Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

VLAMMENZEE VERWOEST HUURHUIS OP SELISSENWAL

Boxtel loopt uit voor grote woningbrand

MARC CLEUTJENS

Burgemeester Mark Buijs slaakte een diepe zucht bij het zien van zoveel leed. Een klein halfuur na de melding van een uitslaande woningbrand aan de straat Selissenwal liet de burgemeester zich door brandweer en politie informeren over de bluswerkzaamheden en ging hij in gesprek met de getroffen bewoners. Buijs was zichtbaar aangedaan door de enorme schade die de vlammenzee in amper zestig minuten aanrichtte.

'Half Boxtel' liep zaterdagmiddag uit toen om klokslag drie uur een brand werd gemeld in een huurwoning aan de Selissenwal. Bij aankomst van de eerste politieagenten sloegen de vlammen al metershoog uit een slaapkamerraam aan de voorzijde van de woning. De bewoners waren al buiten, net als enkele buren die vol emotie moesten toezien hoe het vuur razendsnel om zich heen greep. ,,Is er nog iemand binnen?", schreeuwde de eerste agent die op de plek des onheils arriveerde. Omstanders reageerden emotioneel, wilden spullen uit het huis gaan halen. ,,Buiten blijven! Veel te gevaarlijk!", luidde het politiebevel.

Drie huisdieren. Dat was het antwoord dat de agent even later kreeg op zijn vraag. Een van de hondjes van de getroffen bewoners kon worden gered door de overbuurman. Later werd duidelijk dat twee andere dieren de brand niet hebben overleefd. De brandweer schaalde vrijwel meteen op naar een middenbrand, waarmee niet alleen het voltallige korps van Boxtel werd opgeroepen maar ook de hoogwerker uit 's-Hertogenbosch. Verder kwam het grootwatertransport vanuit Uden naar Boxtel; de truck met vele duizenden liters bluswater werd in de Sint-Barbarastraat gestald en aan de brandslangen gekoppeld.

Het vuur werd zowel in de woning als vanaf de hoogwerker bestreden, maar was hardnekkig. De brandhaard woedde niet alleen op de slaapkamer aan de voorzijde van het huis, maar sloeg over naar de zolder. Onder de dakpannen was zichtbaar hoe de vlammen decimeter voor decimeter weg vraten en richting de naastgelegen woningen kroop. Brandweerlieden klommen met behulp van ladders op het dak om de pannen te verwijderen en de smeulende planken binnen bereik van de waterstralen te krijgen. Tegen vier uur, een uur na de brandmelding, was het vuur grotendeels onder controle.

Burgemeester Buijs liet zich niet alleen bijpraten door de officieren van dienst van politie en brandweer, maar bekommerde zich ook over de slachtoffers van de vlammenzee. Weliswaar raakte bij de grote woningbrand niemand gewond, de schade in de drie getroffen woningen was groot. Huilend en ondersteund door buren zagen ze vanaf het trottoir hoe hun huis in vlammen opging. Buijs sprak met hen in een van de huizen van de buren en stak ze een hart onder de riem.

ROOK- EN WATERSCHADE

Opzichter Jos van den Broek van woonstichting Sint-Joseph kwam ter plekke om de huurders van twee getroffen woningen bij te staan. ,,De bewoners van de zwaarst getroffen woning kunnen terecht in een woning van familieleden op Hoogheem", vertelde Van den Broek. ,,De buren gaan naar familie in Schijndel." De andere buren bewoonden een koopwoning en zorgden zelf voor een tijdelijk onderkomen. ,,Vanwege rook- en waterschade zal het niet mogelijk zijn om in deze huizen te blijven", sprak Van den Broek.

De oorzaak van de brand, die ontstond op de slaapkamer op de eerste verdieping, was volgens een van de ter plaatse aanwezige politiemensen te wijten aan onvoorzichtig omgaan met vuur. Een omvallende kaars zou de brand hebben veroorzaakt.

In de loop van zaterdagmiddag meldden tal van verzekeringsagenten en schade-experts zich in de straat Selissenwal. Medewerkers van Stichting Salvage trachtten zoveel mogelijk huisraad uit de getroffen woning veilig te stellen. Tot in de vroege avond was de brandweer ter plaatse om het smeulend vuur te doven. De zwaarst getroffen woning is onbruikaar en zal grondig gerenoveerd moeten worden. Net als de andere huizen die met de hele buurt in beeld zijn voor een opknapbeurt door Sint-Joseph in 2017.

FOTO BOVEN: De Boxtelse brandweer rukte met groot materieel uit voor de bestrijding van de vlammenzee aan de Selissenwal.

Kort na de brandmelding slaan de vlammen al uit de woning aan de straat Selissenwal. (Foto's: Marc Cleutjens).
Burgemeester Mark Buijs op de plek des onheils in de straat Selissenwal.