binnenkort inwonersbijeenkomsten

Oproep provincie: meer vluchtelingen in Boxtel

Net als alle andere gemeenten in Noord-Brabant wacht ook Boxtel een extra taakstelling om vluchtelingen op te vangen. Commissaris van de Koning Wim van de Donk gaf vorige week donderdag in een brief aan dat Brabant nog ruim 7.200 opvangplekken moet realiseren voor noodopvang voor de rest van 2016. Het college van B. en W. heeft aangekondigd in overleg te treden met de overige Meierijgemeenten. De eerder aangekondigde bijeenkomsten over de opvang van vluchtelingen in de gemeente gaan door. Binnenkort worden de data bekend.

Eind 2016 moet Brabant plaats bieden aan zo'n 14.000 vluchtelingen. Met de huidige inzet van gemeenten gaat dat niet lukken. Teveel gemeenten hebben volgens Van de Donk nog niet of onvoldoende bijgedragen aan de opvang. Daarom is onder zijn leiding een plan opgesteld om tot een extra taakstelling te komen. Hij noemt het 'een forse taakstelling', zeker omdat ook het draagvlak voor opvang onder spanning staat, onder meer door de aanslagen in Parijs en Brussel en gebeurtenissen in Keulen. ,,De lusten en de lasten moeten in Brabant eerlijk verdeeld worden", stelt Van de Donk. ,,Op basis van solidariteit en een gemeenschappelijk gedeeld gevoel van urgentie. Ik herhaal dan ook mijn dringende appèl aan alle gemeenten om, schouder aan schouder, uw steentje bij te dragen."

De burgemeesters van Noord-Brabant kwamen op 10 maart al bij elkaar om over dit onderwerp te spreken. ,,Door velen is onderstreept dat een realisatie van de taakstelling alleen maar kans van slagen heeft als er ruimte is voor een eigen Brabantse aanpak", aldus Van de Donk. Opvang die past bij de maat en schaal van de gemeente, inzet op integratie en werk voor de opgevangen asielzoekers, innovatie en regionale samenwerking worden genoemd als omschrijving van deze aanpak."

1 JUNI

Elke gemeente heeft deze week te horen gekregen hoeveel vluchtelingen - gerelateerd aan het inwonertal - extra opgevangen moeten worden. Voor Boxtel zijn dat 120 vluchtelingen. Sint-Michielsgestel moet plaats gaan bieden aan 112 vluchtelingen, de gemeente Haaren 54. Gemeenten moeten van de commissaris zo snel mogelijk een projectteam vormen dat invulling gaat geven aan de taakstelling en opvangplekken gaan realiseren; op 1 juni wil hij resultaat zien.

Het Boxtelse college van B. en W. gebruikt deze week om in overleg te treden met de overige Meierijgemeenten: Haaren, Sint-Michielsgestel, Vught, 's-Hertogenbosch en Heusden. Duidelijk is wel dat inwoners bij het vraagstuk worden betrokken. Zo worden tussen half april en mei bijeenkomsten in Boxtelse wijken georganiseerd over de opvang van vluchtelingen in Boxtel. De data zijn nog niet bekend, maar mensen kunnen zich via de website www.boxtel.nl al aanmelden en vragen of opmerkingen doorgeven.

Genoten van

Jesus Christ

in Concert

Via deze ingezonden brief willen wij, een groep cliënten van de Voedselbank Boxtel, laten merken dat we ontzettend genoten hebben van de muziekvoorstelling Jesus Christ in Concert. Normaal gesproken gaan wij niet naar zo'n voorstelling, omdat andere uitgaven prioriteit hebben. Dit keer konden we wel gaan, omdat Stichting Brabants Centrum gratis toegangskaarten regelde voor de cliënten van de Voedselbank. Het was een grandioze en onvergetelijke belevenis. Wat een danstalent en wat een geweldige stemmen hebben we toch in Boxtel. En ook de aankleding van de kerk, met het prachtige licht en decor, was echt weergaloos. We vinden het moeilijk om alles te benoemen, het was een overweldigende ervaring die we nooit zullen vergeten. Een ervaring die anderen voor ons mogelijk maakten. Brabants Centrum bedankt!

        CLIËNTEN

        VOEDSELBANK BOXTEL


Open dag MuzeBox

De muziekleerlingen van stichting MuzeBox verzorgen zondag 17 april tussen 12.00 en 13.00 uur een concert in de Angelaschool aan de Baroniestraat. Aansluitend kunnen bezoekers tot 14.00 uur tijdens een markt diverse muziekinstrumenten uitproberen.