeenteraad is opgelegd. Recentelijk heeft ContourdeTwern echter aangegeven dat een oplossing binnen de bestaande capaciteit niet meer mogelijk is."

Op verzoek van het gemeentebestuur heeft de welzijnsorganisatie volgens manager Wil van Hattum uitgebreid inzicht gegeven in de problematiek waardoor duidelijk wordt welke extra inzet vereist is en welke kosten hiermee gemoeid zijn. ,,Ik heb van de ambtenaren begrepen dat het gemeentebestuur snel een beslissing neemt", reageerde Van Hattum deze week.

EXTRA MIDDELEN

Het gemeentebestuur staat niet onwelwillend tegenover een extra financiële bijdrage, zo lijkt het. ,,Binnen de subsidierelatie hebben wij de mogelijkheid om ContourdeTwern financieel te compenseren voor uitbreiding van de capaciteit. Wij nemen in april een besluit rondom het verlenen van extra financiële middelen voor de diensten Buro Nieuwkomers en maatschappelijk werk en begeleiding gericht op statushouders." Dat werd maandag tijdens de raadsvergadering nog eens bevestigd door burgemeester Mark Buijs.

Manager Van Hattum van ContourdeTwern gaf enkele weken geleden aan dat uitbreiding van het aantal vrijwilligers noodzakelijk is om de taakstelling te halen. Daarnaast is ook uitbreiding van de professionele ondersteuning punt van aandacht. ,,Zeker sinds de zomer van 2015 staat het water aan de lippen van de coördinator en de vrijwilligers." Naast extra middelen wordt ook via het vrijwilligerssteunpunt gezocht naar extra vrijwilligers die kunnen ondersteunen bij de begeleiding van statushouders.

Boxtel

Kinderkledingbeurs

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel wordt woensdag 13 april vanaf 20.00 uur een grote kinderkleding- en speelgoedbeurs gehouden. Bezoekers kunnen snuffelen tussen tweedehands spullen die in ongeveer 65 kramen worden aangeboden. De toegang bedraagt 1,50 euro, tafels zijn te huur voor 7,50 euro. Meer informatie en kraam reserveren via e-mail: kinderkledingenspeelgoedbeurs@gmail.com.

Gevonden huisdier

Op de straat Staarten op bedrijventerrein Ladonk is vorige week een poes gevonden. Het dier is niet gesteriliseerd en herkenbaar aan een witte kin, bef en teentjes. De poes is in verwachting. Meer weten over dit en andere vermiste of gevonden huisdieren? Kijk op www.amivedi.nl.