Afbeelding
Foto: Henk van Weert

TUSSENBALANS BELEIDSPROGRAMMA 2014-2018 GEMEENTE BOXTEL

Zorgen over financiële risico's Boxtel

HENK VAN WEERT

In de serie Politieke Barometer vandaag het laatste van de tien speerpunten die de Boxtelse coalitiepartijen twee jaar geleden presenteerden bij de vorming van het huidige college van B. en W. Het gaat over de financiën, waarvan het dagelijks bestuur van de gemeente Boxtel stelt dat alle geplande bezuinigen zijn gerealiseerd, zonder daarbij de lokale lastendruk voor burgers meer dan met de inflatie te laten stijgen. Maar dat betekent niet dat Boxtel geen risico's loopt, vinden diverse raadsfracties...

De begroting is inderdaad op orde, vindt Peter Manniën, fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij Combinatie95. Het interen op de algemene reserve zoals vorig jaar gebeurde, is echter geen goede manier om de begroting sluitend te maken, benadrukt hij. Er zal volgens Manniën alles aan gedaan moeten worden om die algemene reserve op (het afgesproken) peil te krijgen: ,,Een fundamentele discussie hierover in de gemeenteraad is afgesproken, maar heeft nog niet plaatsgevonden."

Manniën krijgt bijval van de CDA-fractie, die er ook op aandringt om de reserves op peil te brengen. Dat werd maandagavond nog eens onderstreept tijdens de discussie over de kadernotitie voor de nieuwe meerjarenbegroting waarover elders op deze pagina wordt bericht. ,,De reserves zijn nu zelfs onder het door de raad vastgestelde minimumbedrag gedaald. Ambitie hebben is goed, maar maak realistische keuzes", vindt Hélène van As namens de christendemocraten.

NOORD/ZUID-AS

Een gezonde financiële reserve is belangrijk omdat Combinatie95 van mening is dat Boxtel grote financiële risico's loopt vanwege de uitvoering van het landelijke Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Fractievoorzitter Manniën wijst daarbij op de aanleg van een fietstunnel op de plek van de dubbele overweg in de Tongersestraat, de verbreding van de Keulsebaan en de nieuwe Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg. Maar ook op de noodzakelijke infrastructurele aanpassing van de noord/zuid-as: de Bosscheweg, Brederodeweg en Eindhovenseweg. De financiële gevolgen van deze herinrichting zijn volgens wethouder Herman van Wanrooij echter niet het grootste probleem. De praktische mogelijkheden om met name op de Eindhovenseweg de verwachte toename van het verkeer aan te pakken, vergen hem meer hoofdbrekens, zo gaf hij maandag in de raadsvergadering aan.

De invoering van het gedifferentieerde tarievensysteem (diftar) voor afvalinzameling resulteert in lagere lasten voor de burger. Deze werkwijze kan én moet verder geoptimaliseerd worden, stelt Manniën. ,,Bijvoorbeeld door minder vaak de grijze kliko te legen en de burger daarvoor maximaal te belonen."

SUBSIDIES

De gemeenteraad heeft het college van B. en W. opgedragen structureel 600.000 euro te bezuinigen op subsidies. Samen met verenigingen en instellingen die jaarlijks een financiële bijdrage ontvangen, heeft cultuurwethouder Marusjka Lestrade dit doel proberen te bereiken. ,,Maar",

waarschuwt Manniën, ,,met de bezuinigingen op subsidies lopen we wel gevaar dat kunst- en cultuurontwikkeling op een te laag pitje komen te staan."

Politieke
barometer

Gedoogpartner PvdA/GroenLinks vindt dat het college de kans niet heeft opgepakt om het subsidiebeleid van de grond af aan te hervormen en aan te passen aan de nieuwe tijd. ,,Het was zaak om fundamentele keuzes te maken", stelt Anja van den Einden. ,,Cultuur is een manier om van Boxtel een gemeenschap te maken. Dat is nodig voor het ontwikkelen van een nieuw houvast, een nieuwe identiteit, in de groene vitale stad. Er ligt geen kaderstellende visie voor de toekomst. Er ligt geen bijbehorend uitvoeringsplan." Het CDA vindt dat de bezuinigingen op subsidies te willekeurig zijn; de VVD stelt daarentegen dat er zorgvuldig mee omgesprongen is. ,,De keuzes hebben velen zeer gedaan; wat de consequenties voor de toekomst zijn, kunnen we nu nog niet meten", stelt Dymph van de Vries van de liberale eenmansfractie.

TÉ AMBITIEUS

Vanuit de oppositie wijst de fractie van Balans er in het kader van deze evaluatie op dat de ambities van het college van B. en W. niet stroken met wat in praktijk haalbaar is.

Boxtel

Snuffel- en boekenmarkt

In de kerk aan de Clarissenstraat 18 wordt zaterdag 9 april van 10.00 tot 15.00 uur de snuffel- en boekenmarkt van de Protestantse Gemeente gehouden. De entree bedraagt één euro; kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen. Morgen, vrijdag 8 april kunnen mensen tussen 17.00 en 20.00 uur tweedehands spullen afleveren. Witgoed, meubelen, fietsen en computers worden niet aangenomen. De opbrengst is onder meer bestemd voor herstel van het carillon in de Sint-Petrustoren.

Vorig jaar tijdens het begrotingsdebat stelde fractievoorzitter Wim van der Zanden ook al fijntjes vast dat bijna driekwart van de vastgestelde plannen niet uitgevoerd kan worden en dat het daarvoor beschikbare budget steeds maar weer wordt doorgeschoven.

Wethouder Van Wanrooij gaf in oktober ruiterlijk toe en zei wel zin te hebben in een diepgravende discussie over ambitie en capaciteit. Tot op heden kwam zo'n debat er niet. Ook deze week niet, toen de al genoemde kadernotitie voor de begroting 2017-2020 werd vastgesteld. Zelfs het opstellen van een prioriteitenlijst, waarop Balans aandrong, vond bij de overige fracties (het CDA uitgezonderd) geen gehoor. Opmerkelijk, omdat raadsbreed toch wel de overtuiging leeft dat de ambitieuze beleidsplannen in de praktijk niet zijn te realiseren.

OZB

Hoewel Van der Zanden de lokale lastendruk beheersbaar vindt, is hij kritisch. Vooral omdat niet alle ambities worden gerealiseerd. ,,Terwijl wel alle noodzakelijke kosten bij de burgers worden geïnd, voornamelijk via de onroerend-zaakbelasting (ozb). Wij vinden dat niet kunnen. Dus klopt het ook niet dat het college op schema ligt en doet wat ze zegt. Als je maar 30 procent levert, mis je onzes inziens de noodzakelijke bestuurlijke drive om Boxtel te verbeteren."

Het CDA riep in een motie al op om de ozb niet verder te verhogen en PvdA/GroenLinks zegt bereid te zijn andere financiële keuzes te maken om de ozb zelfs te verlagen. ,,De insteek bij de ozb moet zijn: wat hebben we voor Boxtel nodig en hoeveel geld mag dat gaan kosten voor de inwoners? De keuze om de burger te ontlasten dient meegenomen te worden in de uitvoering", stelt fractievoorzitter Van den Einden.

D66 waarschuwt voor gebruik van de ozb om inkomenspolitiek te voeren. ,,Verleidelijk om te doen", aldus Jos Hegeman. ,,Maar reduceren van lasten moet uitgangspunt van beleid zijn." INbox vindt het een goede zaak dat de lokale lastendruk niet meer dan trendmatig stijgt. ,,Klinkt goed, maar wat brengt de toekomst...", vraagt fractievoorzitter Marria van den Hoven zich af.

SOCIAAL GEZICHT

Coalitiepartner SP stelt dat de kwaliteit van de begroting de afgelopen jaren 'zichtbaar verbeterd' is. ,,Er zijn uiteraard nog verbeteringen mogelijk, maar de (goede) trend is gezet. Er moet nog veel gebeuren, maar we liggen op koers. Boxtel behoudt duidelijk haar sociale gezicht. We zijn wel afhankelijk van het willekeurige bezuinigingsbeleid van dit kabinet. Hoewel de crisis voorbij is, blijft deze regering gemeenten korten", aldus fractievoorzitter Dave van de Ven van de socialisten.

      ...WIM VAN DER ZANDEN...
      ...DYMPH VAN DE VRIES...
            ...PETER MANNIËN...