Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

planmakers reageren op collegebesluit 'kleine aarde'

DKA: 'Verder kijken dan de matrix'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De gemeenteraad neemt dinsdag 19 april een besluit over de invulling van het terrein De Kleine Aarde. Over de totstandkoming van deze uitkomst lijkt echter het laatste woord niet gezegd. ,,Het is een pittig proces geweest, voor alle betrokkenen."

Het Collectief staat in de startblokken, zo meldt Paul Gosselink van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Hij treedt namens de achtkoppige partij op als woordvoerder. ,,We wachten het raadsbesluit af, maar hebben ondertussen al wel overleg over de periode daarna", aldus Gosselink. ,,Zo zijn er al diverse teams gevormd. Na het besluit op 19 april barst het los." Samenwerking met andere planmakers, dat wordt toegejuicht door wethouder Peter van de Wiel, is zeker nog een optie, aldus Gosselink. ,,Eerder hebben we al gesprekken gevoerd met Burgers voor De Kleine Aarde. Ook is er contact geweest met het echtpaar Tops. We staan open voor samenwerking, maar praten pas na het raadsbesluit verder."

Marianne Galema en Patricia van Rooij, die Burgers voor De Kleine Aarde lanceerden, verwachten dat hun initiatief zeker in aanmerking komt voor samenwerking. ,,We hebben al constructieve gesprekken gehad met Het Collectief om samenwerking te verkennen. Wij zijn deze verkenning gestart, omdat we het gevoel delen dat de plannen elkaar aanvullen en versterken", aldus Galema. ,,,Wij hopen dat we de gelegenheid krijgen om de gesprekken voor samenwerking te hervatten. Hierbij willen we ook de bouwplannen van het Collectief in relatie tot onze ambitie voor behoud van het natuurpark bespreekbaar maken en samen tot de beste oplossing komen."

Van Rooij geeft aan dat er veel is gemopperd door partijen gedurende de procedure. ,,Het is een pittig proces geweest dat lang heeft geduurd. Toch wil ik benadrukken dat ik de inzet van alle betrokkenen waardeer. Bovendien hebben de gemeenteraadsleden het lef gehad te kiezen voor een duurzame en educatieve invulling van het terrein, ná Triple E. Die inzet gaat beloond worden, dat weet ik zeker."

Wim van der Vorst, die samen met Albert Peijnenburg op de tweede plaats eindigde na de afweging van de plannen, is teleurgesteld. ,,We komen er in het collegevoorstel niet slecht uit, maar ons plan wordt niet geadviseerd aan de gemeenteraad. Terwijl ik het gevoel heb dat we nog wél wat kans maken. We vonden het vooral belangrijk om duidelijk te maken dat ons plan zekerheid biedt, daar hebben we ons op gefocust. Daarnaast heb ik de matrix nagelopen en ik ben van mening dat je de criteria op verschillende manieren kunt interpreteren. Bepaalde dingen kloppen niet." Van der Vorst geeft aan zich samen met Peijnenburg te beraden op het vervolg. ,,Het is kort dag. Wellicht spreken we nog met de wethouder."

André Tops lanceerde samen met de Marggraff Stichting en stichting Herenboeren Nederland het plan 'De Kleine Aarde 2.0. Eten en drinken in de wereld van morgen'. In de beoordelingsmatrix komt dit initiatief als derde uit de bus. ,,Ik ben enigszins getergd. We hebben anderhalf jaar enorm hard gewerkt aan dit initiatief, terwijl een aantal punten in de beoordeling gewoon niet klopt. Zo wordt bij het onderdeel 'Samenwerking' de opmerking geplaatst dat niet duidelijk is hoe wij ervoor zorgen dat andere partijen aanhaken. Terwijl in onze plannen duidelijk staat beschreven dat we een gezamenlijk netwerk van educatieve partners hebben." Tops geeft aan in contact te willen treden met de gemeente. ,,Bovendien hoop ik dat de gemeenteraad niet alleen de matrix gebruikt als leidraad, maar verder kijkt en álle plannen goed leest." Mocht Het Collectief door de gemeenteraad worden aangewezen als dé kandidaat, dan staat Tops open voor een gesprek. ,,Er zijn veel raakvlakken tussen onze plannen."

FOTO BOVEN: De Kleine Aarde: een pittig proces... (Foto: Marc Cleutjens).


'Principebesluit
in plaats van
definitieve keus'

Bewonersinitiatief Buren van De Kleine Aarde, dat maandag een Wob-verzoek indiende bij de gemeente Boxtel, stelt voor de definitieve keuze tijdens de gemeenteraadsvergadering op 19 april op te schorten. ,,Waarom niet een principebesluit, zodat men daarna pas een definitieve keuze hoeft te maken?"

Gerlof Roubos, die het Wob-verzoek namens omwonenden indiende, stelt dat het plan van Het Collectief nog veel open eindjes kent. ,,Met een aantal buurtbewoners vullen we op basis van de plannen zelf ook een keer de matrix in. Het lijkt me het beste als een principebesluit wordt genomen, zodat daarna gesprekken kan voeren en kan worden gekeken naar bestemmingsplannen en dergelijke. Anders heb je kans dat we over een halfjaar weer op hetzelfde punt staan als blijkt dat de plannen niet haalbaar zijn."