evenement start twee uur eerder

De Proeftuin in Boxtel: gebak, lunch en diner

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Stiekem houden president Mirjam Janssen-Derks van Lionsclub Boxtel Belles Amies en Elke Goossens en Ivy van Geel van de speciale Proeftuincommissie de weersvoorspellingen voor zondag 17 april al in de gaten. ,,Op één koudere editie na, is het altijd mooi weer geweest. Hopelijk dit jaar ook..." De Proeftuin is inmiddels niet meer weg te denken van de Boxtelse evenementenkalender. De organisatie heeft ervoor gekozen twee uur eerder te starten. En ook dit jaar is de proeverij weer verbonden aan een mooi lokaal doel...

,,Mensen verwachten tegenwoordig dat we jaarlijks De Proeftuin organiseren. We kunnen er dus niet meer onderuit", lachen Goossens en Van Geel. ,,We begonnen met tafels en kleedjes bij De Kleine Aarde, nu staat de tuin van SintLucas vol met pagodetentjes en is alles tot in de puntjes verzorgd: tot de kleur van de servetten toe." De agenda's van de leden van Boxtel Belles Amies zitten de komende weken behoorlijk vol om de laatste puntjes op de i te zetten voor het culinaire evenement. ,,En zodra de studenten van SintLucas vrijdag 16 april weekend gaan vieren, starten we met de opbouw. Hiervoor schakelen we alle leden van Lionsclub Belles Amies in, inclusief hun familie", legt Van Geel uit. En na afloop van het evenement wordt gestart met opruimen, zodat maandag 18 april amper te merken is dat in de tuinen van SintLucas De Proeftuin heeft plaatsgevonden.

aftrap voorjaar

Janssen-Derks, dit jaar president van de Lionsclub, omschrijft De Proeftuin als 'de aftrap van de voorjaarsevenementen'. ,,Hier ontmoeten mensen elkaar in zonnige sferen, onder het genot van een hapje en drankje." Om tegemoet te komen aan de vraag van vele bezoekers, is besloten het evenement twee uur eerder te laten starten: om 13.00 uur. ,,Dat houdt in dat mensen dit jaar kunnen kiezen uit gebak, lunch, diner en desserts", legt Janssen-Derks uit. Twaalf deelnemers serveren op 17 april verschillende gerechten: Brownies & Downies, Buiten Dineren, Corfu, De Deugniet, De Waag, En Garde!, Fijnproeverij, Le Temps Perdu, Proef! Culinair en Verde keren weer terug. Nieuw zijn In2Sushi en Kookpunt Oké. Mateus, René & Die Rooie en deejay Peter van As zorgen voor de muzikale omlijsting en er is een loterij.

wandeltuin

Het culinaire evenement is jaarlijks verbonden aan een goed doel, dat wordt voorgedragen door de jaarlijks Boxtel Belles Amies-president. Janssen-Derks koos voor de aanleg van een wandeltuin bij verpleeghuis Liduina in Boxtel. ,,Ik ontmoette onlangs Charlotte de Windt, voorzitter van Alzheimer Nederland regio 's-Hertogenbosch en merkte dat ik weinig van de ziekte wist." Nadat ze oud-directeur Ruud Broeksteeg van Liduina sprak, ging het balletje rollen. ,,Een deel van de opbrengst van De Proeftuin wordt gebruik voor de aanleg van de tuin. Daarnaast willen we in samenwerking met Alzheimer Nederland kunstenaars inhuren die samen met thuiswonende dementerenden en mantelzorgers kunstobjecten realiseren die in de tuin komen."

De Proeftuin is gratis toegankelijk. Gerechten en drankjes worden betaald met 'Proeftuintjes', muntjes die vooraf al met korting verkrijgbaar zijn bij de deelnemers. Daarnaast zijn er in de voorverkoop ook kinderkaarten beschikbaar waarmee de jeugd kan deelnemen aan de workshops. Hiervoor geldt: op is op.