Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

TWEEDE THEMALEZING EN RONDLEIDING IN BOXTELS MUSEUM

MuBo duikt in Boxtelse bouwhistorie

Veel aandacht zal er zijn voor de betekenis van de Dommel voor de vorming van Boxtel. Ook de Binnendommeltjes, die in de jaren dertig van de vorige eeuw werden gedempt, wordt belicht. Momenteel leven er plannen om de grachtjes terug te brengen in het straatbeeld, al zijn de meningen daarover in de gemeenteraad verdeeld, zo bleek deze week.

Kenmerkende situaties voor Boxtel worden besproken en getoond. Bijzondere en opvallende feiten die hebben bijgedragen aan het ontstaan van de bebouwing komen aan de orde. De lezing en rondleiding zullen ongetwijfeld bijdragen aan een duidelijker besef bij de toehoorders van de karakteristieke vormgeving van Boxtel.

VASTE COLLECTIE

Ter introductie wordt begonnen met een presentatie met beelden in de publieksruimte van het MuBo. Na een korte pauze worden de deelnemers meegenomen op zaal om daar te zien en te beleven wat de vaste collectie van MUBO daarover heeft te bieden. Op deze manier gaan de deelnemers gerichter kijken naar de objecten en attributen die over het thema in het museum zijn te vinden. Beide gidsen zullen meelopen en waar nodig een toelichting geven en vragen beantwoorden.

De lezing met rondleiding begint zondag om 11.15 uur. De presentatie met beelden duurt ongeveer 45 minuten. Na een korte pauze start het bezoek op zaal met toelichting van beide gidsen. Bij aankomst, in de pauze en na afloop is koffie en thee verkrijgbaar. De entreeprijs bedraagt 3,50 euro, aanmelden kan via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefonisch via nummer 06-16 04 18 98.

FOTO BOVEN: Tijdens de restauratie van Villa Het Hof werden enkele jaren geleden sporen van vroegere Binnendommeltjes blootgelegd aan de Rechterstraat. (Foto: Albert Stolwijk).


21 APRIL INFO-AVOND 'VIER KWARTIEREN'

Wekelijks wandelen tijdens
Nationale Diabetes Challenge

In Boxtel wordt van 19 mei tot 15 oktober een lokale editie van de Nationale Diabetes Challenge (NDC) gehouden. Elke donderdagavond maken deelnemers een wandeling om zo een meer sportieve leefstijl te ontwikkelen. Ook mensen zonder diabetes kunnen meedoen aan dit initiatief van de Bas van de Goor Foundation dat in Boxtel door FysioSluijters wordt gehouden.

Donderdag 21 april houdt FysioSluijters in gezondheidscentrum De Vier Kwartieren (Oisterwijkstraat) een informatiebijeenkomst voor potentiële deelnemers aan de Nationale Diabetes Challenge. Belangstellenden zijn er van 17.30 tot 19.00 uur welkom.

De stichting van oud-topvolleyballer Van de Goor zet zich in om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. In dat kader organiseert de stichting tal van activiteiten voor mensen met diabetes om ze te laten ervaren wat sport met hun ziekte doet. Informatie over de positieve effecten van sport en bewegen moet ertoe leiden dat diabetici meer gaan sporten.

ZELF-MANAGEMENT

,,Het centrale thema van onze challenge is zelf-management. Wanneer je diabetes hebt, ben je 24/7 bezig met je bloedsuikerwaarden. Maar al deze zelfzorg combineren met de drukte van het dagelijks bestaan is niet eenvoudig. Regelmatig sporten en bewegen helpt mensen met diabetes hun bloedsuikerwaarden onder controle te krijgen, waardoor ze zich beter, gezonder en zelfverzekerder voelen", zegt Marina Weiss van FysioSluijters.

Nederland telt ruim één miljoen mensen met diabetes. Sommige voorspellingen gaan er van uit dat in de toekomst één op de drie mensen te maken krijgt met diabetes. ,,Het is dus belangrijk om nu actie te ondernemen. Het starten met een gezonde en sportieve leefstijl is daarbij de sleutel tot succes", zegt Weiss. ,,Als FysioSluijters werken wij daar graag aan mee door te starten met een wandelevenement voor mensen met diabetes uit Boxtel en de omliggende dorpen. Tijdens onze challenge gaan wij elke donderdagavond vanaf zeven uur gezamenlijk wandelen. We vertrekken vanaf De Vier Kwartieren. Ook mensen zonder diabetes zijn welkom. Tijdens de wandelingen lopen ook zorgverleners mee. Zo kunnen wij op een nieuwe manier met elkaar in contact komen én elkaar stimuleren tot een sportieve leefstijl."

Meer informatie is verkrijgbaar via e-mail: marina@fysiosluijters.nl.

Lennisheuvel

Concert fanfare

Na een succesvol gezamenlijk optreden vorig jaar zoekt de Lennisheuvelse fanfare Sint-Arnoldus zondag 10 april opnieuw de samenwerking met Concordia uit Spoordonk. De muzikanten van beide blaasorkesten vormen één ensemble van zo'n zestig muzikanten. Ook een slagwerkgroep en zangkoor treden op in gemeenschapshuis Orion. Het voorjaarsconcert begint om 13.30 uur. De toegang is gratis.