Mieke Boers en Leo de Vlieger van De Grapjurk kruipen in de huid van het onderwijzersechtpaar Trudy en Bob te Vree. Met een nostalgisch muziek- en entertainmentprogramma treden ze op in verzorgingshuizen. (Foto: Bas Steenbeeke).
Mieke Boers en Leo de Vlieger van De Grapjurk kruipen in de huid van het onderwijzersechtpaar Trudy en Bob te Vree. Met een nostalgisch muziek- en entertainmentprogramma treden ze op in verzorgingshuizen. (Foto: Bas Steenbeeke). Foto: Bas Steenbeeke

DE GRAPJURK START MET ENTERTAINMENT VOOR OUDEREN EN DEMENTERENDEN

Nostalgische matinee met Bob en Trudy te Vree

HENK VAN WEERT

De Grapjurk, het bedrijf waar feestkleding te huur is en entertainment wordt aangeboden, start een nieuwe dienst. Mieke Boers en Leo de Vlieger kruipen in de huid van de typetjes Trudy en Bob te Vree, die in verzorgingshuizen een nostalgische matinee verzorgen. ,,Met liedjes en voorwerpen van vroeger, bieden we ouderen een leuke middag en proberen we ze wat uit de dagelijkse sleur te halen."

In januari hebben Boers en De Vlieger hun eerste try-out gehouden van het nieuwe entertainmentprogramma. ,,De reacties in een Vughts verzorgingshuis waren positief en de tips die we er kregen hebben we benut om de opzet nog wat te verbeteren", vertelt het duo van De Grapjurk in het bedrijfspand aan de Mijlstraat 37c. Nadien werden flyers rondgestuurd en dat leidde tot de eerste boekingen. Volgende week, donderdag 14 april, vindt de eerste voorstelling plaats voor gasten van de stichting EET met je hart. Die trakteert kwetsbare ouderen in zaal Hof van Liempde op een gezellig uitje.

FLESJE BOLDOOT

,,We richten ons programma dusdanig in dat de aanwezige ouderen het idee hebben dat ze bij het onderwijzersechtpaar Bob en Trudy op visite zijn", aldus Boers. Met De Vlieger richt ze een huiskamer in zoals dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebruikelijk was. Liedjes en voorwerpen van toen vormen de leidraad voor een feest der herkenning. ,,Het begint al met 'Koffie, koffie' van Rita Corita. Een nummer dat onze doelgroep nog zó meezingt. Zelfs als mensen wat dementerend zijn", weet muzikant De Vlieger, die als troubadour vaker liedjesprogramma's in verzorgingshuizen verzorgt. Boers: ,,En natuurlijk help ik zelf mee om koffie in te schenken."

Tal van attributen, uiteenlopend van een flesje geurwater Boldoot tot een ouderwetse koffiemolen, zorgen ervoor dat grootmoeders tijd herleeft. ,,'Daar bij die molen' (Will Derby), 'Ik heb je voor het eerst ontmoet' (Eddy Christiani), het zijn allemaal teksten die de meeste ouderen vlot meezingen. Muziek trekt met name dementerenden er weer bij en dat is prachtig om te zien", vindt De Vlieger. Boers knikt: ,,Zoals 'Sophietje' van Johnny Lion. Dat nummer leidt de pauze in waarin we natuurlijk ranja met een rietje schenken."

De Vlieger en Boers willen als Bob en Trudy te Vree hun publiek een uurtje te laten genieten: ,,Sommige ouderen zijn nauwelijks nog in staat te reageren. Maar die twinkeling in hun ogen en het mee neuriën op melodietjes is zo mooi om te zien. Het is dankbaar werk om te doen."

Na de try-out en het versturen van de flyer hebben Trudy en Bob te Vree al diverse boekingen kunnen noteren. Na de première volgende week in Hof van Liempde, staan dit jaar nog optredens voor Zorggroep Elde op stapel: eind juni in woonzorgcentrum Molenweide en vlak voor kerst voor de ouderen in Vinckenrode en Elisabethsdael. Maar ook vanuit Sint-Michielsgestel, Tilburg, Culemborg, Dordrecht en Rotterdam is belangstelling getoond.

Het idee voor het duo Bob en Trudy te Vree ontstond doordat Boers als zzp'er regelmatig werd gevraagd om mantelzorgers van mensen met Alzheimer even te ontlasten en te vermaken. De combinatie met de muziek van De Vlieger maakte dat een nostalgisch entertainmentprogramma ontstond.

KERMISKIENEN

De afgelopen twee jaren verzorgde De Grapjurk in Boxtel ook het zogeheten kermiskienen voor EET met je hart. Op de vloer van de autoscooters werd bingo gespeeld waarbij De Vlieger de dandy quizmaster Steven Snow speelde en Boers zijn frivole assistente.

15.800 is het aantal arbeidsplaatsen in Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' biedt Brabants Centrum een kijkje op de werkvloer.

Boxtel

Subsidie Muziekhuis

Boxtel's Harmonie krijgt 3.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De subsidie is bestemd voor audio- en video-apparatuur in Muziekhuis Boxtel, het nieuwe clublokaal dat de harmonie momenteel realiseert in het vroegere snookercentrum aan Passage Riche. Het muziekkorps is de enige instelling in deze regio die in het eerste kwartaal een bijdrage van het provinciale cultuurfonds kreeg, zo blijkt uit een deze week verschenen overzicht.

Kledingbeurs De Rots

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel wordt zondag 10 april van 13.30 tot 16.00 een beurs voor en door vrouwen gehouden. Bezoekers kunnen snuffelen in een ruim aanbod tweedehands kleding en accessoires als tassen, sjaals, schoenen en sieraden.