Afbeelding
Foto:

Illustratrice Milja Praagman brengt nieuwe boekenserie uit

Lonneke Hoondert

Al 22 kinderboeken staan op haar naam. Deze week kwamen daar nog eens twee bij en er zitten liefst vier boeken in de pijplijn. De Boxtelse Milja Praagman schrijft en illustreert prentenboeken voor kinderen en heeft het daar behoorlijk druk mee. ,,Ik hoef er nu nog maar één af te maken en daarna zou ik graag even niets doen. Maar meestal werkt het niet zo. Voor ik het weet heb ik weer inspiratie", lacht de schrijfster.

De eerste twee publicaties van de serie 'Ik ben geen boek' verschenen op 29 maart. 'Ik ben geen boek, ik ben een hond' en 'Ik ben geen boek, ik ben een kip' zijn beide geschreven vanuit het perspectief van de dieren zelf. Zij leggen in het kartonboek voor kinderen vanaf twee jaar uit waarom ze anders zijn dan een boek. Praagman werkte een aantal maanden aan de verhalen. In de eerste instantie wilde ze het bij één boek laten, maar haar uitgeverij besliste anders.

,,Ik bedacht dit idee een jaar geleden en de uitgeefster was zo enthousiast dat ze graag een serie van vier boeken wilde maken", vertelt Praagman. ,,Volgend jaar verschijnen in diezelfde serie 'Ik ben geen boek, ik ben een schaap' en 'Ik ben geen boek, ik ben een poes'."

Bibliotheek Amsterdam

Binnenkort komt er nóg een boek van Praagman uit met de titel 'Omdat ik je zo graag zie'. ,,In de zomer van 2014 was ik in New York. Dat was zo'n fijne stad. Ik heb me laten inspireren door de multiculturele samenleving daar. Ik wilde hier graag een positief boek over maken. Dat is wel nodig in deze tijd", licht ze toe.

Nog voordat het boek uitkomt, werden de tekeningen van de Boxtelse al opgemerkt door de bibliotheek in Amsterdam. Tijdens de kinderboekenweek van 5 tot en met 16 oktober, met als thema 'opa's en oma's', worden de prenten daar geëxposeerd. Een hele eer, maar Praagman zelf is er nuchter onder. ,,Al denk ik wel dat ik daar ga voorlezen."

Ontbillenbijt

,,'Omdat ik je zo graag zie' heeft een actueel thema, maar ik werk nu ook aan een heel grappig boek", vertrouwt Praagman toe. Het boek heet 'Ontbillenbijt' en gaat over een tijger die 's ochtends geen havermout meer wil eten, maar juist in billen wil bijten. Ook dat boek verschijnt binnenkort.

Ondertussen zit Praagman niet stil. ,,Op dit moment vormt mijn boek 'Vergeet mij nietje' de leidraad in een literatuureducatieproject in Veghel", vertelt ze. Maar liefst 36 basisschoolklassen zullen de komende tijd allerlei culturele activiteiten ondernemen die daar op geïnspireerd zijn.