De B3-junioren van voetbalclub Boxtel in het seizoen 1990-1991. Een van de archieffoto's die gebruikt is voor de reünie. Onderaan het artikel de namenlijst.
De B3-junioren van voetbalclub Boxtel in het seizoen 1990-1991. Een van de archieffoto's die gebruikt is voor de reünie. Onderaan het artikel de namenlijst. Foto: RKSV Boxtel

VOETBALCLUB MAAKT ZICH OP VOOR UITBUNDIG JUBILEUMFESTIVITEITEN MET PINKSTEREN

RKSV Boxtel verwacht honderden reünisten

HENK VAN WEERT

Hij had niks op sociale media. Een eigen Facebook-account openen, kwam nooit bij Frans van den Besselaar op. Totdat hij erachter kwam dat dit wel een heel makkelijke manier was om zijn grote wens te realiseren: een reünie met zoveel mogelijk mensen die ooit bij de 75-jarige RKSV Boxtel hebben gevoetbald. Met Jip van Krieken blikt Van den Besselaar vooruit op een uitbundig jubileumfeest tijdens het pinksterweekeinde.

Het weerzien van oude voetbalmaten vormt vrijdag 13 mei de start van het driedaags jubileumfeest in sportpark Munsel. Zoeken naar 'spelden in een hooiberg'. Zo noemt Van den Besselaar zijn speurtocht naar oud-leden. De club beschikt weliswaar over oude ledenlijsten, maar de adressen bij die namen zijn natuurlijk lang niet allemaal meer up-to-date. ,,In mijn archief heb ik zo'n honderd oude teamfoto's en die bleken een makkelijk hulpmiddel om mensen te traceren. Maar ja, hoe deel je al die prenten het makkelijkst? Via Facebook dus. En ja, ik heb dus ook maar een pagina aangemaakt. Het werkt fantastisch. Ik krijg steeds meer foto's toegestuurd, inmiddels heb ik er al zo'n driehonderd", glundert de 61-jarige Boxtelaar.

Hij merkt dat mensen het prachtig vinden om naar al die oude foto's te kijken. Ze reageren massaal op de oproep om namen en adressen bekend te maken. Dat hij zelfs tijdens het boodschappen wordt nageroepen als de man die de oude voetbalfoto's op Facebook zet, neemt Van den Besselaar op de koop toe. ,,Mensen die ik helemaal niet ken, spreken me aan in de supermarkt. Leuk, maar ook best vreemd eigenlijk..."

HOLLANDSE AVOND

Van den Besselaar verwacht vrijdagavond 13 mei zeker vijfhonderd oud-leden in de feesttent die wordt opgetrokken op het veld tegenover de entree van voetbalkantine D'n Oosthoek in sportpark Munsel. ,,En als het er meer worden, is dat geen probleem. We hebben ruimte genoeg", vertelt Van Krieken. Als organisator van het zomerse beachvolleytoernooi Beach Break met muziekfeest op de Markt, weet hij van wanten als het gaat om het contracteren van artiesten en licht- en geluidsinstallaties. Logisch dus dat de 30-jarige speler van Boxtel 3 is ingeschakeld door het jubileumcomité. Hij speelt al vanaf mijn zesde bij BOC, zoals de achthonderd leden tellende voetbalclub in de volksmond nog altijd wordt aangeduid. Ook al wordt deze afkorting Boxtel Oranje-Wit Combinatie sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer officieel gebruikt.

Van over de hele wereld komen reacties binnen op de reünie, vertelt Van den Besselaar. ,,Niet dat ik verwacht dat oud-leden die nu in Canada of Nieuw-Zeeland wonen over zullen komen. Maar in elk geval wel uit België." Van Krieken benadrukt dat de reünie vooral een intern feest is voor (oud-)leden van BOC. ,,Onder het motto 'RKSV Boxtel viert feest'. Een dag later is dat anders. Dan is het motto 'Feest bij RKSV Boxtel' en dan is iedereen welkom in onze feesttent. We hebben Rogier van Oosterhout voor een Hollandse muziekavond met optredens van Wolter Kroes, Django Wagner, Wesley Klein, Mike van Dijk, De Snollebollekes, The Dirty Daddies en FeestDJRuud."

Met dat programma schiet de jubilerende voetbalclub een schot in de roos. ,,We hebben al duizend kaarten verkocht, maar denken dat we uiteindelijk op zo'n vijftienhonderd bezoekers uitkomen. Of daarvoor plaats genoeg is? Ja hoor! Het wordt een giga-tent, festivalwaardig!"

TWEE JUBILEUMDUELS

Het zijn twee feestavonden voor volwassenen. Maar ook de jeugd komt aan haar trekken met een clinic voor straatvoetbal. En voor de oudgedienden komt er ook nog een speciale bijeenkomst. ,,Iedereen die lid is én ouder dan de club zelf wordt daarvoor uitgenodigd", vertelt Van den Besselaar.

Sportief wordt het jubileumfeest zondag 15 mei, Eerste Pinksterdag, ingevuld met een wedstrijd waarvoor een kampioensteam uit het verleden aantreedt tegen het huidige A1-elftal. Daarnaast speelt het team van Van Krieken een eigen jubileumduel. Het team dat bij het gouden jubileumfeest actief was, kende in de afgelopen 25 jaar relatief weinig wijzigingen qua spelers. Inclusief de begeleiders gaat het in totaal om slechts 45 mensen. De elf van 1991 spelen op de laatste feestdag een duel tegen de jongens die er later bij kwamen. ,,Er komt zelf een oud-speler over uit Helsinki. Toen het initiatief werd gelanceerd, liet hij binnen een uur weten mee te doen. Mooi hè?"

BEHALVE GOED VOETBAL...

Als initiatiefnemer van de voetbalreünie, kan Van den Besselaar zelf niet terugkijken op een glanzende sportcarrière. ,,Op mijn tiende verjaardag ben ik lid geworden. Met een korte onderbreking vanwege studie heb ik tot mijn dertigste gespeeld, nooit hoger dan in het derde elftal. Ik heb in de loop van de jaren zo'n beetje alles gedaan wat er moet gebeuren binnen een vereniging." Grinnikend: ,,Behalve goed voetballen...

FOTO LINKSBOVEN: In het seizoen dat voetbalclub Boxtel het gouden bestaansjubileum vierde (1990-1991), was dit het B3-elftal. Staand v.l.n.r. Harold Potters, Robert Popma, Johnny van den Broek, Wilfred Langenhuizen, Henk Verberk, Coen Verbeek (leider), Dick Siemerink. Gehurkt v.l.n.r. Jurgen Dijkhuizen, Vincent van de Laak, Christiaan Arts, Karim Yousfi, Mark Kruyssen.

Frans van den Besselaar (links) en Jip van Krieken zijn druk met de voorbereidingen voor het feestweekeinde ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van RKSV Boxtel. (Foto: Henk van Weert).