Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELAAR WIL DE NIJS SPEELDE IN BETAALDE JEUGD PSV

'Johan Cruijff was voor iedereen een ongrijpbare voetballer...'

De Nijs heeft al zijn herinneringen aan twee jaar betaald (jeugd)voetbal in plakboeken bewaard. Knipsel, foto's en krantenberichten over de landelijke jeugdcompetitie waarin naast PSV, Ajax en Feyenoord ook clubs meededen die thans niet meer bestaan of uitkomen bij de amateurs: Xerxes, NOAD, De Volewijckers en SVV, om er maar een paar te noemen. Daarnaast bewaart de Boxtelaar een aantal kranten en specials over Cruijff, de voetballegende die twee weken geleden overleed en afgelopen weekend op alle voetbalvelden werd herdacht, van Camp Nou tot sportpark Molenwijk.

,,Ik denk dat ik de enige Boxtelaar ben die als veldspeler ooit tegen Cruijff heeft gespeeld", zegt De Nijs ietwat voorzichtig. ,,Ik vermoed dat keeper Harrie Schellekens van NEC ook wel eens tegen hem gespeeld heeft, maar dat weet ik niet zeker." De Boxtelaar was 16 jaar toen PSV hem benaderde en overhaalde om zijn club ODC te verruilen voor 'Philips'. ,,Ik moest zelf de overschrijving regelen", grinnikt De Nijs. ,,Ik moest me melden bij de grote Ben van Gelder, die alles administratief regelde."

TACKELEN

Als middenvelder van het talententeam van PSV speelde hij in elk geval in De Meer tegen Cruijff. Trainer Milan Nikolic, de Joegoslaaf die dat seizoen ook PSV 1 een tijdje onder zijn hoede had, werd er wanhopig van. ,,We hadden geen schijn van kans", blikt De Nijs terug. ,,Die knaap konden we met geen mogelijkheid tegen houden, ook niet toen we in de tweede helft met twee of drie spelers op hem werden gezet. In de eerste helft had Cruijff al driemaal gescoord. Ik heb wel geprobeerd hem te tackelen, maar elke keer weer was hij me te snel af. Het leek wel of hij ogen in zijn achterhoofd had."

De voetballoopbaan van De Nijs begon op zesjarige leeftijd bij ODC en daar keerde hij na twee seizoenen betaald jeugdvoetbal bij PSV terug. ,,Inmiddels ben ik ruim vijftig jaar aaneengesloten lid van ODC en speel ik nog vrijwel elke week mee met de veteranen. Dat maakt me de oudste nog voetballende speler van ODC." Hij bewaart mooie herinneringen aan de jaren bij PSV. ,,Op wedstrijddagen ging ik met de trein naar Eindhoven. In het oude Philips Stadion speelden we op zaterdagmiddagen voor minstens drieduizend toeschouwers. De opstelling was vaak al dagen bekend." Lachend: ,,Die kwam op de woensdag voor de wedstrijd meestal op een getypt A4'tje met de post. Kun je je dat voorstellen?"

JEUGDSCOUT

Sport speelt nog altijd een hoofdrol in het leven van De Nijs. Naast voetballer bij de ODC-veteranen is hij als jeugdscout verbonden aan PSV en bezoekt hij alle zaterdagen wedstrijden van clubs in de regio 's-Hertogenbosch. Op zondagochtenden woont hij jeugdtrainingen bij op De Herdgang, het trainingscomplex van PSV. ,,En op andere dagen speel ik badminton. Sport heeft me altijd goed gelegen. Ik heb 42 jaar bij de politie gewerkt en speelde in verschillende politie-elftallen."

De dood van Johan Cruijff heeft de Boxtelaar geraakt. ,,Johan was een tijdgenoot, iemand die niet alleen een ongrijpbare voetballer was, maar ook een wereldburger. Nu je al die herdenkingen ziet, besef je pas hoe groot hij eigenlijk is. Dat ik tegen hem heb mogen spelen, vervult me met trots."

FOTO BOVEN: Wil de Nijs poseert in sportpark Molenwijk van ODC, de club waar hij al meer dan vijftig jaar actief is. (Foto: Peter de Koning).


Rugbymini's Ducks

missen eindtoernooi

De mini's van rugbyclub Ducks speelden zaterdag de tweede voorronde voor het Nederlands Kampioenschap in Uden bij rugbyclub Octopus. Duidelijk is dat het spel van de ploeg steeds beter wordt. Echter was het nog niet goed genoeg voor kwalificatie voor het eindtoernooi van het NK.

De eerste wedstrijd was een makkie voor de rugbymini's: een reglementaire 6-0 overwinning op Utrecht RC. De tegenstander had namelijk afgezegd. Het tweede duel moest er wel serieus gewerkt worden. Gastclub Octopus was de tegenstander. Ducks liet zich al snel verrassen door een try van Uden. Kort daarna scoorde Ducks een schitterende try. Een onlangs ingestudeerd lijnpatroon werd perfect uitgevoerd en door Florian Veuger bekroond.

In de tweede helft kwam Octopus toch weer op voorsprong. Echter vlak voor tijd wist center Rens van de Wetering op volle snelheid een solo af te ronden met een try. Eindstand: 2-2. Dit betekende verlenging want een gelijkspel kon niet. Volgens de regels van 'sudden death': wie scoort, is meteen de winnaar. Ducks had niet de goede focus en liet zich vanaf de aftrap meteen verrassen. Dat leidde tot een 3-2 nederlaag.

te slim af

Een duel tegen The Big Stones uit Havelte volgde. Dit team was vooral fysiek een maat te groot. Hiervoor had Ducks te veel ontzag. Ondanks goede tackles van captain Lucas de Geus werd het een ruime 8-1 nederlaag. De try van Ducks kwam op naam van Thijs Schilder. De laatste wedstrijd was tegen de uiteindelijke winnaar Gouda. Een goede wedstrijd van Ducks, er moest echter gewonnen worden om nog kans te maken op kwalificatie voor het eindtoernooi. Ondanks tries van David Uchukuwu en Wout van Brunschot was het niet genoeg. Gouda was Ducks toch te vaak te slim af, waardoor de tegenstander meer tries scoorde en verdiend won: 6-2. Ducks kan terug zien op een goed toernooi, de ploeg heeft weer veel geleerd.

Programma zaterdag 9 april

Turven: RC Eindhoven - Ducks        10.00

Benjamins/Mini's: trainen        09.30

Cubs: districtstraining Den Bosch        09.30

Programma zondag 10 april

Bassets/Hawks - Ducks/Oysters        (b) 13.00