Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

extra's op 17 april vanwege jubileum sint-ambrosius

Bijenmarkt Boxtel legt verbindingen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De jaarlijkse bijen- en plantenmarkt in Boxtel, dit jaar op zondag 17 april, was oorspronkelijk bedoeld voor de imker om bijenvolken te (ver)kopen en materialen in te slaan. Tegenwoordig is het met name een evenement dat zich ten doel stelt om bezoekers te informeren over bijen en hen enthousiast te maken voor drachtplanten. Vanwege het 250-jarig jubileum van Sint-Ambrosius, de bijenhoudersvereniging die de markt jaarlijks organiseert, wordt de handel in bijen dit jaar nieuw leven ingeblazen.

De vereniging heeft inmiddels diverse mensen gestrikt die naar de markt komen met bijenvolken. Voorheen diende het evenement altijd als ontmoetingsplaats voor imkers, die functie is echter grotendeels verdwenen. Dat de bijenmarkt in Boxtel nog bestaat, is met name te danken aan alternatieve activiteiten als de verkoop van planten en voorlichting over de imkerij. Verbindingen leggen met het grote publiek, zodat er meer belangstelling en kennis is voor de bijen. Juist veel beginnende imkers zijn die juiste behoefte hebben aan ontmoetingsplekken, laat Sint-Ambrosius weten. Dat is de reden dat de vereniging die handel probeert te versterken in Boxtel en hiermee verbindingen legt met imkers.

beroepsimker

Marcus Mesu, eigenaar van imkerij De Linde in Olland en tot voor kort voorzitter van de Liempdse bijenhoudersvereniging De Honingbij, ziet ook dat steeds meer mensen imker worden en vaker bij zijn imkerij aankloppen voor bijenvolken. Hij houdt al ruim dertig jaar bijen en koos er vier jaar geleden voor zijn baan op te zeggen en beroepsimker te worden. ,,Het mooie is dat mensen uit alle lagen van de samenleving dit vak hobbymatig uitoefenen. Van dokter tot metselaar: iedereen zoekt verbondenheid met de natuur." Volgens Mesu is het aantal hobbyimkers de laatste jaren merkbaar toegenomen. ,,De Nederlandse Bijenhoudersvereniging heeft veel energie gestoken in het opleiden van leraren. Zij leren vervolgens mensen over de kneepjes van het bijenhouden."

De beroepsimker zorgt jaarlijks dan ook dat hij extra bijenvolken heeft. Een gedeelte wordt verkocht, maar er worden ook bijen verhuurd aan 'bestuivingsklanten' als fruittelers in Zuid-Nederland. ,,De handel in bijen is dit jaar alweer op gang gekomen. Zo vond een paar weken geleden een grote markt plaats in Etten-Leur. Mogelijk neem ik ook wat bijenvolken mee naar Boxtel. Sowieso bied ik ook diverse spullen voor imkers en bezoekers aan: van honingproducten tot gereedschappen. Toch merk je dat de markt in Boxtel vooral gericht is op planten. Dat is de reden dat zoveel mensen een bezoek brengen aan dit evenement."

planten en kruiden

Planten en kruiden worden op zondag 17 april dan ook volop aangeboden tussen 10.00 en 15.00 uur. Het volledige aanbod van het groen dat aangeboden wordt, is te vinden op www.bijeninboxtel.nl. Daarnaast zijn er vele extra's. Natuurlijk kunnen bezoekers alles leren over bijenvolken en worden bijengerelateerde producten verkocht, zoals honing en zalfjes. Bij de kraam van Eetbaar Boxtel kunnen mensen zaden brengen, meenemen of ruilen.

Ook leden van Transition Town Boxtel en de Werkgroep Natuur en Landschapsbeheer Boxtel zijn aanwezig. Voor kinderen is er de mogelijkheid een bijenhotel te maken, kaarsen te trekken, aantallen bijen te raden en te knutselen. De Boxtel City Band zorgt voor de muzikale omlijsting.

FOTO BOVEN: De nadruk van de bijen- en plantenmarkt van Sint-Ambrosius lag de voorbije jaren op de verkoop van drachtplanten en uitleg en demonstraties verzorgen voor jeugd en volwassenen. Dit jaar probeert de Boxtelse bijenhoudersvereniging vanwege het jubileum een activiteit van vroeger nieuw leven in te blazen: de handel in bijenvolken. (Archieffoto: Albert Stolwijk).


Film 'Hope and Glory'
in ridderzaal Stapelen

De film 'Hope and Glory' is donderdag 21 april te zien in de ridderzaal van kasteel Stapelen. Deze oorlogsfilm, een comedydrama uit 1987 is geschreven, geproduceerd en geregisseerd door John Boorman en wordt in het kader van het initiatief FilmPodiumScopia in Boxtel vertoond.

Boorman maakte deze film op basis van zijn eigen ervaringen van het opgroeien in de Blitz in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een verhaal over de jongen Bill die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een rustig Londens voorstadje woont en alle tijd heeft om te spelen in en op de vele ruïnes en schatten te verzamelen, zoals bomscherven. Voor hem is de oorlog een groot avontuur. Hij wordt minder in de gaten gehouden, want zijn ouders hebben het druk met andere zaken. Kortom: hij heeft de tijd van zijn leven. Misschien is er iets in de echte natuur van oorlog, in de kracht en macht van geweren en bommen, dat tot de verbeelding speelt van kleine jongens. Je bent jong genoeg om te weten hoe bommen, vliegtuigen, raketten en tanks werken, maar tegelijkertijd ben je té jong

Boxtel

Begraafplaats Munsel

De algemene begraafplaats Munsel in Boxtel gaat met ingang van maandag 18 april twee tot drie weken dicht. Op werkdagen wordt van 08.00 tot 16.00 uur groot onderhoud gepleegd. Buiten deze tijden en in de weekenden is de begraafplaats geopend volgens de normale openingstijden.

om te begrijpen wat ze kunnen aanrichten.. FilmPodiumScopia is een initiatief van de Boxtelse filmkenners Wim van Liempt en Jos Vervoort, die elke seizoen een reeks kwaliteitsfilms laten zien in Podium Boxtel en de ridderzaal van kasteel Stapelen.

Kaartjes zijn voor 6,50 euro vooraf verkrijgbaar bij Hebbes aan De Markt, supermarkt Jumbo in winkelcentrum Oosterhof en drogisterij Bewust Beter aan de Nieuwstraat 35 te Liempde en op de avond voor aanvang van de voorstelling in de ridderzaal van Kasteel Stapelen. De inleiding wordt verzorgd door Vervoort.


Meisjes gepakt

na misbruik 112

De politie heeft dinsdagavond twee meisjes van 16 en 14 jaar uit Boxtel aangehouden voor misbruik van het alarmnummer 112. Het tweetal belde meerdere keren 112 om vervolgens medewerkers uit te schelden. Ook deden ze een melding van een verdachte situatie waarvan niets bleek te kloppen.

Aan de hand van het gebruikte telefoonnummer speurden agenten het tweetal op. De meiden werden aangehouden en verhoord op het bureau. Betrokken agenten konden zich in de tussentijd dus niet met andere zaken bezighouden. De meiden worden doorgestuurd naar bureau HALT en krijgen een alternatieve straf.

Onnodig met 112 bellen is levensgevaarlijk, benadrukt de politie. ,,Daardoor krijgt iemand anders in nood geen verbinding met de alarmcentrale. Het alarmnummer is uitsluitend bedoeld voor spoedeisende hulp."